Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Kunst Droomboom verbaast, doet glimlachen en nadenken en schrikt af

20 september 2018    Zuidhorn-nieuws
Expositie in gemeentehuis onderdeel Boom aan Z
Droomboomexpo (10)

Alles wat je van kunst kunt verwachten zit in de werken die voortgekomen zijn uit het project Boom aan Z waarmee afscheid genomen wordt van de gemeente Zuidhorn in verband met de herindeling.

De vijf ( internationale) studenten hebben elk op hun eigen wijze invulling gegeven aan de opdracht die ze kregen. De boom als oudste inwoner van de gemeente staat centraal. De opening van de expositie was woensdag 19 september in het gemeentehuis en werd verricht door wethouder Bakker.

Lisette van Straaten vond inspiratie in brievenbussen; als ontmoetingsplek in een dorp zorgen ook zij voor verbinding. Door ze letterlijk te laten wortelen heeft ze een connectie gemaakt met bomen.

Samantha Pellarin uit Venezuela plant een wilgenbos op het natuureiland in de Oostergast, de wilgen zelf komen uit de gehele gemeente, Ingrid In der Maur laat verhalen horen en Jorien Ketelaar heeft stekjes van een boom bij de Piloersmaborg geënt op andere bomen in de gemeente om zo de boom te laten vergroeien en verder te laten leven in andere bomen.

De kunstenaars zijn veel in gesprek gegaan met bewoners en oogsten bewondering, medewerking en de altijd terugkerende opmerking;” waar wordt dit van betaald? Toch niet van mijn centen?” In dit geval wel, het project heeft de inwoners € 2,50 per persoon gekost.

Kunst in de openbare ruimte is lastig, “iets maken wat iedereen mooi vindt of blij maakt is niet mogelijk” zegt Kunstenaar Arjen Boerstra uit Den Horn die de heeft studenten begeleid.

Dat bleek ook uit het werk van Erika Buchanan uit de Verenigde Staten. Zij maakte een werk op de achterzijde van de innovatieboerderij in de Oostergast. Al snel kwam daar kritiek op van ouders waarvan de kinderen schrokken van het werk en niet meer in slaap te krijgen waren.

Arjen Boerstra maakte daar korte metten mee; “als je je kinderen wilt beschermen hou ze dan vooral weg van Bambi, want daar zitten schokkende scenes in”.

Erika Buchanan zelf ging de dialoog aan op Social media, maakte een ander werk en zegt voorlopig nog niet klaar te zijn. ” if they want me to paint a cow, i will paint a cow”

De kunst van de (internationale) studenten van kunstacademie Minerva waarin ze de verhalen van de gemeente Zuidhorn en haar oudste inwoners (bomen) vertellen is enkele weken te zien in het gemeentehuis. De toegang is gratis.

 

Droom boom is onderdeel van Boom aan Z, het slot daarvan is op 29 september.
In de slotmanifestatie komen een aantal elementen van Boom aan Z. samen; foto’s, boekpresentatie, compositie, musical en poëzie worden aangevuld met optredens van Zuidhorner troubadours. Daarna…het afscheid van Zuidhorn!

Verkooppunten kaartjes Gemeentehuis Zuidhorn, Hooiweg 9 Zuidhorn
't Kappertje delicatessen, Hoofdstraat 29 Zuidhorn
Hoekstra drukkerij en boekhandel, Herestraat 41, Grijpkerk
Kaartjes 5 euro per stuk, gelieve contant betalen
 

Hier een korte beschrijving van de individuele projecten:
Lisette van Straaten, Nederland
Ze beschrijft de situaties waar in ze zich bevindt of die ze observeert. Meestaal begint ze met volop uitschrijven van zinnen die ze later indikt tot de kern van het verhaal. Vaak zijn haar onbewust getrokken conclusies haar uitgangspunt. Vanaf hier wordt het of meer bizar of komt er alsnog een beetje logica on de hoek kijken.

Samantha Pellarini, Venezuela
De uitgangspunten van het werk van Samantha zijn cultuur en natuur. Ze zoekt naar het ritme en veranderingen in de natuur en vindt het weerspiegeld in ons bestaan, cultuur en rituelen. Samantha onderzoekt de gemeenschap in Zuidhorn met frisse blik van een buitenstander die interesse heeft
om Nederlandse cultuur te ontdekken omdat die zo verschillend is van haar eigen. Zuidhorn is een groene gemeente met wierden en wilgen die haar aandacht trekken. Samantha wilt in Oostergast op een kunstmatig heuveltje wilgen planten die afkomstig zijn van bomen die groeien in alle 15 dorpen.
Ze hopt dat het een plek kan worden waar je het ritme van de natuur kan ervaren.

Ingrid In der Maur, Nederland
Het resultaat van het werk van Ingrid is door haar georganiseerde en geregisseerde performance getiteld ‘Verhalende Boom’. De basis voor dit evenement vormen vele zgn. ‘boom’ verhalen die de inwoners aan haar hebben toevertrouwd. Op basis daarvan, aangevuld met haar persoonlijke
ervaringen en indrukken, heeft ze teksten geschreven. Deze monologen worden door verschillende inwoners gezamenlijk en gelijktijdig voorgedragen, staand rondom een bijzondere boom, op een bijzondere locatie. Van dichtbij kun je individuele stemmen horen en woorden verstaan, terwijl op
afstand een alle verhalen een universele samenklank vormen. Tijdens de tentoonstelling in het gemeentehuis is een audio opname van de performance te beluisteren en zijn er foto’s te zien. Op zaterdag 29 september, tijdens de eind manifestatie wordt de performance live uitgevoerd.

Jorien Ketelaar, Nederland
Voor het project ‘Droomboom’ heeft Jorien twee installaties gemaakt in de dorpen Niehove en Den Ham. In Niehove staat een kastanjeboom bij de haven met een bankje rondom de stam en met klimop die de ruimte bekleed. Om de boom zijn aantrekkingskracht terug te geven laat Jorien de
mokken rondom de boom ‘opgroeien’ als teken voor de koppen koffie en verhalen die werden gedeeld. In Den Ham is in 1972 een eik omgevallen bij de novemberstorm en vanaf dat moment ligt die daar en groeit die verder. De boom staat bij de Piloersemaborg, op privé terrein. Om deze boom
toch toegankelijk te maken voor de bewoners van Den Ham en haar bezoekers zullen de takken van deze overlever geënt worden in de openbare ruimte.

Erika Buchanan, Verenigde Staten
In haar werk vraagt Erika zich af hoe het verleden en de toekomst elkaar beïnvloeden. Ze gebruikt het beeld van een kind en een boom om haar verhaal te vertellen over de langzame groei, over wortel schieten maar ook over de taken die de hemel, zon en de sterren willen reiken. Ze denkt aan
iemand die prachtig tot bloei komt gevoed door de geschiedenis van zijn voorgangers. De muurschildering is een antwoord op vele vragen die Erika zich stelt. Gaat het om de toekomst of het verleden, ideeën of juist iets tastbaars? Ze verwerkt foto’s tot een beeld dat haar verhaal aan ons
vertelt.

  • Droomboomexpo (1)
  • Droomboomexpo (2)
  • Droomboomexpo (3)
  • Droomboomexpo (4)
  • Droomboomexpo (5)
  • Droomboomexpo (6)
  • Droomboomexpo (7)
  • Droomboomexpo (8)
  • Droomboomexpo (9)
  • Droomboomexpo (11)
  • Droomboomexpo (12)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Viswedstrijdzuidhorn

Maar liefst 85 visliefhebbers voor Viskaravaan Briltil

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
De Zomer Viskaravaan strijkt op dinsdag 23 juli 2024 neer in de Jachthaven
Lees verder →
Aftrap opstellen woonplannen per dorp in de wilp door geertje dijkstra-jacobi - 27jun22-1

Gemeente Westerkwartier op stoom met woonplannen per dorp

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Huidig wethouder Woningbouw Hans Haze is nu halverwege het karwei
Lees verder →
Verkiezing

Westerkwartier in de top 10 meest toegankelijke gemeenten

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Deze zomer gaan Geheime Gasten langs bij de gemeenten om de toegankelijkheid te onderzoeken
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Raadsvergadering, korting op een regenton & sluiting Gemeentehuis Leek

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 16 juli 2024
Lees verder →