Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Raads- en collegeleden Westerkwartier in Vrouwenmars1945

15 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Vrouwenmars

Bijna tweehonderd wandelaars vertrokken zondagmorgen in de richting van Grijpskerk, als eerbetoon aan de 116 vrouwen die in 1945 van Kamp Westerbork naar uiteindelijk Visvliet moesten lopen

Verschillende raadsleden en twee collegeleden van Westerkwartier hebben meegelopen in de Vrouwenmars1945. Zij deden dat vanaf de Rieks Sennemabrug over het Van Starkenborghkanaal in Noordhorn naar De Nieuwe Wierde in Grijpskerk.

Precies 79 jaar na de bevrijding van de 116 gevangen vrouwen werd voor de vierde keer de herinneringswandeltocht Vrouwenmars1945 gehouden.

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. De Duitse bezetter besloot, in het zicht van zijn overgave, deze vrouwen te evacueren. De gevaarlijke en angstige tocht trok drie nachten lang door Drenthe richting Groningen. Uiteindelijk kwam de bevrijding bij Grijpskerk.

Vorig jaar legde de herinneringstocht het deel af van Kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. Dit jaar werd de tocht gelopen van het Huis van Bewaring naar Grijpskerk.

Enkele raads- en collegeleden liepen de tocht mee van de Riek Sennemabrug in Noordhorn naar Grijpskerk. Met de keuze voor de Riek Sennemabrug wordt deze naamgever uit Zuidhorn geërd: zij was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, werd gevangen gezet in Westerbork en liep uiteindelijk in april 1945 ook de vrouwenmars.
 

Raads- en collegeleden van Westerkwartier doen met hun project “Brein & Bast” regelmatig mee aan activiteiten in een van de dorpen van Westerkwartier. Eerdere activiteiten waar ze aan meededen, waren de Kerstwandeling in Sebaldeburen en de Spelletjesavond in het Grijpskerker Bakkerscafé. Zo doende zijn raads- en collegeleden op ongedwongen wijze benaderbaar. Tegelijkertijd wordt extra aandacht gegeven aan de betreffende activiteit. De raadsleden die dit keer van de partij waren: Mark Veenstra (PvdA), Anneke Laan (Sterk Westerkwartier), Emil Klok (GroenLinks), Arina Havinga (CU), Reinette Gjaltema (CDA) en Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks). Van het college liepen mee: wethouder Hans Haze en burgemeester Ard van der Tuuk.

Bij de foto van Myra Eeken-Hermans: Raads- en collegeleden met enkele introducees  en organisatoren bij de Riek Sennemabrug over het Van Starkenborghkanaal (Noordhorn).

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Jeroen en jeroen

3e Single Jeroen Oosterhof

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Na, Op deze mooie dag en Laat de glazen klinken
Lees verder →
Nicole puutvol

Puut start in Zuidhorn

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Winkel in tweedehands (kinder) kleding mooie aanvulling winkelaanbod
Lees verder →
Busstation (2)

P10 blij met de aandacht voor de regio

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
aandacht hard nodig om de neerwaartse spiraal van verschraling in landelijke gebieden te stoppen
Lees verder →
Jazz te gast 010 (12)

Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap
Lees verder →
 

Definitief ontwerp nieuwbouw Lauwers College bekend

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Op 4 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over passende zorgverzekering, Juni Fietsmaand & Summerproat

14 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 14 mei 2024
Lees verder →