Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Wenakker Westerkwartier bezoekt melkveehouderijen.

17 juli 2023    Zuidhorn-nieuws
agrariërs spannen zich erg in om hun bedrijf duurzaam ontwikkelen
wilma en jasper giesen in ezinge

Raadsleden, agrariërs, ambtenaren en een wethouder van de gemeente Westerkwartier bezochten twee melkveehouderijen: het bedrijf van Wilma en Jasper Giesen in Ezinge en het bedrijf van Thijs Neutel in Saaksum.

Dit werkbezoek is een van de activiteiten van de raadswerkgroep Wenakker. Deze werkgroep bestaat uit agrariërs en raadsleden. Wenakker is in het leven geroepen om het goede gesprek tussen agrariërs en de raad te voeren. De werkgroep richt zich op de invloed van de gemeente op de landbouw. Wenakker werkt ook aan de communicatie tussen raad en landbouw in de gemeente. 

Het melkveehouderijbedrijf van Wilma en Jasper Giesen heeft een paar jaar geleden bewust gekozen voor het Beter Leven-keurmerk. Bij de bouw van hun stal stond het welzijn van de dieren centraal. De dieren van de Giesens zijn gezonder geworden. Daardoor is het bedrijf een voorbeeld van een moderne wijze van boeren. Wilma en Jasper Giesen voldoen tegelijkertijd aan de voorwaarden voor natuurbeheer. Zij hebben zich gedurende vele jaren actief ingezet voor weidevogelbeheer. Wilma Giesen, zelf als agrariër lid van Wenakker: “Het is mooi dat Wenakker in ons Westerkwartier werkt. We kunnen daardoor als sector en volksvertegenwoordiging beter gaan samenwerken. Je moet ons agrariërs geen kantenklare studeerkamer-plannen laten uitvoeren. Die zijn vaak onwerkbaar in de praktijk. Gebruik onze ervaring en kennis van het gebied. Laat agrariërs meer het hoe bepalen.”

Vervolgens bracht de delegatie een bezoek aan het melkveehouderijbedrijf van Thijs Neutel in Saaksum. In 2016 werd Thijs uitgeroepen tot meest talentvolle veehouder van Nederland vanwege zijn vooruitstrevende kijk op zijn eigen veestapel en de toekomst van de melkveehouderij. Zijn bedrijf zet in op innovatie en automatisering. Met het project "Koeien en Kansen", een samenwerkingsverband van 15 toekomstgerichte agrariërs, wil Thijs vooroplopen in het behalen van milieudoelstellingen. Zijn ondernemerschap en visie maken hem een belangrijke stem in de landbouwsector. Thijs Neutel, ook als agrariër lid van Wenakker: : “De belangstelling van de raad voor ons werk doet ons goed. Met een uitgekiende aanpak en innovaties worden we veel uitdagingen de baas. Zo heeft ons bedrijf in samenwerking met een akkerbouwer, de buurman, de kringloop vrijwel geheel gesloten.”

Klaas-Wybo van der Hoek, raadslid en voorzitter van Wenakker: “Dit werkbezoek zet ons weer eens met twee benen op de Westerkwartierse boerengrond. Met de praktijk voor ogen  kunnen we ons werk in Wenakker en de gemeenteraad beter doen. En het is fantastisch te zien hoe deze agrariërs met veel passie en trots werken. Ze spannen zich erg in om hun bedrijf duurzaam ontwikkelen.”

  • het bedrijf van thijs neutel in saaksum
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

22 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →