Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap
Jazz te gast 010 (12)

Ook dit jaar organiseren de provincie Groningen en het Cultuurfonds Groningen de uitreiking van de cultuurprijzen in Groningen. De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap van Groningen.

Er zijn drie categorieën: voor professionals, amateurs en talenten.   De kandidaten kunnen worden aangedragen tot en met 1 juli via cultuurprijsgroningen.nl. De prijzen worden 21 oktober uitgereikt door René Paas (commissaris van de Koning en voorzitter Cultuurfonds Groningen) en Tjeerd Dekken (cultuurgedeputeerde van de provincie).  

Drie categorieën  
Groninger Cultuurprijs
De Groningen cultuurprijs is gericht op professionals. Deze prijs is voor een Groninger persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur.  

Groninger Talentprijs
De Groninger Talentprijs is bestemd voor een talent (jong of oud) of een getalenteerde groep uit Groningen. Het doel van de Talentprijs is om de winnaar te stimuleren zich verder te bekwamen, zodat uiteindelijk het talent ook buiten de provinciegrenzen (meer) gezien gaat worden. Zowel professionals als amateurs komen in aanmerking.  

De Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst
Deze prijs van het Cultuurfonds Groningen gaat naar een amateurkunstenaar of vereniging die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in het afgelopen jaar. Kandidaten voor deze prijs houden zich niet beroepsmatig bezig met kunst en cultuur.   

Jury   
Voor de beoordeling van de aanmeldingen is een jury samengesteld, met leden uit verschillende culturele werkvelden. Bij de beoordeling van de aanmeldingen kijkt de jury naar de motivatie en niet naar hoe vaak een persoon, instelling of groep is voorgedragen. Dit jaar bestaat de jury uit Maria Koijck, Jan-Gerd Krüger, Renée Luth en oud-winnaars Mohamed Yusuf Boss en Cissy Joan.   
 

Editie 2023   
Ook vorig jaar zijn de Groninger Cultuurprijzen uitgereikt. Jesse Palsgraaf won de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst, Cissy Joan won de Groninger Talentprijs en Paradigm de Groninger Cultuurprijs. De prijzen worden sinds 2019 uitgereikt, maar door de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de cultuursector werd in de periode 2020-2022 de uitreiking niet georganiseerd.   

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Scouting clubhuis (1)

Scouts pakken clubhuis aan

15 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
“kan weer een flink aantal jaren mee”
Lees verder →
Allersmaborg

Programma seizoen 2024 - 2025 Vrouwen van Nu bekend

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
afwisselend en inspirerend
Lees verder →
Jazz te gast 2024 (7)

Groninger Cultuurprijzen

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
drie categorieën: professionals, Amateurs en de Groninger Talentprijs
Lees verder →
Mollematocht 2023 (1)

Bauke moet opgeven in Ronde van Zwitserland

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
“Hoop terug te zijn voor NK"
Lees verder →
Buitenspeeldag 2024 (1)

Vrolijke gezichten en mooie opkomst Buitenspeeldag Zuidhorn

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Soms een spatje regen maar weer viel erg mee
Lees verder →
Auto op reis

Tips en trucs voor zorgeloos autorijden

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →