Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hein en Tineke Nauta: al 10 jaar in de blikken

22 januari 2019    Zuidhorn-nieuws
woensdag 23, donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 Januari is het museum open voor iedereen
Blik trommel nauta

In januari vieren Hein en Tineke Nauta het 10 jarig jubileum van hun Blik, trommel en Oudhedenmuseum in Niezijl.

Toen zij in 2006 hun supermarkt na 31 jaar noodgedwongen moesten sluiten besloten zij om van de winkelruimte een museum te maken. Na drie jaar verbouwen en opbouwen kon dat geopend worden in 2009.

Hun hobby, het verzamelen van blikken, was al zichtbaar in de supermarkt. Boven op de stellingen stond al een grote collectie blikken die ze hadden verzameld. Ze kochten tafels en stoelen van de kerk, ontvingen een bijdrage van het SNS fonds van Grijpskerk en gingen open.

De bezoekers waren enthousiast en brachten hun eigen blikken mee zodat de collectie gestaag groeide. Ook het meubilair werd vervangen, in plaats van de plastic stoelen werden bij de kringloop bijpassende tafels en stoelen aangeschaft. Voorzien van Perzische kleedjes roepen ze een sfeer van vroeger op. Dat is ook het gevoel dat de bezoekers van het museum krijgen als ze langs de blikken lopen maar ook kunnen kijken naar vele andere oudheden die de Nauta’s tonen. Zo is er veel gereedschap uit vervlogen tijden, kookgerei en een babyhoek.

Annie uit Haren
Een van de eerste bezoekers was Annie uit Haren. Ze vond het allemaal mooi maar vond wel dat ze de blikken moesten poetsen. Om te laten zien hoe dat eruit zag nodigde ze Hein en Tineke bij haar thuis uit op de koffie. Op de tafel lag pontificaal een voor de helft opgepoetst blik! Vanaf dat moment kwam ze een dag in de week langs om te poetsen, soms wel veertig per dag. Ondertussen is Annie 86 en komt ze niet meer elke week maar nog wel regelmatig langs. Na het “werk” eten ze gezamenlijk en brengt Hein haar naar huis.

Favoriet uitstapje
In de loop der jaren is het museum uitgegroeid tot een favoriet uitstapje van verenigingen, clubs, verzorgingstehuizen en familiedagen. Ook is er een vaste groep; De museumgasten die elk jaar een zestal keren langskomt. Over het algemeen zijn dat inwoners van Niezijl of oud inwoners.  Vaak wordt er een spreker uitgenodigd en de dag wordt afgesloten met een maaltijd. Het is een gezellige club die al acht jaar dat ze langskomt uitgegroeid is tot ruim veertig personen.

In januari ontvangen de Nauta’s ze voor een jubileum bijeenkomst en kunnen ze dankzij een subsidie van het SNS fonds van Grijpskerk verrassen met een feestelijk programma.

Op woensdag 23, donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 Januari is het museum open voor iedereen. Vanaf 10.30 tot 16.00 uur staat de koffie met iets lekkers voor u klaar. Blik Trommel en Oudheden Museum - Stichting Rinajo, Hoofdstraat 39, 9842 PC Niezijl - tel. 0594 212 512 www.blikentrommelmuseum.nl

Het Blik Trommel en Oudheden Museum is normaliter op afspraak geopend en als de vlag uithangt.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Snoeien fruitbomen foto stieneke van der wal

Workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard weer van start

18 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
U kunt zich aanmelden!
Lees verder →
Tafeltennis ouderen

Start OldStars tafeltennis in Leek uitgesteld

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Op de reguliere dinsdagavond kan wel weer worden getafeltennist. Geïnteresseerden in tafeltennis zijn dan uiteraard welkom om een balletje te komen slaan!’.
Lees verder →
Johan hamster cu

ChristenUnie draagt Johan Hamster voor als nieuwe gedeputeerde Groningen

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Opvolger Henk Staghouwer
Lees verder →
Politie-

Drugsdealer betrapt en defensievoertuig kust boom

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
112 nieuws
Lees verder →
Leerlingen rsg de borgen

rsg de Borgen opent deuren digitaal voor leerlingen groep 8

14 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Open Festival Week opnieuw online!
Lees verder →