Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Project ‘Erven & Tuinen Westerkwartier’

29 januari 2019    Zuidhorn-nieuws
Een mooi landschap en natuur dicht bij huis maken het prettig wonen in het Westerkwartier.
Excursie boerenerf

Een mooi landschap en natuur dicht bij huis maken het prettig wonen in het Westerkwartier. Er zijn prachtige (boeren)erven en landelijke tuinen met streekeigen beplanting, een boomgaard bij het huis en boerentuinplanten. Als deze op een natuurvriendelijk manier onderhouden worden, zijn dit paradijsjes voor tuinvogels, vlinders, bijen en allerlei andere insecten.

Woont u in het buitengebied van de gemeente Westerkwartier en wilt u aan de slag met uw erf of tuin? Dan is het project ‘Erven & Tuinen Westerkwartier’ voor u interessant. U kunt deelnemen aan workshops, tuinadvies krijgen bij u thuis en er is subsidie voor streekeigen beplanting, fruitbomen en vlinder- en bijenplanten.

In maart starten we met twee workshops snoeien fruitbomen.

Het snoeien van fruitbomen is niet uit een boekje te leren. Er spelen namelijk veel factoren mee. Met de theorie en praktijk in deze workshop krijgt u echter genoeg informatie om zelf aan de slag te gaan. Tijdens de theorieavond worden de verschillende soorten snoei besproken en uitgelegd hoe bomen reageren op het snoeien. Ook wordt de aanleg van een boomgaard besproken en welke typische fruitrassen er zijn in het Westerkwartier. Deelnemers ontvangen een cursusmap met relevante informatie. Op de praktijkdag wordt er geleerd hoe jonge bomen worden gesnoeid en wat te doen bij achterstallig onderhoud. Onder begeleiding van een professional worden in groepjes fruitbomen gesnoeid.

U krijgt antwoord op vragen als:Welke soorten snoei zijn er (jonge bomen, achterstallig onderhoud)?
Hoe snoeit u fruitbomen en hoe reageren de bomen daarop?
Hoe zorgt u ervoor dat de fruitboom 100 jaar wordt?
Welke fruitbomen aanplanten, streekeigen rassen, wat is dan de plantafstand
Hoe kan ik de boomgaard zo onderhouden dat het goed is voor de natuur?

Duur: 1 theorieavond en 1 praktijkdag onder begeleiding van ervaren fruitsnoeiers.  Kosten: € 75,- per persoon voor de workshop inclusief cursusmap en aansluitend het tuinadvies.

Tuinadvies
Als u de workshop heeft gevolgd en de opgedane kennis wil toepassen in uw tuin, dan is dat nog best lastig. Elke tuin is anders en er is veel verschil in wensen van de deelnemers. Daarom krijgt u een tuinadvies bij u thuis en bespreken we wat er bij u in de tuin mogelijk is. We overleggen wat u zelf kunt doen om uw erf of tuin anders in te richten en natuurvriendelijk te onderhouden. U kunt voordelig streekeigen beplanting en bijen – en vlinderplanten bestellen, hiervoor hebben we een lijst met geschikte beplanting gemaakt. Gaat u zelf het werk uitvoeren of schakelt u een hovenier of groenbedrijf in om het werk uit te voeren? Tijdens het tuinadvies maken we daar afspraken over. Er is subsidie voor de uitvoering zoals het planten van bomen en struiken en het snoeien van fruitbomen.

Duur: 1 uur Kosten: het tuinadvies is bij de prijs voor de workshop inbegrepen.

Locaties:
Zuidhorn, boerderij Pabema, maandag 11 maart 2019 van 19.30 – 22.00 uur en zaterdag 16 maart van 9.00-16.00 uur.
Opende, Staatsbosbeheer Blotevoetenhof, maandag 18 maart 2019 van 19.30 – 22.00 uur en zaterdag 23 maart van 9.00-16.00 uur.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Snoeien fruitbomen foto stieneke van der wal

Workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard weer van start

18 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
U kunt zich aanmelden!
Lees verder →
Tafeltennis ouderen

Start OldStars tafeltennis in Leek uitgesteld

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Op de reguliere dinsdagavond kan wel weer worden getafeltennist. Geïnteresseerden in tafeltennis zijn dan uiteraard welkom om een balletje te komen slaan!’.
Lees verder →
Johan hamster cu

ChristenUnie draagt Johan Hamster voor als nieuwe gedeputeerde Groningen

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Opvolger Henk Staghouwer
Lees verder →
Politie-

Drugsdealer betrapt en defensievoertuig kust boom

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
112 nieuws
Lees verder →
Leerlingen rsg de borgen

rsg de Borgen opent deuren digitaal voor leerlingen groep 8

14 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Open Festival Week opnieuw online!
Lees verder →