Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Martijn Moorlag uit Zuidhorn in rubriek DvhN

15 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
In de rubriek 20 in 2020 van het Dagblad van het Noorden vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst?
Martijn moorlag foto facebook

Martijn Moorlag uit Zuidhorn werd 20 op 13 juli. 'Als ik met een ontwerp bezig ben, ga ik al watertanden'

Architectuur
„Al sinds mijn achtste roep ik dat ik architect wil worden. Vroeger speelde ik met lego en mijn opa werkte in de bouw. Ik denk dat ik daardoor geïnteresseerd raakte in gebouwen. Tekenen vond ik ook altijd leuk, dat moet je natuurlijk wel kunnen als architect. Op dit moment loop ik stage bij een bouwkundig adviesbureau in Groningen. Dat gaat gelukkig gewoon door, ik heb weinig last van de coronacrisis. Bij mijn stagebedrijf doe ik veel uitzoekwerk, daardoor leer ik hoe gebouwen in elkaar zitten. Ik kijk veel naar oude bouwtekeningen, zodat ik op basis daarvan een nieuwe tekening kan maken. Soms gaat het om nieuwbouw, maar ik moet ook weleens nieuwe gebouwen intekenen in de binnenstad. Dat moet allemaal heel precies, zodat alles klopt en het gebouw daar past. Soms loop ik langs een gebouw in de stad en dan denk ik: daar ben ik gewoon mee bezig geweest. Dat vind ik het mooiste aan wat ik doe. Maar het liefst zou ik later, als ik al veel ervaring heb, mijn eigen droomvilla willen ontwerpen.”

Van havo naar mbo
„Ik doe de mbo-opleiding bouwkunde aan het Alfa College in Groningen, maar daarvoor zat ik op de havo. Daar stopte ik mee, want in het vierde jaar ging het op z’n zachtst gezegd niet goed. Toen ik erachter kwam dat ik naar het mbo kon vanuit havo-4, ben ik gaan kijken bij de opleiding die ik nu doe. Op het moment dat ik de ontwerpen zag liggen die studenten hadden gemaakt, vond ik de opleiding meteen leuk. Over een paar weken ben ik klaar met mijn opleiding, maar vanwege de coronacrisis ik weet nog niet hoe ik precies mijn diploma in ontvangst kan nemen. Het wordt mijn eerste schooldiploma, dus dat is wel bijzonder. Volgend jaar ga ik weer bouwkunde studeren, maar dan aan de Hanzehogeschool. Van september tot en met januari had ik daar al iedere vrijdag les. Het is fijn dat ik daardoor al weet hoe het hbo eruit ziet. Ik merkte dat het er anders aan toegaat dan op het mbo, waar ik meer praktisch bezig was. Op hbo werk ik zelfstandiger en leer ik meer over waaróm we iets maken. Maar het meeste leerde ik tijdens mijn stages. Daar kwam ik erachter dat ik het ontwerpen van gebouwen het leukst vind om te doen. Als ik met een ontwerp bezig ben, ga ik al watertanden.”

Ondernemen
„Thuis schets ik weleens wat, maar ik ben nu eigenlijk meer bezig met ondernemen. Ik wil geld verdienen via internet, je zou het e-commerce kunnen noemen. Ik heb zelf een website gemaakt waar mensen spullen kunnen kopen, een soort Marktplaats. Sinds kort sta ik ingeschreven bij de KvK. Ondernemen zit niet echt in mijn familie, maar ik vind het leuk om te doen. Ik heb altijd wel wat gehad met verkopen, ik vind mezelf wel commercieel. Maar ik ben er nog niet helemaal over uit hoe mijn onderneming eruit gaat zien, ik zit nog in de beginfase. De naam van mijn site hou ik nog even voor me. Als alles goed gaat, wil ik het ondernemen gaan combineren met mijn baan als architect. Maar het kan ook zijn dat één van beide een hobby wordt, zelfs architectuur. Uit beide haal ik voldoening en ik twijfel soms over wat ik het liefste zou willen doen. Eigen baas zijn, dat lijkt me wel wat.”

Over 10 jaar
„Als ik besluit de kant van de architectuur op te gaan, dan zie ik mezelf als architect. Maar het ondernemerschap lijkt me ook wel wat. Dan zit ik natuurlijk in een gigantisch kantoorgebouw, als eigenaar van het bedrijf. Ik hoop te leren van mensen die al ervaring hebben als ondernemer. Het liefst zou ik een kantoorgebouw in Groningen, zodra ik het bedrijf kan opschalen. En ik hoop ik in de komende jaren mijn droomvrouw te vinden."

Bron Dagblad van het Noorden foto facebook

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Bruggen zuidhorn starkenborgh

Westerkwartier wil warmte uit het Van Starkenborghkanaal

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Het onderzoek is een vervolg op de Transitievisie Warmte
Lees verder →
Groente-pixabay

Proef Baby Groente Tas van start in Marum

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
meeste kinderen en volwassenen eten te weinig groente
Lees verder →
Zunobristadskanaal

Zunobri moet terug naar de tekentafel

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Sport
9-23 tegen, de scheids fluit af en de 60 minuten zijn overleefd. Een wedstrijd om jezelf achter de oren te krabben
Lees verder →
Kom evenement 2022 (1)

Bicycle Band Crescendo steelt show Kom in Zuidhorn evenement

02 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Ondanks buien ontmoeten, genieten en verbazen
Lees verder →
Wethouder woningbouw hans haze en directeur vastgoedontwikkeling dura vermeer bouw hengelo marieke mentink-1

240 nieuwe woningen in wijk De Oostergast Zuidhorn

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
op korte termijn een informatiebijeenkomst
Lees verder →
Woonzorgappartementen zonnehuis

Uitbreiding woonzorgappartementen Zonnehuis Oostergast

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
De vraag naar woonzorgappartementen in Zuidhorn is gegroeid.
Lees verder →