Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Jan Oomkes levert folders fietsroute af

2 juli 2015    Zuidhorn-nieuws
Toeristische bedrijven in het Westerkwartier enthousiast over de historische fietsroute langs schansen en molens.
Oomkes blik

Deze uitgave van de stichting Schansenkrijg Westerkwartier is mede mogelijk gemaakt door zes partners langs de route, die o.a. meewerken door eventuele wijzigingen en belemmeringen door te geven aan de uitgever
 » Download hier de route.

2 juli 2015 was de officiële ‘aftrap’ van de vernieuwde  Schansenfietsroute.  Jan Oomkes, voorzitter van de Toeristische Ondernemersvereniging Westerkwartier(TOVW), leverde de folders af bij de partners Tante Til te Enumatil, Camping/Jachthaven Briltil en Museum Blik, trommel en oudheden in Niezijl.

De folders werden enthousiast ontvangen, men was blij hoe mooi het product was geworden en vooral: zo is goed te zien dat de streek heel veel te bieden heeft.  Jan Oomkes  en  Gerda Jaarsma(molengids van de Fortuna te Noordhorn) werden overal  gastvrij onthaald op ijs, water of koffie met een lunchhapje en dat was uiteraard ook zeer welkom.  Maar Jan had niet anders verwacht: Gastvrijheid staat voorop bij de toeristische ondernemers van het Westerkwartier.

De andere drie partners zijn B&B Groningen Buiten te Zuidhorn, Kerkje en theehuis Harkema, Den Ham en  Café/restaurant Eisseshof te Niehove. Daar zijn gisteren al pakketjes  folders afgeleverd. 

Binnenkort liggen de folders ook in zes verspreidingspunten van de TOVW en andere toeristische en erfgoed-instellingen in de weide omgeving.  Verder is de route te downloaden via de website van de organisatie; daar staan ook links voor gebruik op smart-phone en GPS.

Deze route, die loopt van Noordhorn, via Enumatil naar Aduarderzijl en Niezijl terug naar Noordhorn, is gepubliceerd als informatieblad met historische feiten en weetjes over de plekken, waar in de 80-jarige oorlog schansen(aarden verdedigingswerken) zijn geweest. Op bepaalde plaatsen langs de route staan ook nog (ANWB-)informatieborden over de lokale geschiedenis.

Start en finish is Noordhorn, waar deze zomer op allerlei manieren de vergeten Slag bij Noordhorn de aandacht krijgt, die deze volgens historici verdient.  Momenteel wordt in molen Fortuna onder andere hard gewerkt aan de permanente tentoonstelling over de schansenkrijg in het Westerkwartier en de betekenis hiervan voor onze vaderlandse geschiedenis.

Slag bij Noordhorn 28-30 augustus: vergeten veldslag uit 1581 herleeft

De fietsroute maakt deel uit van het project Verschanst in het Westerkwartier, waarvan het  weekend 29 en 30 augustus a.s. het hoogtepunt vormt met o.a. het opvoeren van een hagepreek en het naspelen van de Slag bij Noordhorn (gehouden in 1581). Hiervoor zijn beperkt kaarten te verkrijgen: de online » KAARTVERKOOP is gestart, wees er snel bij want op is op!

  • Oomkes briltil
  • Oomkes tt
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Mollematocht 2023 (1)

Bauke houdt blessures over aan val op EK en moet afwachten

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over gezonde huiskamer, Meldpunt discriminatie & Ontmoet elkaar in de buurt

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 september 2023
Lees verder →
Hanckemadag scouting (1)

Eerste officiële “Hanckemadag” groot succes

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester door ‘t slijk
Lees verder →
Irma van beek-

Meldpunt discriminatie Westerkwartier bestaat twee jaar

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
Zunobri

Zunobri wordt 1e helft van de mat gespeeld

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Een wanvertoning van een eerste helft. Een tweede helft om de veerkracht van Zunobri te laten zien. Een derde helft om toch weer als een team samen te zijn.
Lees verder →