Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Meer zicht op Abdijkerk Aduard

23 november 2013    Zuidhorn-nieuws
Verplaatsen Beatrixboom herstelt zichtlijn
Wondervanaduard

Om de zichtlijn op de Abdijkerk vanaf het kloostermuseum Bernardushof te herstellen wordt de Beatrixboom verplant. Wethouder Fred Stol verricht hiervoor donderdag 28 november aanstaande rond 13.30 uur de handeling. De boom, die nu pal tegenover de Abdijkerk (aan de Burg. Seinenstraat) staat, wordt zo’n 20 meter naar achteren verplaatst op het Kaakheem (richting het kloostermuseum) . De verplanting van de boom maakt onderdeel uit van de eerste uitvoeringsfase van het project Het Nieuwe Wonder van Aduard.

Project Het Nieuwe Wonder van Aduard
Het meerjarenproject Het Nieuwe Wonder van Aduard beoogt de geschiedenis van het Cisterciënzer klooster van Aduard zichtbaar te maken in de openbare ruimte. Verantwoordelijk wethouder Fred Stol: “Dit project is tot stand gekomen met vele partijen, die de indrukwekkende kloostergeschiedenis weer zichtbaar willen maken voor de bewoners en bezoekers van het dorp Aduard. In 2010 heeft de raad het meerjarenproject vastgesteld en na een succesvolle zoektocht naar subsidies kon de raad begin 2013 groen licht geven voor de uitvoering van de eerste fase. We zijn hier nu volop mee bezig en het dorp Aduard wordt steeds mooier. Dit met dank aan de goede samenwerking met de dorpsbelangenvereniging en inwoners van Aduard en het Platform Aduard Steengoed Erfgoed (de samenwerkende historische verenigingen). ”

Uitvoering werkzaamheden eerste fase
Deze week is begonnen met het herstellen van de zichtlijn op de Lindt, de voormalige opvaart naar het klooster. Hiervoor wordt in het parkje De Lindt het groen gedund, een speeltoestel verwijderd en de toegang van het parkje aan de Burg. Seinenstraat verplaatst. Met het herstel van de zichtlijn voert de gemeente ook onderhoudsmaatregelen uit. Daarnaast wordt de zichtlijn op de zuidelijke kloostergracht de Hamstertocht gerealiseerd door een doorzichtig hek te plaatsen op de plek van een haag. Verder wordt ter hoogte van de Zuiderpoort en  Noorderpoort leilinden op de weg geplaatst als markeringen van de toegangen tot het kloosterdorp.

Afgeronde werkzaamheden eerste fase
De zichtlijnen aan de oostkant van het dorp naar het omliggende landelijke gebied en naar de Martinitoren in de stad Groningen, zijn vorig jaar aangebracht. Samen met inwoners zijn tijdens de  Natuurwerkdag hiervoor snoei- en rooiwerkzaamheden uitgevoerd. Dit voorjaar heeft de gemeente de werkzaamheden hiervoor afgerond.
Ondertussen zijn ook de contouren van de middeleeuwse kloosterkerk in Aduard permanent zichtbaar gemaakt. De  contouren die eerder in verf waren  aangebracht op het parkeerterrein van het gebouw ’t Hoge Hof, zijn vervangen door een contrasterende straatsteen. Ook in de tuin van ’t Hoge Hof en in de Kloosterstraat zijn de contouren permanent zichtbaar gemaakt.

Bijdragen
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Regio Groningen-Assen, de provincie Groningen en door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

  • Contouren kloosterkerk aduard (2)
  • Contouren kloosterkerk aduard 3
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

22 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →