Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Jan Oomkes levert folders fietsroute af

2 juli 2015    Zuidhorn-nieuws
Toeristische bedrijven in het Westerkwartier enthousiast over de historische fietsroute langs schansen en molens.
Oomkes blik

Deze uitgave van de stichting Schansenkrijg Westerkwartier is mede mogelijk gemaakt door zes partners langs de route, die o.a. meewerken door eventuele wijzigingen en belemmeringen door te geven aan de uitgever
 » Download hier de route.

2 juli 2015 was de officiële ‘aftrap’ van de vernieuwde  Schansenfietsroute.  Jan Oomkes, voorzitter van de Toeristische Ondernemersvereniging Westerkwartier(TOVW), leverde de folders af bij de partners Tante Til te Enumatil, Camping/Jachthaven Briltil en Museum Blik, trommel en oudheden in Niezijl.

De folders werden enthousiast ontvangen, men was blij hoe mooi het product was geworden en vooral: zo is goed te zien dat de streek heel veel te bieden heeft.  Jan Oomkes  en  Gerda Jaarsma(molengids van de Fortuna te Noordhorn) werden overal  gastvrij onthaald op ijs, water of koffie met een lunchhapje en dat was uiteraard ook zeer welkom.  Maar Jan had niet anders verwacht: Gastvrijheid staat voorop bij de toeristische ondernemers van het Westerkwartier.

De andere drie partners zijn B&B Groningen Buiten te Zuidhorn, Kerkje en theehuis Harkema, Den Ham en  Café/restaurant Eisseshof te Niehove. Daar zijn gisteren al pakketjes  folders afgeleverd. 

Binnenkort liggen de folders ook in zes verspreidingspunten van de TOVW en andere toeristische en erfgoed-instellingen in de weide omgeving.  Verder is de route te downloaden via de website van de organisatie; daar staan ook links voor gebruik op smart-phone en GPS.

Deze route, die loopt van Noordhorn, via Enumatil naar Aduarderzijl en Niezijl terug naar Noordhorn, is gepubliceerd als informatieblad met historische feiten en weetjes over de plekken, waar in de 80-jarige oorlog schansen(aarden verdedigingswerken) zijn geweest. Op bepaalde plaatsen langs de route staan ook nog (ANWB-)informatieborden over de lokale geschiedenis.

Start en finish is Noordhorn, waar deze zomer op allerlei manieren de vergeten Slag bij Noordhorn de aandacht krijgt, die deze volgens historici verdient.  Momenteel wordt in molen Fortuna onder andere hard gewerkt aan de permanente tentoonstelling over de schansenkrijg in het Westerkwartier en de betekenis hiervan voor onze vaderlandse geschiedenis.

Slag bij Noordhorn 28-30 augustus: vergeten veldslag uit 1581 herleeft

De fietsroute maakt deel uit van het project Verschanst in het Westerkwartier, waarvan het  weekend 29 en 30 augustus a.s. het hoogtepunt vormt met o.a. het opvoeren van een hagepreek en het naspelen van de Slag bij Noordhorn (gehouden in 1581). Hiervoor zijn beperkt kaarten te verkrijgen: de online » KAARTVERKOOP is gestart, wees er snel bij want op is op!

  • Oomkes briltil
  • Oomkes tt
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Viswedstrijdzuidhorn

Maar liefst 85 visliefhebbers voor Viskaravaan Briltil

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
De Zomer Viskaravaan strijkt op dinsdag 23 juli 2024 neer in de Jachthaven
Lees verder →
Aftrap opstellen woonplannen per dorp in de wilp door geertje dijkstra-jacobi - 27jun22-1

Gemeente Westerkwartier op stoom met woonplannen per dorp

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Huidig wethouder Woningbouw Hans Haze is nu halverwege het karwei
Lees verder →
Verkiezing

Westerkwartier in de top 10 meest toegankelijke gemeenten

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Deze zomer gaan Geheime Gasten langs bij de gemeenten om de toegankelijkheid te onderzoeken
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Raadsvergadering, korting op een regenton & sluiting Gemeentehuis Leek

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 16 juli 2024
Lees verder →