Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

inZicht krijgen in Kind&Voeding

31 mei 2012    Zuidhorn-nieuws
Ouders en gastouders van gastouderbureau inZicht waren op donderdag 24 mei in Marum aanwezig voor een lezing over Kind&Voeding;.
Nieuws-2012- inzicht-kind en voeding

Hettie Kerssies is natuurgeneeskundige en kwam ons uitleg geven over het belang van voeding t.a.v. de ontwikkeling van kinderen. Ieder van ons heeft er elke dag opnieuw mee te maken, ‘wat eten we vandaag’? De huidige voedingsindustrie speelt handig in op de emotie van de consument. Want we willen allemaal dat het gezellig is aan tafel, dat het lekker is, er smakelijk uit ziet en dat we er vooral niet te dik van worden. De reclames staan er bol van, ze nodigen ons uit een product te kopen. Maar wat zit er nu werkelijk in een product, hebben we dit nodig en is dit eigenlijk wel zo gezond?
Hettie benadrukt dat natuurlijk voedsel voldoende voedingstoffen bevat voor de mens en toevoegingen in principe niet nodig zijn. Natuurlijk voedsel, hiermee bedoelen we het product onbewerkt, zoals het op het land groeit. Een hele aardappel, een bloemkool of bijvoorbeeld een komkommer en een appel. Wees bewust van wat je eet en waar mogelijk kies voor vers in plaats van uit een potje.
Jammer genoeg was er voor de ouders geen pasklaar antwoord voor de ‘strijd aan tafel’.
Kinderen die niet willen eten, geen groente lusten, geen ontbijt of niet willen drinken.
De ene ouder kiest voor duidelijke regels, een ander kiest voor ‘dan maar geen toetje’.
Hettie roept ons op om vooral creatief te zijn met eten, voor jonge kinderen is eten een vorm van spelen, het hoort bij de ontwikkeling. Ontdekken hoe iets proeft, ruikt en voelt is voor een kind een normale manier om iets nieuws te ontdekken. Geef kinderen ruimte om zelf te eten en accepteer dat het een smeerboel kan worden. Besteed aandacht aan voeding, betrek je kind bij de boodschappen en bij het koken. Nog mooier is om samen met je kind voedsel te kweken, een krop sla of wortels in de tuin, of heerlijke aardbeien in een bloempot op het terras. Als ouder zien wij vooral het levensbelang van voedsel en willen we dat onze kinderen voldoende bouwstoffen binnenkrijgen. Kinderen daarentegen zien het eetmoment als onderdeel van de dag, net zo goed als buitenspelen, school en tv kijken.
Haal de druk van de ketel en geef je kind de ruimte om te ontdekken. Eigenlijk weten we het zelf ook wel, maar het is goed om ons weer bewust te worden van alle keuzes die je hebt als consument en ouder. Ouders kiezen voor het aanbod in voedsel, een kind benut het eetmoment of niet. Maak er geen strijd van, kies er voor om het gezellig te houden aan tafel.

» Meer info

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Balkon beweegdag (1)

Balkon Beweegdag: Joke Westra-Runhardt maakt er iets leuks van voor de Eiberhof

29 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Samen met De Schans en Fysiopraktijk
Lees verder →
Corona

Groningen niet meteen in lockdown als virus elders in Nederland oplaait

29 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
“We grijpen regionaal in”, zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga
Lees verder →
Bert nederveen-2019

Westerkwartier sluit 2019 per saldo af met klein verlies, financieel perspectief onzeker

29 mei 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Lees verder →
Bert-jan-groenewolt-terra

Terra VO Oldekerk kiest voor duidelijkheid

29 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Terra Oldekerk is klaar voor het onderwijs na 1 juni. Interview met de heer Groenewolt, schoolleider van Terra Oldekerk.
Lees verder →
Frouwina

Wisselwinkel dit weekend open in Zuidhorn

28 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Pand in Overtuinen passage Ingericht door Tosja en Gerard Schaeffer, Frouwina bloem en Moes en Moes
Lees verder →
Grote dorus

Festivals Westerkwartier op pad met Draaiorgel Dorus

27 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Komend weekend naar publiek toe
Lees verder →