Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Onrust over afsluiten fietspad Zuidhorn

1 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Gemeente haalt bord weer weg, eerst verkeersbesluit nodig
Bospad (1)

Sinds jaar en dag fietsen bewoners vanuit de westelijke wijken in Zuidhorn naar het station over het Bospad. Opeens staat er een bord dat het pad definitief wordt afgesloten.

Het smalle pad is een veelgebruikte route naar het station en het bord wekt dan ook verbazing bij gebruikers. Pieter Aikema is zelfs een petitie gestart om te voorkomen dat het pad wordt afgesloten.

Het steeds drukker wordend verkeer zal de reden zijn maar de vraag rijst of het niet eerder aangepakt had kunnen worden.

Voetgangers en Fietstunnel
Al in 2013 werd dit onderwerp in de raad van Zuidhorn besproken.  Groen Links stelde middels een motie voor om de veiligste oplossing te kiezen door alsnog een tunnel op die plek te krijgen en had ook al ideeën om dat te financieren (compensatiegelden Regiotram). Het college wilde daar niet aan.  » Lees daarover

Een fiets en voetgangerstunnel had het probleem in een keer opgelost maar ook een goedkopere oplossing is mogelijk.  Pieter Aikema heeft daartoe voorstellen op zijn pagina. De gemeente is om commentaar gevraagd maar heeft tot nu toe niet gereageerd. 

In 2020 is de gehele overweg aangepakt. Destijds is een aparte route gemaakt voor voetgangers en fietsverkeer naar de Brede School / Oostergast. Hiermee zou het verkeer op de reguliere overweg worden ontlast. Maar er is geen rekening gehouden met het Bospad. » Lees daarover 

 

» Teken de Petitie

UPDATE
Reactie gemeente:

Bij de aanpassing van de spoorwegovergang in het kader van het project extra sneltrein Groningen-Leeuwarden is ooit gekeken naar een tunnel. Deze was echter niet realiseerbaar gelet op de ruimte die een tunnel inneemt. Ook is hier sprake van een beschermd dorpsgezicht. Wel is uiteindelijk binnen het project een aparte spoorwegovergang voor langzaam verkeer gerealiseerd (2021). Hierbij is door ProRail aangegeven dat het Bospad dicht moet voor fietsers, omdat het Bospad te dicht bij de overgang ligt. Dit is verkeersonveilig en past niet in de huidige inzichten voor veilige spoorwegovergangen. De aanpassing van het Bospad ter hoogte van de spoorwegovergang bleek onvoldoende te werken. Daarom is het plan hier een fysieke aanpassing aan te brengen in de vorm van een houten ‘kissing gate’ (draaihek). Hierdoor kunnen fietsers niet meer de oversteek maken van en naar het station. Hiermee bereiken we een grotere verkeersveiligheid ter hoogte van de spoorwegovergang. We realiseren ons dat dit vervelend voor fietsers kan zijn. Via een vooraankondigingsbord werd deze aanpassing aangekondigd. We zijn daarin te voorbarig geweest. Voor de aanpassing is (mogelijk) een verkeersbesluit nodig. We hadden dit beter kunnen voorbereiden en daarmee de ontstane onrust kunnen voorkomen. We gaan dit nu eerst onderzoeken. Het bord halen we weg.

  • Bospad (2)
  • Overweg
  • Overweg-zuidhorn-prorail 2020
  • Maatregelen spoor zuidhorn 2013
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →
Mollema waalse pijl still youtube

Bauke heeft ‘t pittig koud tijdens Waalse pijl

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport - fotos
slechts een van de drie Nederlanders die wist te finishen
Lees verder →