Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Groenlinks: tijd en aandacht voor brede school

8 februari 2013    Zuidhorn-nieuws
De plannen voor een Brede School in Zuidhorn worden steeds concreter. Dit nieuwe gebouw voor kinderen van De Borgh, Het Anker en de kinderopvang zou in de zomer van 2014 open moeten. De ontwerpen van de architect gaan uit van drie bouwlagen. Dat levert volgens GroenLinks-fractie een te grootschalig en massief bouwwerk op dat niet past bij een dorp als Zuidhorn.

GroenLinks is een warm voorstander van de Brede School en wil dat de school veilig is, dat er veilige routes van en naar de nieuwe school komen en dat de ouders hierbij betrokken worden. Ook moet de school passen bij het landelijke karakter van Zuidhorn. Het college van B&W wil € 8.675.000 voor de bouw. Voor GroenLinks tijd om kritisch te kijken of we wel op de goede weg zijn. De Brede School is belangrijk voor de toekomst van Zuidhorn. Zo'n gebouw neerzetten kun je maar één keer goed doen.

Raadslid Henk Bakker: "Het belangrijkste is een goede samenwerking tussen openbaar onderwijs, christelijk onderwijs en kinderopvang in de Brede School, voor de kinderen. Maar de gemeenteraad heeft ook eisen gesteld aan de veiligheid, veilige routes en het aantal bouwlagen (twee) voor deze basisschool. De raad wil unaniem dat de ouders hierbij goed betrokken worden. Het college is in gesprek met alle partijen, maar de inbreng van ouders lijkt toch in de knel te komen door de grote tijdsdruk op dit belangrijke plan.
Wij vinden het mooi dat er zo’n brede steun is voor het idee van de Brede School. Het is daarom jammer dat door de verdeeldheid in één van de coalitiepartijen, de PvdA-fractie, de gedachte van de Brede School weer ter discussie wordt gesteld. Maar daarentegen een discussie over de vormgeving van het gebouw voor de Brede School, zelfs over de locatie, voeren wij graag.

De ontwerpen van de architect gaan uit van drie bouwlagen. Dat levert volgens ons als GroenLinks-fractie een te grootschalig en massief bouwwerk op dat niet past bij een dorp als Zuidhorn. Ook zijn er grote vraagtekens bij de veiligheid van de locatie in de Oostergast, vlak langs het tracé van de Friesestraatweg en een hogedruk-gasleiding. En of de veilige fiets- en looproutes er op tijd zullen zijn, is onbekend. Juist hiervoor is een intensief burgerparticipatietraject afgesproken. Het college van B&W heeft daarvoor een Plan van Aanpak beloofd voor het eind van 2012, maar dat is er nog steeds niet. Nu dreigt een situatie te ontstaan waarin de ontwikkeling van de Brede School niet meer te stoppen is, terwijl er nog geen zekerheid is of de Friesestraatweg wel op tijd is omgelegd en ook niet over veilige routes van en naar de school.

Er is een nieuwe situatie ontstaan, omdat de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk De Oostergast aanzienlijk vertraagd wordt. Dat verandert de positie van de Brede School, zowel wat betreft leerlingprognoses als wat betreft de ligging ten opzichte van (kinderrijke) buurten.
Daarom stellen wij voor om meer tijd te nemen voor het maken van de plannen. Alle betrokken partijen kunnen dan zonder druk en voldongen feiten meedenken en -praten. Want de Brede School zal het leefklimaat in Zuidhorn voor gezinnen jarenlang bepalen. Daarom is kwaliteit nu belangrijker dan snelheid."

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Fiets helm senior

‘Doortrappen voor kinder(fiets)en’

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Groningse 60-plussers in actie voor de volgende generatie
Lees verder →
Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen weer op pad

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
"1, 2 in de maat, anders wordt de juffrouw kwaad"
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over eikenprocessierups, Stremming N355 & Grofvuilroute

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 6 juni 2023
Lees verder →
Ewaste-anker

Scholen strijden tegen elektronisch afval

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Laat je e-waste thuis ophalen!
Lees verder →
Jaarmarkt noordhorn (9)

Toen de wieken nog draaiden

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Jaarmarkt Noordhorn
Lees verder →
Zunobri

Zunobri komt net tekort voor winst

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Met nog drie speelronden te gaan, is Zunobri nog altijd hard opzoek naar een overwinning.
Lees verder →