Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Sponsor een dakpan voor restauratie dak Dorpskerk Zuidhorn

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Dakrestauratie in fases voor Dorpskerk Zuidhorn
Dorpskerk zuidhorn

De Dorpskerk in Zuidhorn, het witte kerkje, is het oudste rijksmonument in het dorp. De bouw ervan is vermoedelijk al begonnen in de 11e eeuw. Door de jaren heen heeft het College van Kerkrentmeesters gezorgd voor adequaat onderhoud van het gebouw. De periodieke inspectierapporten van de Monumentenwacht waren daarvoor richtinggevend.

In het laatste rapport van 2019 heeft de Monumentenwacht zowel de panlatten als de tengels en de bevestiging als matig gekwalificeerd. De vernageling van de tengels en de
panlatten is door de tijd heen ernstig verroest. Het dakbeschot bestaat voornamelijk uit hardboard, een materiaal dat daarvoor niet is bedoeld.
Het College heeft daarom besloten de restauratie van het dak te laten uitvoeren.
De directie wordt gevoerd door Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord Nederland.

De aannemer, Jurriëns Noord, begint in de week van 27 september met de bouw van een steiger rondom de kerk. Daarna worden dakvlak per dakvlak (dus niet alles ineens) de pannen verwijderd, het oude dakbeschot gesloopt, het nieuwe dakbeschot aangebracht en de pannen weer teruggelegd. Intussen blijft de kerk in gebruik voor diensten en zal er (behalve visueel: de steigers, containers) niet veel hinder zijn.

Een bijdrage van de provincie Groningen in het kader van de subsidieregeling Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten ter hoogte van € 130.000 heeft het mogelijk
gemaakt de restauratie van het dak nu aan te pakken. De totale kosten zijn begroot op ca. € 190.000. Daarnaast levert de Hervormde Gemeente een eigen inbreng € 30.000.

Diverse fondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Muller-fonds zijn aangeschreven om het mede mogelijk te maken het kerkgebouw in stand te houden.
En tenslotte wil het College ook het belang van het monument voor het dorp onderstrepen en nodigt de inwoners uit één of meer dakpannen te sponsoren. Er liggen een kleine 9.000 dakpannen op het dak. Een dakpan sponsoren voor € 1 per stuk levert dan een mooi bedrag op in de dekking van alle kosten. Als u zich nu al aangesproken voelt een bijdrage te leveren, dan kunt u uw gift overmaken op NL33 RABO 0375 8144 18 o.v.v. “Dakpannen”.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Snoeien fruitbomen foto stieneke van der wal

Workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard weer van start

18 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
U kunt zich aanmelden!
Lees verder →
Tafeltennis ouderen

Start OldStars tafeltennis in Leek uitgesteld

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Op de reguliere dinsdagavond kan wel weer worden getafeltennist. Geïnteresseerden in tafeltennis zijn dan uiteraard welkom om een balletje te komen slaan!’.
Lees verder →
Johan hamster cu

ChristenUnie draagt Johan Hamster voor als nieuwe gedeputeerde Groningen

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Opvolger Henk Staghouwer
Lees verder →
Politie-

Drugsdealer betrapt en defensievoertuig kust boom

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
112 nieuws
Lees verder →
Leerlingen rsg de borgen

rsg de Borgen opent deuren digitaal voor leerlingen groep 8

14 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Open Festival Week opnieuw online!
Lees verder →