Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weer haringhappen in Niekerk

28 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Gemeente Westerkwartier verheugt zich op haringtraditie 5 april
Haringuitreiking 2022 (47)

Op woensdag 5 april 2023 vindt voor de 548e keer de traditionele haringuitreiking in Niekerk plaats. Dat gebeurt van 16.30 uur tot 17.30 uur bij de Liudgerkerk (de voormalige Hervormde kerk). Sinds 30 september 2017 is deze traditie uit 1476 officieel toegevoegd aan de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland’. De gemeente Westerkwartier is hier trots op en kijkt uit naar deze bijzondere traditie. Als burgemeester is Ard van der Tuuk secretaris van de stichting. Hij is persoonlijk aanwezig bij de haringuitreiking.

Boerenwagen met koetsier
Traditiegetrouw gaan paard en boerenwagen door de straten van Niekerk, Oldekerk en Faan. De koetsier ment de paarden, de bijrijder luidt de bel om de dorpsbewoners te attenderen op de haringen. Op de wagen bevindt zich een houten ton waar vroeger de haringen in zaten. Tegenwoordig worden de haringen bij de kerk bezorgd.

Legaat van Menno Jeltema 
De haringuitreiking vindt zoals gebruikelijk op de woensdag voor Pasen plaats. De traditie ontstond toen Menno Jeltema in 1476 een legaat naliet aan de voogdij van het Pepergasthuis.

Menno Jeltema liet daarmee landerijen onder het Faan na aan het Pepergasthuis. Hier hoorde wel een eeuwig durende verplichting bij. Namelijk dat elk jaar de armen van het Faan een ton haring wordt uitgereikt. De voogdij heeft zich elk jaar aan deze verplichting gehouden.

In 1979 besloot de voogdij om deze verplichting af te kopen. Sindsdien is een stichting opgericht, die zich ten doel stelt om deze traditie in stand te houden. De haringen zijn tegenwoordig bestemd voor alle inwoners van Niekerk, Oldekerk en Faan.

Voortbestaan van de traditie 
In 2018 overhandigde de voormalige gemeente Grootegast tijdens de haringuitreiking een cheque ter waarde van twintigduizend euro. Deze schenking was bedoeld om de eeuwenoude traditie in stand te houden.

Programma 
Om 16.00 uur vertrekt de ouderwetse boerenwagen vanaf Faan naar Niekerk. De wagen komt rond 16.30 uur aan bij de Liudgerkerk. Daarna zal de nieuwe voorzitter van de stichting, ds. Toos Wolters, enige welkomstwoorden spreken en een haring voorproeven. Vanaf 16.30 uur worden de haringen gratis uitgereikt in het bijgebouw ‘De Zaaier’, naast de kerk. Tegen een geringe vergoeding kunnen mensen de uitgereikte haringen ter plaatse schoon laten maken.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Bertus kolkman marber machinebouw

U kunt Bertus kennen van de champignonbakjes en koffiemelk cupjes

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Marber Machinebouw in Noordhorn ontwerpt “van alles”
Lees verder →
Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen weer op pad

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
"1, 2 in de maat, anders wordt de juffrouw kwaad"
Lees verder →
Fiets helm senior

‘Doortrappen voor kinder(fiets)en’

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Groningse 60-plussers in actie voor de volgende generatie
Lees verder →
Loonverpakking

Efficiëntie verhogen met loonverpakking

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over eikenprocessierups, Stremming N355 & Grofvuilroute

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 6 juni 2023
Lees verder →