Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Zuidhorn loopt voorop met zonnepanelen

8 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
En geeft het goede voorbeeld
Gemeentehuis-zuidhorn

Duurzaamheid eist een steeds belangrijkere rol op in de maatschappij. Zonnepanelen kopen is voor de particulier tegenwoordig heel goed bereikbaar zonder subsidie. Ook in de provincie Groningen is men druk bezig om zo duurzaam mogelijk te worden. De stad Groningen en diverse Groningse gemeenten hebben een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld om de klimaatdoelen van 2030 te behalen.

Zuidhorn geeft het goede voorbeeld
Ook het Groningse dorp Zuidhorn, onderdeel van de gemeente Westerkwartier, wil zonnepanelen kopen door haar inwoners stimuleren. Daarom is het gemeentehuis in Zuidhorn voor een groot gedeelte energiezuinig gemaakt. Op het dak van de locatie liggen inmiddels 238 zonnepanelen. De zonnepanelen brengen jaarlijks zo'n 61.000 kWh aan groene stroom op. Hiermee wordt de helft van het stroomverbruik van het gemeentehuis van de voormalige gemeente Zuidhorn gedekt. Hierdoor wordt bespaard op de CO²-uitstoot en daarnaast ook nog op de gemeentelijke energierekening. Iedere inwoner van Zuidhorn kent de karakteristieke luifel die het gemeentehuis al tijden siert. In het verleden was de luifel bedekt met kunststof platen, die vervolgens vervangen zijn door zonnepanelen. Overigens gaat het niet om de klassieke zonnepanelen. De luifel moet wel licht doorlaten en daarom is er gekozen voor glas-glas-zonnepanelen.

Glas-glas-zonnepanelen?
De glas-glas-zonnepanelen die Zuidhorn voor haar gemeentehuis gebruikt worden al een tijdje commercieel toegepast. Zonnepanelen bestaan uit lagen. De laagopbouw van de klassieke zonnepanelen is van bovenaf: een laag glas, een laag zonnecellen en daarna een laag kunststoffolie. Deze verschillende lagen zijn enigszins kwetsbaar door temperatuurverschillen, vocht en mechanische spanningen. Hierdoor kunnen zij in de praktijk bijna nooit 100 procent rendement behalen. Fabrikanten geven meestal een rendement van 80 procent na 25 jaar gebruik. Glas-glas-zonnepanelen bestaan uit een glaslaag, een laag zonnecellen en de achterzijde wordt wederom afgedekt met een laag glas. Ten eerst zorgt dit in het geval van de luifel in Zuidhorn dat het licht doorlaat, maar ook voor een betere bestendigheid tegen vocht, temperatuurverschillen en spanningen. Met glas-glas-zonnepanelen mag dus een hoger en stabieler rendement verwacht worden.

Gasvrij wonen in Zuidhorn
Niet alleen de gemeente zelf timmert aan de (duurzame) weg. Ook inwoners en bedrijven dragen op tal van manieren hun steentje bij. Zo is eind 2019 een start gemaakt met project Westerburcht. Dit is een project van 17 nieuw te bouwen villa's in Zuidhorn. De woningen zijn volledig in jaren ‘30 stijl. De stijl komt terug in de kleur en metseltechniek van de gevels en er worden typische jaren ‘30 elementen toegevoegd. Huizen uit de jaren ‘30 zijn niet energiezuinig, maar dit is in het geval van project Westerburcht wel anders. De woningen krijgen namelijk geen gasaansluiting meer, maar worden verwarmd door een warmtepomp die warmte uit de lucht onttrekt. Daarnaast worden alle woningen standaard voorzien van zonnepanelen, zodat ook op duurzame wijze stroom wordt opgewekt.

Bron Pricewise

  • Zonnepanelen gemeentehuis (2)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Wethouder woningbouw hans haze en directeur vastgoedontwikkeling dura vermeer bouw hengelo marieke mentink-1

240 nieuwe woningen in wijk De Oostergast Zuidhorn

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
op korte termijn een informatiebijeenkomst
Lees verder →
Woonzorgappartementen zonnehuis

Uitbreiding woonzorgappartementen Zonnehuis Oostergast

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
De vraag naar woonzorgappartementen in Zuidhorn is gegroeid.
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Ouderenmiddag, Energie Verbindt &Tegemoetkoming Meerkosten

27 september 2022    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 27 september 2022
Lees verder →
Buurtschap de gast (1)

Bouw Buurtschap De Gast Zuidhorn gestart

26 september 2022    Zuidhorn-nieuws
mooie woningbouwontwikkeling en aanwinst voor Zuidhorn en voor de gemeente Westerkwartier
Lees verder →
Todn (30)

Tocht om de Noord Westerkwartier

26 september 2022    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wandelen met vermaak onderweg
Lees verder →