Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het Pronkjewailpad, op zoek naar Pareltjes in het Westerkwartier

6 februari 2019    Zuidhorn-nieuws
Rondje Westerkwartier van april tot eind oktober
Pronkjewailpad-bijeenkomst (1)

Dinsdag 5 februari was er bij Zalencentrum Balk een informatieavond over Het Pronkjewailpad. Ruim 150 belangstellende luisterden naar de enthousiaste Peter Velthuis die het pad ontwikkelde om de druk van de populaire Tocht om de Noord te halen. 

Dit langeafstandspad gaat dwars door de provincie, waarbij de wandelaar van alles kan beleven. Het is een pad, maar het is tegelijkertijd ook een doorlopend evenement, deze combinatie: een 'Evenement(en)pad' is uniek voor Nederland.

Uitgangspunt is Gastvrij Groningen;  wandelaars samen laten beleven hoe mooi en gastvrij de provincie is. Dit jaar is er ook een route uitgezet door het Westerkwartier.  Peter Velthuis was daarvoor op zoek naar Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes die de kern vormen van dit wandelpad. De opzet is om elke paar kilometer langs of door deze pronkjuwelen van Groningen te komen.

Lokale ondernemers en organisaties zetten hun deuren open en bieden een bijzondere ‘pronkjewail’ aan: een gebaar van gastvrijheid. En dat kan van alles zijn. Voor elk pronkjuweeltje wat wordt bezocht, geproefd of ervaren, verdient de wandelaar een stempel.

Het Westerkwartier biedt een prachtig coulisselandschap, weilanden omzoomd met houtsingels, wierden, horeca, galerieën, tuinen en musea.  De stichting Groninger Kerken bestaat dit jaar 50 jaar, sloot zich aan en stelt 50 kerken open, ook tal van musea en andere bezienswaardigheden in het Westerkwartier doen mee.

Klein puntje ten nadele, in de route is Zuidhorn niet opgenomen. Alhoewel dat desgevraagd een logistieke reden heeft, is dat jammer. Niet alleen is er voldoende te zien maar Zuidhorn is ook een OV-HUB, dus bereikbaar met bijna alle openbaar vervoermiddelen. Voor wandelaars ideaal!

» Bekijk route

De route kan van 4 april tot 31 oktober gelopen worden. De laatste etappe, De Camino Groningen, met huldiging en een afsluitende Pelgrimsmaal, is op zaterdag 23 november 2019. De stempelposten op het Pronkjewailpad zijn elke week (april tot eind oktober) open vanaf donderdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur!

De inschrijving start op de eerste lentedag: 21 maart 2019 via  www.tochtomdenoord.nl

  • Pronkjewailpad-bijeenkomst (3)
  • Pronkjewailpad-bijeenkomst (4)
  • Pronkjewailpad-bijeenkomst (5)
  • Pronkjewailpad-wk
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Reageren

Om een reactie achter te kunnen laten dient u ingelogd te zijn. Inloggen...

 

Laatste nieuws

Lentefestival-2019-2

Pasen begint komende zaterdag in Zuidhorn!

15 april 2019    Zuidhorn-nieuws
Komende Zaterdag 20 april gaat Pasen van start in Zuidhorn. Gedurende de dag wordt het winkelend publiek vermaakt door een keur aan artiesten. Op de drie pleinen; Overtuinen, Dorpsvenne en het Holtplein / Hoofdstraat gaat vanaf 13.00 uur een muzikaal programma van start.
Lees verder →
Verkeersbord

Start werkzaamheden aanpassing kruising Hoendiep/Kerkeweg Oostwold

18 april 2019    Zuidhorn-nieuws
De aanpassing van het kruispunt moet leiden tot meer veiligheid voor de fietsende schoolkinderen. Sinds de sluiting van de basisschool in Den Horn fietsen veel schoolkinderen over dit kruispunt naar de school in Oostwold.
Lees verder →
Maple tree jubileum (1)

Lustrum Maple Tree English

18 april 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Op 17 April vierde Lesley Ann Fransen-Heyink samen met haar leerlingen en hun ouders het 5 jaar bestaan van Maple Tree English.
Lees verder →
Haringniekerk2019 (1)

Burgemeester hapt harinkje in Niekerk

18 april 2019    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
De haringuitreiking, die traditioneel in de week voor Pasen plaats heeft, gebeurt op grond van een legaat dat een zekere Menno Jeltema naliet aan de voogdij van het Pepergasthuis te Groningen
Lees verder →
Bauke-verkenning-2019 (7)

Bauke verkent route voor Mollematocht in augustus

17 april 2019    Zuidhorn-nieuws - Sport - fotos
Fietsclub voor de Wind haakt aan en fietst de 90 kilometer met de Zuidhorner mee door Groningen. CBS Het Anker scoort handtekeningen
Lees verder →
Go!noord aduard

Aduard ziet kansen op het gebied van veiligheid, bewegen en ontmoeten

17 april 2019    Zuidhorn-nieuws
​GO!Noord is een samenwerkingsproject tussen het RIVM, de Hanzehogeschool, de GGD, de Veiligheidsregio en de gemeente Westerkwartier. Het onderzoeksproject richt zich op het snijvlak van ruimtelijke ordening en volksgezondheid.
Lees verder →