In 2024 is de gemeente samen met KAW Architecten en BügelHajema adviseurs begonnen met het maken van zes nieuwe woonplannen. Het gaat om woonplannen voor de dorpen Ezinge, Grootegast, Marum, Noordhorn, Oldekerk/Niekerk/Faan en Zevenhuizen. Deze plannen zijn nu klaar. De definitieve woonplannen staan op www.westerkwartier.nl/woonplannen Daar zijn ook de opmerkingen en suggesties van de bewoners te vinden en de reactie van de gemeente daarop.
Laatste ronde woonplannen
Op dit moment hebben 18 van de 41 dorpen een woonplan. Voor de kleinere dorpen kiest de gemeente voor een clustering van dorpen in één woonplan. De gemeente is nu bezig met de voorbereidingen van deze aanpak. Na de zomer start de gemeente met het maken van woonplannen voor deze overige dorpen. Eind 2026 hebben alle dorpen in het Westerkwartier een woonplan.
Woonplan per dorp
In een woonplan staat onder meer aan welke woningen behoefte is. Ook staat er in waar nieuwe woningen nodig zijn of waar gebouwen mogelijk tot woningen om te vormen zijn. Daarnaast is er aandacht voor de leefbaarheid van de woonomgeving. Het woonplan maakt duidelijk wat er nodig is in een dorp en waar dit zou kunnen. Samen met de inwoners van een dorp, de dorpsbelangenverenigingen, woningbouwcorporatie, huurdersvereniging en het waterschap kijkt de gemeente naar geschikte plekken voor woningbouw. De gemeente organiseert voor elk woonplan bijeenkomsten voor bewoners van het dorp. De belangstelling hiervoor is groot. De bewoners praten en denken mee over de beste plekken voor nieuwe woningen. Ook geven ze aan waar ze geen woningbouw willen en waar kansen liggen voor kwaliteitsverbetering. Hierdoor krijgt de gemeente een goed beeld van de wensen van het dorp. Het maken van woonplannen komt voort uit de Woonvisie 2020-2025.
We kijken naar wat er wél kan
Wethouder Woningbouw Hans Haze over de woonplannen: ”De bewoners weten het beste welke woningen nodig zijn en waar die kunnen komen in het dorp. De betrokkenheid is groot. Soms moeten we wel eens nee verkopen, maar we zeggen ook vaak ja of ja, mits. We kijken naar wat er wél kan. De belangrijkste voorwaarden voor de plannen zijn, dat deze maatschappelijk goed inpasbaar zijn, niet ten koste gaan van het aangezicht van onze dorpen en we gaan voor kwaliteit van bouwen. De woonplannen gaan niet alleen over woningen, maar ook over voorzieningen en de bereikbaarheid. Met de woonplannen die er nu liggen, hebben we een mooie basis om verder te bouwen aan onze woonstrategie voor onze voorzieningenkernen. We zijn uniek met onze woonplannen. We krijgen vragen van andere gemeenten of ze ons plan als voorbeeld mogen gebruiken, omdat ze zien dat het bij ons werkt.”
Eerste stap voor woningbouw
De woonplannen zijn de eerste stap voor woningbouw. De uitvoering komt later. Na het maken van een woonplan is de volgende stap voor de gemeente, ontwikkelaars of voor particulieren. Zij kunnen de haalbaarheid van woningbouw op één van de nieuwe locaties verder onderzoeken en daarvoor een plan maken.