Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hein en Tineke Nauta: al 10 jaar in de blikken

22 januari 2019    Zuidhorn-nieuws
woensdag 23, donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 Januari is het museum open voor iedereen
Blik trommel nauta

In januari vieren Hein en Tineke Nauta het 10 jarig jubileum van hun Blik, trommel en Oudhedenmuseum in Niezijl.

Toen zij in 2006 hun supermarkt na 31 jaar noodgedwongen moesten sluiten besloten zij om van de winkelruimte een museum te maken. Na drie jaar verbouwen en opbouwen kon dat geopend worden in 2009.

Hun hobby, het verzamelen van blikken, was al zichtbaar in de supermarkt. Boven op de stellingen stond al een grote collectie blikken die ze hadden verzameld. Ze kochten tafels en stoelen van de kerk, ontvingen een bijdrage van het SNS fonds van Grijpskerk en gingen open.

De bezoekers waren enthousiast en brachten hun eigen blikken mee zodat de collectie gestaag groeide. Ook het meubilair werd vervangen, in plaats van de plastic stoelen werden bij de kringloop bijpassende tafels en stoelen aangeschaft. Voorzien van Perzische kleedjes roepen ze een sfeer van vroeger op. Dat is ook het gevoel dat de bezoekers van het museum krijgen als ze langs de blikken lopen maar ook kunnen kijken naar vele andere oudheden die de Nauta’s tonen. Zo is er veel gereedschap uit vervlogen tijden, kookgerei en een babyhoek.

Annie uit Haren
Een van de eerste bezoekers was Annie uit Haren. Ze vond het allemaal mooi maar vond wel dat ze de blikken moesten poetsen. Om te laten zien hoe dat eruit zag nodigde ze Hein en Tineke bij haar thuis uit op de koffie. Op de tafel lag pontificaal een voor de helft opgepoetst blik! Vanaf dat moment kwam ze een dag in de week langs om te poetsen, soms wel veertig per dag. Ondertussen is Annie 86 en komt ze niet meer elke week maar nog wel regelmatig langs. Na het “werk” eten ze gezamenlijk en brengt Hein haar naar huis.

Favoriet uitstapje
In de loop der jaren is het museum uitgegroeid tot een favoriet uitstapje van verenigingen, clubs, verzorgingstehuizen en familiedagen. Ook is er een vaste groep; De museumgasten die elk jaar een zestal keren langskomt. Over het algemeen zijn dat inwoners van Niezijl of oud inwoners.  Vaak wordt er een spreker uitgenodigd en de dag wordt afgesloten met een maaltijd. Het is een gezellige club die al acht jaar dat ze langskomt uitgegroeid is tot ruim veertig personen.

In januari ontvangen de Nauta’s ze voor een jubileum bijeenkomst en kunnen ze dankzij een subsidie van het SNS fonds van Grijpskerk verrassen met een feestelijk programma.

Op woensdag 23, donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 Januari is het museum open voor iedereen. Vanaf 10.30 tot 16.00 uur staat de koffie met iets lekkers voor u klaar. Blik Trommel en Oudheden Museum - Stichting Rinajo, Hoofdstraat 39, 9842 PC Niezijl - tel. 0594 212 512 www.blikentrommelmuseum.nl

Het Blik Trommel en Oudheden Museum is normaliter op afspraak geopend en als de vlag uithangt.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Viswedstrijdzuidhorn

Maar liefst 85 visliefhebbers voor Viskaravaan Briltil

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
De Zomer Viskaravaan strijkt op dinsdag 23 juli 2024 neer in de Jachthaven
Lees verder →
Aftrap opstellen woonplannen per dorp in de wilp door geertje dijkstra-jacobi - 27jun22-1

Gemeente Westerkwartier op stoom met woonplannen per dorp

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Huidig wethouder Woningbouw Hans Haze is nu halverwege het karwei
Lees verder →
Verkiezing

Westerkwartier in de top 10 meest toegankelijke gemeenten

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Deze zomer gaan Geheime Gasten langs bij de gemeenten om de toegankelijkheid te onderzoeken
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Raadsvergadering, korting op een regenton & sluiting Gemeentehuis Leek

16 juli 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 16 juli 2024
Lees verder →