Met het project ‘Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier’ werkt Collectief Groningen West samen met Landschapsbeheer Groningen aan het behoud van de houtsingelstructuur in het Zuidelijk Westerkwartier. De ambitie is om 75 kilometer elzensingel en houtsingel te herstellen voor de zomer van 2022.
Naast de cultuurhistorische en recreatieve waarde zijn de singels belangrijk voor de biodiversiteit, geven de organisaties aan. 'De laatste decennia is het houtsingellandschap onder druk komen te staan door functieverlies, intensivering van de landbouw en uitbreiding van bebouwing en bedrijventerreinen. Herstel van de singels is van belang om het karakter van het gebied te behouden en de biodiversiteit te bevorderen.'
Het project richt zich op verdwenen singels en bestaande singels die kunnen worden verbeterd. Er wordt gestreefd naar gesloten singels met verschillende soorten inheemse bomen en struiken.
Versterken besloten karakter
Dichte en gevarieerde singels versterken het besloten karakter van het gebied en zijn aantrekkelijk voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. De singels worden voorzien van een raster om aantasting door vee te voorkomen.
Het project 'Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier' wordt gefinancierd door de provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.