Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Met de wind op de staart naar huis

24 mei 2017    Zuidhorn-nieuws - fotos
Postduiven vereniging zet elke vrijdag duiven op de bus
Pv naar huis (1)

De leden van Postduiven vereniging Naar Huis uit Zuidhorn komen elke vrijdag, van april tot oktober, samen in het clubhuis aan het van Starkenborgkanaal.

Dan worden hun duiven in afgesloten bakken op transport gezet. De wagen rijdt naar een verzamelplaats waar ook duiven van andere verenigingen overgeladen worden in een grote vrachtwagen. Deze wagen, met klimaatbeheersing en waarin de duiven het aan niets ontbreekt, vertrekt naar een zogenaamde lossingsplaats.

De duiven van de vlucht van afgelopen vrijdag, 386 stuks, werden gelost in Chimay, België. (Saillant detail; de losplaats bevindt zich op het industrieterrein achter de biergroothandel ‘Chimay’)

Hoogste snelheid bij de vlucht vanaf Chimay (ca. 385 km) was bij de vereniging 1631 m/min, dus omgerekend 98 km/u, een hoge snelheid dus, wat te danken is aan de zuiden- tot zuid-westenwind. Binnen 16 min. was een kwart van de duiven (en binnen 20 min. een derde van de duiven) weer terug op hun thuishok, m.a.w. het was voor de meeste duiven een "makkie", ondanks dat de meeste duiven door wat losse buitjes heen moesten vliegen.

“Dit is een korte vlucht, er wordt ook vanuit Barcelona vertrokken” zegt voorzitter van Doormaal van PV naar Huis, “alhoewel onze duiven dat niet doen” voegt hij toe.

” De Duiven, die zich al ín de wagen al oriënteren, vertrekken, na even rond te cirkelen in één grote groep richting het noorden. Dit doen ze om het roofvogels niet al te makkelijk te maken. Een grote groep is veiliger”.  Er worden -afhankelijk van windrichting en weersgesteldheid-  snelheden van 60 tot 130 kilometer per uur bereikt.

Langzamerhand maken groepjes zich los van de zwerm als ze dichter bij huis komen. “oriëntatie verloopt dan ook op zicht, zoals kerktorens, wegen en kanalen” zegt van Doormaal.

Soms vliegen ze dan eerst een rondje om de kerktoren voordat ze in hun hok komen. “kostbare secondes” zegt van Doormaal want de tijdsmeting is op de seconde nauwkeurig. Middels GPS is de losplaats en het thuishok tot op de centimeter bekend en door de chipmeting ook de vluchtsnelheid. Die tijd is bepalend voor de ranglijsten.

Alhoewel de resultaten van een wedstrijd belangrijk zijn, dat is tenslotte de bekroning op de intensieve verzorging van de duiven is het een gemoedelijke en ontspannen sfeer bij de club. Vrijdags wordt na het vertrek van de duiven vaak nog een biertje gedronken en een kaartje gelegd. Dat mag dan wel even duren.

 

» Meer over de vereniging

 • Pv naar huis (11)
 • Pv naar huis (2)
 • Pv naar huis (3)
 • Pv naar huis (4)
 • Pv naar huis (5)
 • Pv naar huis (6)
 • Pv naar huis (7)
 • Pv naar huis (8)
 • Pv naar huis (9)
 • Pv naar huis (10)
 • Pv naar huis (12)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Raadsvergadering-stemming

Gemeenteraad Westerkwartier gaat weer in gemeentehuis Zuidhorn vergaderen

04 december 2020    Zuidhorn-nieuws
wanden verplaatst om meer ruimte in de zaal te creëren
Lees verder →
Middag-humsterland fakkert

Fotowedstrijd Het Groninger Landschap

04 december 2020    Zuidhorn-nieuws
dertien mooiste ingestuurde foto’s worden gebruikt in de kalender van 2022
Lees verder →
Geit-pixabay

Voorlopige stop op geitenhouderijen in het Westerkwartier

04 december 2020    Zuidhorn-nieuws
rondom geitenhouderijen een grotere kans op longontsteking
Lees verder →
Streekproducten markt

Streekproductenmarkt Nienoord in het teken van de feestmaand

04 december 2020    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
De kramen zijn ook extra feestelijk aangekleed.
Lees verder →
Legio-run-2017 (4)

Geen Legio Run in 2021

04 december 2020    Zuidhorn-nieuws
Met de organisatie zou een eventueel gezondheidsrisico genomen kunnen worden
Lees verder →
Ovgz nam (10)

Gaspijp tussen Warffum en Grijpskerk

03 december 2020    Zuidhorn-nieuws
De NAM wil in Warffum stoppen met het behandelen van opgepompt aardgas en wil een nieuwe pijp aanleggen om het gas op de NAM-locatie in Grijpskerk te bewerken.
Lees verder →