Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

4 manieren om duurzame verpakkingen te gebruiken

14 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Karton duurzaam verpakking

Milieuvriendelijke initiatieven waren vroeger vrij nieuw in de zakenwereld. Enkele jaren geleden was groen gaan iets dat alleen niche- of vooruitstrevende bedrijven zouden promoten. Tegenwoordig is het echter niet leuk meer om duurzaam bezig te zijn; het wordt steeds meer de standaard. Verschillende organisaties roepen op tot meer collectieve, milieuvriendelijke inspanningen om de planeet in stand te houden. Een biobased verpakking wordt daardoor steeds vaker gebruikt door bedrijven, maar wat zijn de beste opties als ze duurzame verpakkingen willen inzetten? 

Gerecycleerde verpakkingen
Gerecycleerde verpakkingen zijn een geweldige manier om de levensduur van eerder gebruikte materialen te verlengen. Wanneer je kiest voor dozen, ritszakken of containers, overweeg dan om verpakkingen te gebruiken die zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Karton is een van de meest voorkomende voorbeelden van gerecyclede verpakkingen. Karton wordt gemaakt van gebruikte papierpulp; het is ook licht van gewicht en kan gemakkelijk worden gesneden en gevormd, waardoor het ideaal is voor verzenddozen. Je kunt ook kiezen voor containers en zakken die zijn gemaakt van eerder gebruikte plastic materialen, zoals tassen en flessen voor eenmalig gebruik. Deze kunststoffen worden in een recyclingfabriek verwerkt en in de vorm van verpakkingsmaterialen weer in omloop gebracht.

Kleinere verpakkingen
Het verkleinen van je ecologische voetafdruk kan net zo eenvoudig zijn als het verminderen van de verpakkingsmaterialen die je gebruikt. Dit betekent dat je kleinere dozen, zakken en containers voor je producten moet gebruiken. Dit helpt je niet alleen duurzamer te zijn, het kan ook je verzendkosten verlagen. Het verkleinen van je zendingen begint met de aanschaf van kleinere verpakkingsmaterialen en het gebruik van minder vulmaterialen. Speel indien mogelijk met het formaat en de positionering van je producten en kijk of ze in kleinere verpakkingen passen. Als je bijvoorbeeld meubels verkoopt die kunnen worden gedemonteerd, onderzoek dan de manieren waarop je de verschillende componenten van je product kunt positioneren om erachter te komen welke aanpak de meeste ruimte bespaart. Kleding, beddengoed of andere opvouwbare producten versturen? Houd ze stevig opgevouwen of gebundeld, zodat ze goed in kleinere dozen passen. 

Plantaardige verpakkingen
Plantaardige opties maken snel hun intrede in de wereld van productverpakkingen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze materialen gemaakt van biologische bronnen – van paddenstoelen en zeewier tot maïs en voedselafval. De juiste plantaardige verpakkingsmogelijkheden zijn afhankelijk van de producten die je moet verpakken of verzenden. Verkoop je bijvoorbeeld voedsel, zorg er dan voor dat het materiaal je product kan beschermen zonder de smaak aan te tasten (bioplastics zijn hiervoor een goede oplossing). Als je grotere artikelen verzendt, kies dan voor duurzame plantaardige materialen, zoals verpakkingen gemaakt van maïszetmeel en paddenstoelen.

Composteerbare verpakkingen
Composteerbare verpakkingen zijn gemaakt van materialen die zowel thuis als commercieel kunnen worden gecomposteerd. Ze zijn vaak gemaakt van plantaardig polymeer dat kan afbreken in compost. Hoe lang duurt het om deze pakketten volledig te composteren? Afhankelijk van de kwaliteit en materialen kan een commerciële compostinstallatie deze pakketten in 90 dagen afbreken, terwijl binnenlandse compostomstandigheden dit over het algemeen in 180 dagen kunnen doen.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kunstkoppen

Stem mee op welke van de vijf plekken de betonkoppen moeten komen

29 september 2023    Zuidhorn-nieuws
"heeft even geduurd.............................
Lees verder →
Drugs wiet

Burgemeester sluit ruimte in bedrijfspand in Leek:Drugs

28 september 2023    Zuidhorn-nieuws
aan de Auwemalaan in Leek
Lees verder →
Fietsvrijwilliger

Fietsen met de Duofiets: Samen erop uit

28 september 2023    Zuidhorn-nieuws
De duofietsen, de rolstoeltransportfiets van het Zonnehuis kunt u in overleg gebruiken
Lees verder →
Internet glasvezel

Hoe krijg je goedkoper internet in Zuidhorn?

27 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Pannenkoekenfeest (2)

Pannenkoekenfeest & Kindertheater bij de Rank

27 september 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
nazomerse activiteit voor alle basisschoolkinderen
Lees verder →