Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Twaalf organisaties vinden elkaar in gedeelde weidevogeldoelstelling

29 mei 2018    Zuidhorn-nieuws
Optimisme zet de toon bij presentatie Actieplan Weidevogels
Overhandiging-wv

Het uitgestrekte Groninger weidelandschap moet weer een aantrekkelijk en veilig broedgebied worden voor de duizenden weidevogels die in het voorjaar speciaal naar Nederland komen om hun kuikens groot te brengen tussen het gras en de koeien. Dat is in grote lijnen het streven van de opstellers van het Actieplan Weidevogels Groningen, dat ze op maandag 28 mei op de boerderij Pabema in Zuidhorn presenteerden.

Het Actieplan is de volgende stap na de ondertekening van het Weidevogelmanifest in april vorig jaar. Daarin verbonden twaalf provinciale en landelijke organisaties zich aan de doelstelling om het voortbestaan van de weidevogels in de provincie Groningen voor langere tijd te verzekeren. In het Actieplan staan de concrete maatregelen die daar in de komende tien jaar voor moeten zorgen.

De presentatie van het Actieplan, in aanwezigheid van bestuurders van de provincie en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa´s, droeg het optimistische karakter dat past bij een hoge ambitie. Over tien jaar moeten er in de provincie weer 2000 gruttoparen broeden (momenteel zijn dat er 1800 volgens het Actieplan). Na decennia van achteruitgang zou deze toename van 10 procent een historische breuk met het verleden betekenen.

Voorzitter Freek Nieuwenhuis van Collectief Groningen West is opgetogen over de samenwerking van de twaalf organisaties die het Actieplan mogelijk hebben gemaakt. Zij lagen in het verleden regelmatig met elkaar overhoop maar hebben elkaar ten slotte gevonden in een gedeelde weidevogeldoelstelling, aldus Nieuwenhuis.

In het afgelopen halfjaar hebben zo´n vijftig personen met uiteenlopende achtergronden meegewerkt aan de totstandkoming van het Actieplan, vertelt onderzoeker en schrijver van het Actieplan Paul Terwan bij de presentatie. Zij vormen een kennispotentieel dat volgens hem goed gebruikt kan worden wanneer de acties, die nu nog op papier staan, in de praktijk hun beslag moeten krijgen. De belangrijkste maatregelen die we kunnen verwachten, houden verband met verbetering van de inrichting van de weidevogelreservaten en uitbreiding en intensivering van het weidevogelbeheer in de agrarische gebieden.

Inspanningen die geld kosten. Het Actieplan becijfert de totale kosten van de uitvoering op twee miljoen euro voor eenmalige maatregelen en jaarlijks één miljoen euro voor extra beheer en bijkomende activiteiten. In het Actieplan worden verschillende financiële bronnen opgevoerd die mogelijk aan de uitvoering kunnen bijdragen. Maar de belangrijkste geldelijke bijdrage wordt verwacht van de provincie Groningen.

Bij de in ontvangstneming noemt Gedeputeerde Henk Staghouwer de totstandkoming van het Actieplan ´ongelooflijk´. De gedeputeerde acht het ondenkbaar dat de provincie niet financieel in het plan zou deelnemen. ´Dat kan niet anders. We vinden het dusdanig belangrijk dat we serieus op zoek gaan naar mogelijkheden van financiering. Die mogelijkheden zijn er en die zullen we in de komende tijd samen gaan verkennen.´

Partijen:
Collectief Groningen West, Collectief Midden Groningen, LTO Noord,  Het Groninger Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Avifauna Groningen, Landschapsbeheer Groningen, Natuur en Milieu Groningen, IVN Natuureducatie, Wildbeheereenheden in Groningen

Bij de foto:
Bestuurders Tjip Douwstra (waterschap Hunze en Aa´s), Henk Staghouwer (provincie Groningen) en Douwe Hollenga (waterschap Noorderzijlvest) ontvangen uit handen van Freek Nieuwenhuis (Collectief Groningen West) en Jelle Brandsma (stichting Het Groninger Landschap) de eerste exemplaren van het Actieplan Weidevogels

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Winterfair zuidhorn (2)

Winterfair Zuidhorn: Gluhwein, Oliebollen, vuurkorven, kerstbomen en muziek

07 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Nieuwe traditie: Gezamenlijk ontsteken van de Kerstboom
Lees verder →
Vrijwilligers  2023

Gemeente Westerkwartier waardeert de inzet van vrijwilligers enorm

07 december 2023    Zuidhorn-nieuws
7 december is het de Dag van de Vrijwilliger.
Lees verder →
Verlichte boerderij

Met de auto langs verlichte boerderijen op 15 december

06 december 2023    Zuidhorn-nieuws
boerderijenroute van 35 kilometer van Westerkwartier Boert Bewust!
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Wijzigingen openingstijden en afval feestdagen & Mantelzorgcafé Westerkwartier

05 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Westerkwartier Gemeentenieuws 5 december 2023
Lees verder →
Zunobri 2023 zaal

Zunobri plukt geen vruchten van nieuw aanvalsplan

04 december 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Kampioensplannen voorlopig in de ijskast
Lees verder →
Ruben, hanne en mathijs tafeltennis

Kampioenen bij tafeltennisvereniging Talero!

04 december 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
jeugdteam & seniorenteam
Lees verder →