Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Aanslag gemeentelijke belastingen, deelauto’s en woningbrand

18 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 18 februari 2020
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

AANSLAG GEMEENTELIJKE BELASTINGEN 2020
(dagtekening 29 februari 2020)
In de laatste week van februari verstuurt de gemeente Westerkwartier de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen/WOZ-beschikking naar de inwoners van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Heeft u zich aangemeld bij MijnOverheid, dan ontvangt u de aanslag in de Berichtenbox van MijnOverheid. Heeft u zich niet aangemeld, dan ontvangt u de aanslag per post. 
Gebied Middag 
Hieronder in het kort een toelichting op het versturen van de aanslag gemeentelijke belastingen voor woningen en bedrijfspanden (niet-woningen) in de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd (gebied Middag).
Woningen 
De taxateurs zijn momenteel nog bezig met de herwaardering van de woningen in dit gebied. Voor de inwoners van de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd (gebied Middag) gaat het versturen van de aanslag gemeentelijke belastingen voor woningen daarom in twee stappen. Inwoners van de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd ontvangen eind februari ook een aanslag gemeentelijke belastingen. Op dit biljet staan alleen het vastrecht voor de aanslag afvalstoffenheffing en de aanslag rioolheffing. De afrekening voor de aangeleverde kilo’s afval in 2019 en de aanslag onroerende zaakbelastingen 2020 verstuurt de gemeente naar verwachting in april. 
Bedrijfspanden (niet-woningen) 
De eigenaren van bedrijfspanden/boerderijen in Ezinge, Feerwerd en Garnwerd ontvangen de aanslag gemeentelijke belastingen eind februari. 
Vragen/informatie 
Heeft u vragen dan kunt u bellen via 14 0594 of mailen naar belastingen@westerkwartier.nl Voor vragen over de WOZ-waarde kunt u mailen naar WOZ@westerkwartier.nl Kijk voor meer informatie op http://www.westerkwartier.nl/belastingen

KAPMELDINGEN
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende meldingen hebben ontvangen voor het kappen van:
• 2 esdoorns aan De Vereeniging 27 te Grijpskerk 
• 1 goudes ter hoogte van Torenstraat 26 te Noordhorn 
• 1 kastanjeboom aan de Pamaweg 2 te Kommerzijl 
De meldingen liggen vanaf nu twee weken ter inzage bij de balie van het gemeentehuis, locatie Zuidhorn, Hooiweg 9. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze, bij voorkeur schriftelijk, kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier.
Op basis van de nog geldende APV van de voormalige gemeente Zuidhorn moeten de kapmeldingen die betrekking hebben op het grondgebied van de voormalige gemeente Zuidhorn nog in de krant gepubliceerd worden.

DEELAUTO’S WESTERKWARTIER OPEN VOOR PUBLIEK
Vanaf maandag 2 maart zijn de zeven deelauto’s in de gemeente Westerkwartier ook te gebruiken door bewoners en bedrijven. De gemeente en aanbieder MobiNoord organiseren daarom twee informatie-avonden met alle praktische informatie en antwoord op de vraag; past een elektrische deelauto ook bij mij?
De auto’s zijn volledig elektrisch en reserveren en betalen verloopt via een app op je telefoon. Testrijders die de afgelopen maanden al in de auto reden zijn aanwezig en delen hun ervaringen. De auto’s staan bij de gemeentehuizen in Leek (2x), Zuidhorn (2x), Grootegast, Marum en in Tolbert bij Novatec. Bewoners en bedrijven in en rond die locaties nodigen we met nadruk uit om deze maand in te stappen. De eerste gebruikers kunnen tegen een aantrekkelijk tarief rijden in de maand maart.  De informatieavonden zijn op maandag 2 maart in boerderij CazemierBoerderij in Tolbert (Hoofdstraat 27) en op maandag 9 maart in Zuidhorn in het gemeentehuis (Hooiweg 9). Zalen open vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur. Meer informatie via http://www.mobinoord.nl/gemeente/westerkwartier

BEVOLKINGSONDERZOEK IN GEMEENTE WESTERKWARTIER
Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn 
Vanaf 10 februari kunnen vrouwen uit de gemeente Westerkwartier in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot 16 maart te vinden in Grootegast (achter het gemeentehuis). Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

ONDERZOEK NAAR DE D VAN DICHTBIJ 
Gemeente Westerkwartier heeft een eigen DNA, dat staat voor Dichtbij, Nuchter en Ambitieus. Eind 2019 zijn we gestart met het Programma Dichtbij, dat zich richt op de D van Dichtbij. De gemeente is groot geworden, maar we willen toch dichtbij zijn. In het  programma onderzoeken we wat ‘dichtbij zijn’ betekent. Hoe dichtbij zijn we nu en wat heeft de organisatie nodig om dichtbij onze inwoners te zijn? 
Enquête 
We leggen ons oor te luister bij inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties en voeren gesprekken over wat dichtbij zijn betekent voor u betekent en hoe u dat ervaart. Dit gebeurt in de vorm van gesprekken op verschillende plekken in de gemeente. Ook intern vragen we medewerkers en bestuurders hoe dichtbij zij zijn en/of zich voelen bij inwoners. Daarnaast hebben we hierover een online enquête uitgezet via www.westerkwartier.nl/dichtbij Deze kunt u invullen tot en met 1 maart aanstaande. V

LANDELIJKE OPSCHOONDAG 21 MAART
Op zaterdag 21 maart is het de Landelijke Opschoondag. Een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon. In heel Nederland gaan vrijwilligers de straat op om zwerfafval op te ruimen. In de gemeente Westerkwartier doen we dat ook. Helpt u mee?!  Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Dit samen opruimen is een leuke manier om je omgeving schoon te maken. Iedereen kan meedoen aan de Opschoondag: alleen, samen met de buurt of met de sportvereniging. Samen schoonmaken is gezelliger. Opruimen kan overal in de gemeente, in uw eigen straat de speeltuin of het park in de buurt. Het hoeft geen grote actie te zijn. Een uurtje zwerfafvalprikken met buurtbewoners kan de buurt al zichtbaar opschonen en vele handen maken licht werk. 
Materialen 
Wie meedoet krijgt alle benodigde materialen; prikkers, vuilniszakken, hesjes en een versnapering. Na afloop halen we het materiaal en het verzamelde afval centraal op. U bepaalt zelf waar u gaat opschonen. 
Meld u aan 
Wilt u de handen uit de mouwen steken? Alleen of met anderen aan de slag op 21 maart? Wacht dan niet langer en meldt u aan. Stuur een e-mail aan info@westerkwartier.nl Aanmelden kan tot 16 maart. Geef in de e-mail aan met hoeveel mensen u de actie organiseert, waar u de actie gaat doen en hoeveel prikkers en vuilniszakken u nodig heeft. Na aanmelding krijgt u informatie over de organisatie op 21 maart. 
Deel uw foto’s! 
Deel uw anekdotes en foto’s van uw opruimactie op de 21e met ons! Dat kan via info@westerkwartier.nl en via social media met de hashtags: #westerkwartierschoon.

EEN WONINGBRAND OVERKOMT MIJ NIET
Dat denkt u …….. 
Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Vaak is er alleen materiële schade. Helaas vallen er ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoff ers. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen er van te beperken. Onderstaande vragen over de keuken helpen hierbij: 
1. Is de gasslang naar het gasfornuis nog in goede staat?   Ja   Nee 
Zorg ervoor dat de slang van een niet ingebouwd gasfornuis buiten de hitte van de pitten blijft. Controleer de slang regelmatig op scheurtjes en vervang deze na maximaal 15 jaar. 
2. Is er voldoende afstand tussen het kooktoestel en brandbare dingen?   Ja   Nee 
Houd brandbare zaken als gordijnen, thee- en handdoeken uit de buurt van het kooktoestel. Deze kunnen gemakkelijk vlam vatten. 
3. Staat het gasfornuis of de kookplaat uit als u weggaat?  Ja   Nee 
Laat pannen niet op het vuur of de kookplaat staan als u weggaat. Er kan bijvoorbeeld vlam in de pan ontstaan wanneer u er niet bij bent. 
Wilt u informatie over wat u nog meer in en rondom uw huis kunt doen aan brandveiligheid?  Kijk dan op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

OPENINGSTIJDEN DEPOT KLEIN CHEMISCH AFVAL
Werkplaats Transportweg 2, Noordhorn
Maandag 18.30 - 19.30 uur Woensdag 13.00 - 15.00 uur

INFORMATIEPAGINA GEMIST?
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Deelauto (2)
  • Gemeentehuis-regelen
  • Brandweer
  • Gemeentenieuws
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Etalageroute-2018  (21)

Weer podium voor kunstenaars in Westerkwartier!

16 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Kunst etalageroute in Zuidhorn en expo met Corona, Haiku, Westerkwartier kunst
Lees verder →
Windhoos-lars-stijn

Windhoos boven Noordhorn

16 juli 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
Lars en Stijn halen het Jeugdjournaal
Lees verder →
Klein frankrijk

Klein Frankrijk zonder water

15 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Oorzaak leidingbreuk
Lees verder →
Wethouder geertje dijkstra-jacobi 1 westerkwartier

Parkeerterrein sportpark De Enk Grijpskerk plek voor dorpsactiviteiten vernieuwd

15 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Gemeente ontwikkelde plannen in samenspraak met de voetbalvereniging, de spelweekcommissie en dorpsbelangen
Lees verder →
Johanvanderdorg2013

Conceptueel kunstenaar Johan van der Dong maakt Coronakussens

14 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
portretten van mensen die overleden aan Corona op kussensslopen
Lees verder →
Stad pixabay

Westerkwartier aan de slag met Omgevingsvisie

14 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
gebouwen, wegen, parken, een schone lucht, sloten, rivieren en bossen
Lees verder →