Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Eerste lustrum Jazz te Gast wordt bijzonder

11 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Met de komst van trompettist Avishai Cohen en componist-dirigent Tijn Wybenga heeft het festijn interessante muzikanten aan zich weten te binden.
Jazz te gast 010 (12)

Op 7 en 8 juni belooft het eerste lustrum van Jazz te Gast in Zuidhorn een bijzondere te worden. 

Internationale topmusici, jong talent en het Noordpool Orkest vinden elkaar voor een ongekend avontuur. Ter plekke nieuwe muziek maken en die vervolgens uitvoeren in de tuinen van De Gast. Onder leiding van de Artist in Residence (Cohen) en een Artist Entrepreneur (Wybenga) maken 13 muzikanten op vrijdag nieuw materiaal . Dit wordt de volgende dag gepresenteerd. Overdag op 7 verschillende podia in de tuinen van De Gast – die gratis toegankelijk zijn – en ’s avonds in een slotconcert met het Noordpool Orkest.

Greenhouse
De kleinschaligheid is wat Jazz te Gast zo groots maakt, zegt artistiek directeur Geert Drion. “Het is een echt makersfestival. Alle muzikanten worden de dag ervoor bijeengebracht in de ‘Greenhouse’. Een soort broeikas waarin ze in 1 dag 14 nieuwe concerten voorbereiden. Om die vervolgens uit te voeren in de prachtige tuinen aan De Gast in Zuidhorn. De musici zijn bijeengebracht door trompettist Avishai Cohen (New York) en componist-dirigent Tijn Wybenga (Amsterdam). Dit jaar bestaat de ‘Greenhouse’ uit: percussionist Vernon Chatlein (Curaçao), gitarist Teis Semey (Denemarken), trompettist Suzan Veneman (Nederland), saxofonist/klarinettist Joachim Badenhorst (België), pianist Elias Stemeseder (Oostenrijk), drummer Anton Eger (Denemarken), bassist Alessandro Fongaro (Italië), saxofonist Marc Alberto (Nederland), zangeres Leïla Martial (Frankrijk), Kora speler Momi Maiga (Senegal) en vibrafonist Aleksander Sever (Slovenië). Naast het gratis middagprogramma geven deze jazzmuzikanten ’s avonds een gezamenlijk slotconcert met nieuw werk.

Orkest en bands
Op zaterdagmiddag worden de Greenhouse-artiesten vergezeld door muzikanten van het Noordpool Orkest, studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en bands uit heel Nederland. Zo speelt WonderYears muziek van Stevie Wonder, laat het Teus Nobel-trio zich inspireren door Chet Baker en combineert MaDaBa jazz en hedendaagse muziek met Midden-Oosterse maqam. Saxophone Quartet brengt fado en hedendaagse muziek ten gehore, terwijl het Meander Trio Amerikaanse volksmuziek en traditionele muziek uit Brazilië en Japan samenbrengen. Het conservatorium presenteert het Sarasvati Gricar trio en het ZOOE orgeltrio.

Slotconcert
De uitvoering van het resultaat uit de ‘Greenhouse’ is op zaterdagmiddag 8 juni in 7 privétuinen aan De Gast in Zuidhorn. Dit gedeelte is gratis toegankelijk. ’s Avonds is het slotconcert in de tuin van Villa Arnichem. Dan spelen alle muzikanten – in verrassende combinaties – hun nieuwe werk. Het slotconcert is speciaal voor het festival geproduceerd door de Nederlandse componist-dirigent Tijn Wybenga. Volgens hem wordt het een smeltkroes op het scherpst van snede, waarin de muzikanten elkaar tot grote hoogten brengen.

Een uniek festival
Jazz te Gast is een tweejaarlijks festival dat internationale top-musici, jong talent en het Noordpool Orkest bij elkaar brengt. Zo wordt het dorp Zuidhorn voor één dag omgetoverd tot het middelpunt van de wereldwijde jazzscene. Het festival omvat ook masterclasses op het conservatorium, educatielessen op de scholen, en op de vrijdagavond voorafgaand aan het festival is er een concert van amateur ensembles en schoolkinderen.

Jazz te Gast wordt gedragen door de inwoners van Zuidhorn. Het wordt mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers en sponsoren uit het dorp en de bijdragen van een groot aantal fondsen.

Slotconcert 8 juni
Slotconcert Complete line-up  
Prijs: 17,50 (exclusief servicekosten)
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Arnichem, De Gast, Zuidhorn

Meer info & tickets vind je hier

  • Avishai cohen
  • Tijn wybenga
  • Jazztegast (95)
  • Jazz te gast 009 (2)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Jeroen en jeroen

3e Single Jeroen Oosterhof

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Na, Op deze mooie dag en Laat de glazen klinken
Lees verder →
Nicole puutvol

Puut start in Zuidhorn

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Winkel in tweedehands (kinder) kleding mooie aanvulling winkelaanbod
Lees verder →
Busstation (2)

P10 blij met de aandacht voor de regio

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
aandacht hard nodig om de neerwaartse spiraal van verschraling in landelijke gebieden te stoppen
Lees verder →
Jazz te gast 010 (12)

Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap
Lees verder →
 

Definitief ontwerp nieuwbouw Lauwers College bekend

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Op 4 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over passende zorgverzekering, Juni Fietsmaand & Summerproat

14 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 14 mei 2024
Lees verder →