Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Positieve reacties op 1e buurtbijeenkomst Slim Wonen

28 oktober 2015    Zuidhorn-nieuws
Ruim 40 belangstellenden werden geïnformeerd over Duurzaamheid in huis en in de buurt
Slimwonenbijeenkomst 2015 (4)

Het was de eerste buurtbijeenkomst die werd georganiseerd afgelopen dinsdag in zalencentrum Balk. Bewoners van o.a.  Boslaan, Cort van der Linden, Westergast en De Bongerd waren door de gemeente aangeschreven en uitgenodigd voor deze informatieavond.

Ruim 40 belangstellenden werden geïnformeerd over Duurzaamheid in huis en in de buurt. Na een kort openingswoord van Wethouder Henk Bakker over het belang van duurzaamheid voor onze leefomgeving gaven diverse ondernemers korte informatie over wat zij kunnen betekenen voor huizenbezitters. Dit “pact” van lokale bedrijven kan ervoor zorgen dat niet alleen woningen comfortabeler worden maar ook zuiniger in energieverbruik.

Uitgangspunt kan zijn om een thermo grafische opname ( warmtebeeld ) van de woning te maken waarop alle lekken goed zichtbaar zijn. Aan de hand van dit beeld wordt geïnventariseerd wat er nodig is om die lekken te dichten. De lokale ondernemers kunnen deze problemen dan passend oplossen. Een vraag vanuit de zaal of het ook verplicht is werkzaamheden door deze bedrijven te laten doen werd helder beantwoord: “het is uw huis en uw beslissing” er is geen enkele verplichting.

Dat hiermee een investering gemoeid is lijkt duidelijk. Hiervoor kan men via de gemeente ene duurzaamheidslening aanvragen. Leon Teeuw, beleidsmedewerker van de gemeente geeft aan dat deze aanvragen vrij snel gehonoreerd kunnen worden als er aan de voorwaarden is voldaan. Voordeel van de duurzaamheidslening is dat de rente erg laag is.

Kijk op www.energieloket-groningen.nl/gemeente/zuidhorn, doe een energiecheck en bekijk de mogelijkheden voor een lening op www.zuidhorn.nl/duurzaamheidslening

De bedrijven die deel uitmaken van Slim wonen Westerkwartier zijn:

Ervaringsdeskundigen Erwin & Helga van der Maesen de Sombreff uit Zuidhorn

Op 14 maart 2015 bezochten Erwin en Helga de Zonnemarkt in het Cultureel Centrum Zuidhorn.
Ze hadden net een nieuwe vloer voor hun woning aangeschaft. Vervolgens kwamen ze terecht bij de stand van de ondernemers van Slim Wonen Zuidhorn. Na het gesprek met de aangesloten ondernemers, hebben ze door Energiekeurplus een energie- en thermografie inspectie van de woning laten uitvoeren. De thermografie inspectie gaf heel duidelijk aan waar de warmte in het huis verloren ging. “Dit was voor ons een duidelijke verklaring van de hoge gasrekening, het was voor ons een echte eyeopener”, aldus Helga.

Op basis van de energie- en thermografie inspectie adviseerde Energiekeurplus een lijst met energiebesparende maatregelen die Erwin en Helga konden toepassing in hun woning. Aan de hand van het advies is het onzuinige luchtverwarmingssysteem vervangen door een energiezuinige CV-ketel in combinatie met een lage temperatuur verwarming. Dit is een gelijkmatigere, constantere en energiezuinige verwarming. Verder is het enkele glas in de woning vervangen door HR++ glas en tenslotte zijn er op het dak 24 zonnepanelen geplaatst.

Erwin en Helga zijn zeer tevreden over het verloop van het project.  Het pluspunt aan het project Slim Wonen Zuidhorn is dat je je geld in het eigen dorp besteedt. Daarnaast is het mooi om te zien hoe dingen worden gemaakt, aldus Helga. Met de vraag of de familie van der Maesen de Sombreff nog een tip heeft voor mensen die ook van plan zijn om hun woning te verduurzamen weten Erwin en Helga het al snel: “Doe het gewoon, en doe het lokaal!”

  • Slimwonenbijeenkomst 2015 (2)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Haringuitreiking 2022 (47)

Weer haringhappen in Niekerk

28 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Gemeente Westerkwartier verheugt zich op haringtraditie 5 april
Lees verder →
Jongeren pixabay

Help mee Westerkwartier nog gezonder, fijner en kindvriendelijker te maken

28 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Hoe gaat het met uw kind(eren)? Hoe gaat het met hen op school, thuis, met hun gezondheid?
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Presentatie fietsroute Leek-Zuidhorn en centrumvisie Zuidhorn &  Takkenroute

28 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 28 maart 2023
Lees verder →
Frank meester 2023

Frank Meester “Groen blijft mijn passie”

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Van adviesgesprek tot een perfecte uitvoering, dat is waar Frank’s Groenadvies voor staat !
Lees verder →
 

“Natuurbegraafplaats in het natuurgebied Knooppolder”

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Gemeente werkt in principe mee aan natuurbegraafplaats bij Aduard
Lees verder →
Erkan en ruben tafeltennis

Verdienstelijk debuut Talero jeugd op het N.K. tafeltennis in Zwolle!

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
zeer verdienstelijk op sterk bezette toernooi
Lees verder →