Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Regio Groningen-Assen tekent vijf jaar bij: Felicitaties van premier Rutte

12 december 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos - Regio-nieuws
"Door deze samenwerking staat u sterker en bent u een stevige gesprekspartner voor het Rijk"
Rutte

De samenwerking binnen Regio Groningen-Assen (RGA) is met vijf jaar verlengd. De zeven gemeenten en twee provincies in de RGA gaan in die periode gezamenlijk de Toekomstagenda 'Kwaliteitssprong voor de regio' uitvoeren. Dat is vanochtend in de Stuurgroepvergadering bekrachtigd met de ondertekening van het nieuwe convenant. De RGA-bestuurders werden hiermee tijdens de vergadering met een videoboodschap van premier Mark Rutte gefeliciteerd. "Door deze samenwerking staat u sterker en bent u een stevige gesprekspartner voor het Rijk," aldus Rutte.

Mirjam Wulfse, voorzitter van de Stuurgroep van de RGA, was aangenaam verrast door deze felicitatie. "We werken hier in de regio Groningen-Assen al bijna 25 jaar in goede harmonie samen. We zijn er trots op dat onze regio hét economisch centrum van Noord-Nederland is, met alle voorzieningen die daarbij horen. Onze inzet is erop gericht om die positie te blijven versterken. Fijn dat dat ook in Den Haag wordt gezien en gewaardeerd!" De samenwerking binnen de RGA, die in 1996 begon onder de naam 'Regiovisie 2030' wordt elke vijf jaar tegen het licht gehouden en geactualiseerd. In 2019 is de RGA hiervoor in gesprek gegaan met alle deelnemende gemeenten en provincies. Ook is input opgehaald tijdens het RGA-congres in mei 2019 en tijdens bijeenkomsten met raads- en Statenleden. De Toekomstagenda 'Kwaliteitssprong voor de regio' is het uiteindelijke resultaat. Het afgelopen jaar hebben alle raden en Staten de Toekomstagenda besproken en ermee ingestemd.

Concrete resultaten
Tijdens de evaluatie spraken de deelnemers unaniem hun lof uit voor de regionale samenwerking onder de vlag van de RGA. De meerwaarde voor de regio zit - aldus de ondervraagden - in onder andere de verbetering van de regionale infrastructuur, onderlinge afstemming van de regionale woningbouwopgave en de gezamenlijke ontwikkeling van economisch beleid. Veel waardering was er met name voor de concrete resultaten op het gebied van mobiliteit (doorfietsroutes, aanleg P+R's, netwerk hoogwaardig OV). Ook de ontmoetings- en netwerkfunctie tijdens vergaderingen en themabijeenkomsten werd op prijs gesteld. In de evaluatie kwam de wens naar voren om ook het thema ruimtelijke kwaliteit in RGA-verband op te pakken. En verder zou de RGA een meer agenderende en signalerende rol moeten krijgen.

Regiomonitor
Aan alle wensen, adviezen en ideeën is zoveel mogelijk gehoor gegeven in de Toekomstagenda. Binnen het nieuwe thema ruimtelijke kwaliteit zal veel aandacht uitgaan naar de uitvoering van Groeningen, een bijzonder natuurgebied op de laagveengordel die van west tot oost door de regio Groningen-Assen loopt. Daarnaast wil de RGA de komende jaren een regionale kennisbank opzetten en één Regiomonitor ontwikkelen, in samenwerking met het CBS/Urban Data Center. Op die manier kunnen de ontwikkelingen op het gebied van de RGA-thema's economie, wonen, mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit goed worden geanalyseerd en besproken aan de bestuurstafels van de RGA.

 

  • Regio groningen-assen
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Laptop  vrouw welkominzuidhorn

Maak on-line of telefonisch een afspraak om te winkelen

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Winkelen op afspraak in Zuidhorn
Lees verder →
Moeder kind schrijven pixabay

Provinciale aftrap 11e editie van De Schoolschrijver op De Borgh in Zuidhorn

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Interactieve lessen en workshops leren kinderen alles over het schrijven van verhalen
Lees verder →
Dames

5 Fouten die je als eerste huiseigenaar moet vermijden

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
bouwkundige keuring, Onbeschermd online spullen kopen, Kijk naar de VvE, Blindheid, Ontbindende voorwaarde
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) vanaf 1 maart van start

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
noodmaatregel voor huishoudens
Lees verder →
Easyslim zuidhorn

Easyslim.nu opent studio in Zuidhorn

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
We gaan weer open! Het mag, het kan met voorwaarden, en we doen het ook!
Lees verder →
Wethouder geertje dijkstra-jacobi 1 westerkwartier

College stemt in met Woonvisie Westerkwartier 2020-2025

24 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Woonvisie resultaat van woningmarktonderzoek, online-enquête onder inwoners, een webinar, diverse dorpenbijeenkomsten en werksessies
Lees verder →