Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Zuidhorn loopt voorop met zonnepanelen

8 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
En geeft het goede voorbeeld
Gemeentehuis-zuidhorn

Duurzaamheid eist een steeds belangrijkere rol op in de maatschappij. Zonnepanelen kopen is voor de particulier tegenwoordig heel goed bereikbaar zonder subsidie. Ook in de provincie Groningen is men druk bezig om zo duurzaam mogelijk te worden. De stad Groningen en diverse Groningse gemeenten hebben een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld om de klimaatdoelen van 2030 te behalen.

Zuidhorn geeft het goede voorbeeld
Ook het Groningse dorp Zuidhorn, onderdeel van de gemeente Westerkwartier, wil zonnepanelen kopen door haar inwoners stimuleren. Daarom is het gemeentehuis in Zuidhorn voor een groot gedeelte energiezuinig gemaakt. Op het dak van de locatie liggen inmiddels 238 zonnepanelen. De zonnepanelen brengen jaarlijks zo'n 61.000 kWh aan groene stroom op. Hiermee wordt de helft van het stroomverbruik van het gemeentehuis van de voormalige gemeente Zuidhorn gedekt. Hierdoor wordt bespaard op de CO²-uitstoot en daarnaast ook nog op de gemeentelijke energierekening. Iedere inwoner van Zuidhorn kent de karakteristieke luifel die het gemeentehuis al tijden siert. In het verleden was de luifel bedekt met kunststof platen, die vervolgens vervangen zijn door zonnepanelen. Overigens gaat het niet om de klassieke zonnepanelen. De luifel moet wel licht doorlaten en daarom is er gekozen voor glas-glas-zonnepanelen.

Glas-glas-zonnepanelen?
De glas-glas-zonnepanelen die Zuidhorn voor haar gemeentehuis gebruikt worden al een tijdje commercieel toegepast. Zonnepanelen bestaan uit lagen. De laagopbouw van de klassieke zonnepanelen is van bovenaf: een laag glas, een laag zonnecellen en daarna een laag kunststoffolie. Deze verschillende lagen zijn enigszins kwetsbaar door temperatuurverschillen, vocht en mechanische spanningen. Hierdoor kunnen zij in de praktijk bijna nooit 100 procent rendement behalen. Fabrikanten geven meestal een rendement van 80 procent na 25 jaar gebruik. Glas-glas-zonnepanelen bestaan uit een glaslaag, een laag zonnecellen en de achterzijde wordt wederom afgedekt met een laag glas. Ten eerst zorgt dit in het geval van de luifel in Zuidhorn dat het licht doorlaat, maar ook voor een betere bestendigheid tegen vocht, temperatuurverschillen en spanningen. Met glas-glas-zonnepanelen mag dus een hoger en stabieler rendement verwacht worden.

Gasvrij wonen in Zuidhorn
Niet alleen de gemeente zelf timmert aan de (duurzame) weg. Ook inwoners en bedrijven dragen op tal van manieren hun steentje bij. Zo is eind 2019 een start gemaakt met project Westerburcht. Dit is een project van 17 nieuw te bouwen villa's in Zuidhorn. De woningen zijn volledig in jaren ‘30 stijl. De stijl komt terug in de kleur en metseltechniek van de gevels en er worden typische jaren ‘30 elementen toegevoegd. Huizen uit de jaren ‘30 zijn niet energiezuinig, maar dit is in het geval van project Westerburcht wel anders. De woningen krijgen namelijk geen gasaansluiting meer, maar worden verwarmd door een warmtepomp die warmte uit de lucht onttrekt. Daarnaast worden alle woningen standaard voorzien van zonnepanelen, zodat ook op duurzame wijze stroom wordt opgewekt.

Bron Pricewise

  • Zonnepanelen gemeentehuis (2)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Avond4daagse 2023 (11)

Avondvierdaagse Zuidhorn 2024: Record aantal kinderen uit Noordhorn en Zuidhorn in beweging

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Starttijden en routes voor de 5km en 10km en start/finish-locaties
Lees verder →
Tentdienst

Tentdienst tijdens de feestweek in Noordhorn

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De tentdienst brengt mensen uit Noordhorn en omgeving uit de verschillende kerken samen.
Lees verder →
Stekkie

Vissen is Cool!  Jeugdvergunning of jeugdvispas (de verschillen)

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Tip van hengelsportvereniging Noordhorn
Lees verder →
Leefbaarheidsprijs visvliet vitaal 2023

Welke vereniging volgt Visvliet Vitaal op met leefbaarheidsprijs 2024

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Wie nomineert u voor de lee­fbaarheidsprijs in het Westerkwartier?
Lees verder →
Ondertekening overeenkomst bouw coulissen oostindie leek - 22 mei 2024

Overeenkomst getekend voor Coulissen, een bijzonder project in Oostindie Leek

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
bouw van de woningen begint in september
Lees verder →
Vyber-e-bikes-test-winnaar-2024-def

Tweewielerhuis Noordhorn leverancier bekroonde VYBER fietsen

22 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Fietsen doorstaan met vlag en wimpel de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest
Lees verder →