Mollema geklommen naar 2e plaats in Zwitserland

17 juni 2011    Zuidhorn-nieuws
Bauke Mollema klaar voor de Tour; raborenner geklommen naar tweede plaats in Zwitserland Wielrenner Bauke Mollema heeft het podium in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland binnen bereik. De tegenwoordig in Spanje

Bauke Mollema klaar voor de Tour; raborenner geklommen naar tweede plaats in Zwitserland

Wielrenner Bauke Mollema heeft het podium in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland binnen bereik. De tegenwoordig in Spanje wonende Groninger staat met nog drie etappes te gaan tweede in het algemeen klassement. Op 1.23 minuten van leider Damiano Cunego uit Italië. Mollema werd donderdag vierde in een zware bergetappe.

De rit over bijna 160 kilometer eindigde na bijna 160 kilometer op de zeer steile Triesenberg. Rabobank was op de slotklim nog met drie renners aanwezig. Mollema opende op drie kilometer voor de finish met een aanval, maar hij kreeg Cunego snel in zijn wiel. Vervolgens nam ploeggenoot Steven Kruiswijk de regie over en de renner uit Nuenen kwam solo over de streep. De Amerikaan Levi Leipheimer werd op negen seconden tweede. Cunego had een achterstand van 18 seconden en Mollema werd vierde op 21 seconden van de winnaar. De 24-jarige klimmer deed uitstekende zaken in het algemeen klassement. Hij werd deels geholpen doordat de nummer twee in de stand, de Colombiaan Maurico Soler zwaar ten val kwam en afgevoerd werd naar het ziekenhuis.

Een aantal concurrenten werden door Mollema echter op grotere achterstand gezet. Bovendien heeft hij in deze Ronde van Zwitserland laten zien over een enorme taaiheid te beschikken door in man tegen man gevechten niet door het ijs te zakken. Ook op de steile slotklim naar Malbun, gemiddeld elf procent stijging, toonde de 24-jarige daarin zijn kwaliteiten: "Ik voelde mezelf ook sterk en ik denk goede zaken gedaan te hebben voor het klassement. Bovendien herstel ik goed." Dat laatste is vooral belangrijk om een uitspraak te kunnen doen over het vormpeil van Mollema. Dat lijkt meer dan in orde richting de naderende start van de Tour de France.

De etappe van vrijdag zal een nieuwe testcase zijn. In de rit over bijna 230 kilometer wordt ondermeer de Füelapass vanuit Davos beklommen. De finish is wederom bergop naar het op ruim 1.400 meter gelegen Serfaus in een finale die minder zwaar is dan donderdag. Zaterdag zal vermoedelijk een dag voor de sprinters worden en dan wordt zondag definitief afgerekend in een tijdrit over ruim 32 kilometer met start en finish in Schaffhausen. Het zou mooi zijn als Mollema zijn podiumplaats over de streep kan brengen. Een goede tijdrijder als Leipheimer ligt wel nadrukkelijk op de loer. Mollema heeft dit seizoen echter aangetoond nadrukkelijk verbeterd te zijn in het tijdrijden, waardoor de Ronde van Zwitserland ongetwijfeld tot het laatst spannend zal blijven.