Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het Noorden kleurt rood

15 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
zorgen over de financiële situatie naar aanleiding van de herverdeling van het gemeentefonds
Elly pastoor

PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer bracht afgelopen vrijdag een online werkbezoek aan de PvdA wethouders Mariëtte de Visser (Hogeland) en Elly Pastoor (Westerkwartier). Tijdens dit werkbezoek brachten beide wethouders het Tweede Kamerlid op de hoogte van hun zorgen over de financiële situatie van de meeste Groninger gemeenten naar aanleiding van de herverdeling van het gemeentefonds. Samen met de grote tekorten in het sociale domein die veel gemeenten al hebben komen de Noordelijke gemeenten onevenredig in het ‘rood’ te staan. Dat is niet de eerlijke toekomst die de PvdA voor ogen heeft en dat signaal moet tijdens de behandeling van het plan a.s. donderdag stevig worden afgegeven.

Henk Nijboer: “Dit voorstel pakt desastreus uit voor Groningen, Friesland en Drenthe. Zwembaden en bibliotheken moeten sluiten, de leefbaarheid gaat achteruit en de zorg verschraalt. Elke partij die het Noorden een warm hart toedraagt, moet dit voorstel direct van tafel vegen!” (Foto Henk Nijboer/PvdA)

De Partij van de Arbeid wil het Noorden graag rood kleuren door bij verkiezingen veel stemmen op de ‘rode’ partij binnen te halen. Maar het overzichtskaartje van de gemeenten op basis van de herverdeling van het gemeentefonds kleurt nu op een verkeerde manier het Noorden rood.

Het plan voor de herverdeling van het gemeentefonds komt de Noordelijke gemeenten niet ten goede. De gemeenten die de grootste opgaven hebben om kansarme mensen meer kansen te geven, worden het meest gekort. Wethouders De Visser en Pastoor: “De nieuwe, zogenaamd eerlijker, verdeling leidt tot het omgekeerde Robin Hood-effect: de armen worden armer. Dat kan niet de bedoeling zijn. De PvdA luidt de noodklok.”

Achtergrondinformatie
Gemeentefonds
Het gemeentefonds is de belangrijkste bron van inkomsten voor gemeenten. Hoeveel elke gemeente krijgt, gaat volgens een verdeelsleutel die lang geleden is vastgesteld. Inmiddels zijn veel taken, m.n. in het sociale domein overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Het geld dat daarbij mee overgeheveld werd was voor veel gemeenten sowieso niet toereikend om alles te bekostigen. Daar ontstonden dus grote tekorten die met bezuinigingen op andere vlakken werden opgevangen. Gebaseerd op de nieuwe takenverdeling van gemeenten en rijk is er voor het gemeentefonds een nieuwe verdeelsleutel voorgesteld dat voor vele gemeenten (ca. 46%) amper gevolgen heeft.

Het Noorden
Maar juist de Noordelijke gemeenten die al veel kansarme inwoners hebben, worden met die nieuwe verdeling extra gekort. Voor de gemeente Westerkwartier geldt in de nieuwe verdeling een structurele korting van 4,5 miljoen euro (ca. 70 euro per inwoner) en voor Het Hogeland geldt een structurele korting van 4,1 miljoen euro (ca. 80 euro per inwoner).

  • Herverdeeleffecten herijking gemeentefonds 2021
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Etalageroute-2021 (1) jan henkel

Vier weken kunst kijken in Zuidhorn

19 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Werken in de etalage van diverse kunstenaars
Lees verder →
Afgesloten

Afsluiting overweg de Gast zuidhorn (20 t/m 23 september)

19 september 2021    Zuidhorn-nieuws
spoorwegovergang aan De Gast in Zuidhorn voor alle verkeer gestremd.
Lees verder →
Kinderkunst-etalageroute-2021 (4)

Primeur: Kinderkunst op etalageroute Zuidhorn

18 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Expositie in hal bij Albert Heijn
Lees verder →
Tafelsvanhoop (4)

Feest in de tent met de “Tafels van Hoop”

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Het was Open Monumenten weekend en tegelijkertijd was het de Nacht van de Vluchteling
Lees verder →
Mfc tolbert

Geld voor multifunctionele centra met zorgfunctie

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Het gaat o.a. om dorpshuizen in Jonkersvaart en Tolbert
Lees verder →
Mes

Ook in de gemeente Westerkwartier: wees slim en lever je wapen in

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws
o.a. inleverton op het politiebureau in Zuidhorn
Lees verder →