Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hanckema-beleef-diner ( reserveren)

26 augustus 2013    Zuidhorn-nieuws
Proef de grandeur van de Hanckemaborg!
Diner-emobach

Op zaterdag 14 september 2013 vanaf 17.30 uur kunnen alle belangstellenden op de oorspronkelijke plek van de Hanckemaborg in Zuidhorn de tijd van deze verdwenen borg meemaken. Een sfeervol en smakelijk vijfgangen diner is samengesteld uit oorspronkelijke menu’s en kookboeken van Groninger borgen. Daarnaast zullen theater, muziek en presentaties bijdragen aan de historische omlijsting. Opgave voor dit historische belevingsevenement is mogelijk tot 2 september a.s.

Historisch borgmenu: vijf gangen
Vijf gangen zijn samengesteld uit een borgenmenu (1837) vermeld in de uitgave “Culinaria der Groninger Borgen.” De ingrediënten voor de maaltijd kwamen veelal uit eigen kas, moestuin of boomgaard en ook de op het borgterrein aanwezige kippen en hun eieren werden hier vaak in verwerkt. Verder werd met name Franse of Duitse wijn geschonken. Deelnemers aan het Hanckema-beleef-diner maken de smaaksensatie van toen mee.

Beleef de tijd van toen: theater, muziek, gedichten, presentaties en primeur
Tussen de gangen van het diner worden de deelnemers meegenomen naar de tijd van de Hanckemaborg.
Zo zal Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, een korte impressie geven van de Hanckema-collectie die zij (net) heeft verworven. Het Groninger Museum ontving al in 1903 als schenking van de weduwe Taco Mesdag de imposante eiken schouw uit de Hanckemaborg. Sinds- dien heeft het Groninger Museum door de jaren heen via afstammelingen van bewoners de nodige mooie voorwerpen van de Hanckemaborg in haar collectie mogen opnemen. Hieronder met name prachtige familieportretten en Groninger zilver. Sinds kort heeft het museum ook bijzondere heraldische voorstellingen. Met hulp van lichtbeelden zal een indruk gegeven worden van de Hanckemaborg, een van de Groninger fotoborgen. Borgen die afgebroken werden in een tijd dat er al foto’s gemaakt werden. Lellens, Martijn en Dijksterhuis zijn andere voorbeelden van fotoborgen. Verder zal er muziek te horen zijn uit de tijd dat de borg nog bewoond werd.
Maaike van den Hoek zingt twee liederen over de Hanckemaborg en wordt begeleid door Dirk-Jan Boonstra. Maaike heeft tekst en muziek zelf geschreven en liet zich inspireren door de tekst van een feestlied, gemaakt in 1688 door de schoolmeester van Zuidhorn over de bruiloft van Bouwina Clant met Gerhard Horenken, heer van Dijksterhuis.
Verder zullen oud-bewoners van de borg en een bezoeker uit het dorp (±1805) aanwezig zijn (Rederijkerskamer Eendracht) en zal de première plaatsvinden van het tonen van de ruwbouw van de gedigitaliseerde Hanckemaborg. Vanzelfsprekend krijgen de deelnemers ook meer te horen over het historische eten en het Hanckemamonument.
Deelname draagt bij aan educatie: digitalisering van de Hanckemaborg
Het doel van het Hanckema-beleef-diner is het vergroten van de kennis rondom de Hanckemaborg bij inwoners van Zuidhorn en omstreken. Niet alleen met het diner zelf, maar ook met toekomstige educatie wil de organisatie de kennis over deze borg vergroten. Daarom is een eerste aanzet gemaakt met de digitalisering van de Hanckemaborg die inzichtelijk maakt hoe de borg er uit zag en hoe deze ingericht was. De Hanckemacommissie van de Historische Kring Zuidhorn zal deze digitalisering gebruiken voor educatie op scholen en voor volwassenen. Om deze digitalisering te vervolmaken wordt door middel van dit diner en sponsoring geld bijeengebracht.

Opgave
Het Hanckema-beleef-diner vindt overdekt plaats op zaterdag 14 september 2013 van 17.30 tot ±22.30 uur op het voormalig borgterrein (tussen de Rabobank en de apotheek aan de Hanckemalaan). De kosten zijn € 50,00 per persoon voor een vijfgangendiner met wijnarrangement. Opgave kan tot 2 september door een mail te sturen naar: hanckemaproject@gmail.com onder vermelding van de naam en het aantal personen of door een briefkaart te sturen naar het adres Admiraal Helfrichstraat 10, 9801 EM te Zuidhorn, waarbij tevens het telefoonnummer vermeld dient te worden.

 »  mail te sturen

Organisatie
Het Hanckema-beleef-diner heeft als doel de kennis over de Hanckemaborg te delen met inwoners van Zuidhorn en omstreken en andere belangstellenden. Om dit doel te bewerkstelligen werkt de Hanckemacommissie van de Historische Kring Zuidhorn samen met de Rotary Groningen-West in de Stichting Hanckemaprojecten.


Fotobijschrift: Hanckema-beleef-diner op het voormalige terrein van de Hanckemaborg te Zuidhorn, fotograaf Ettelies Mobach

  • Oud-bewoners hanckemborg - de rederijkers (foto bernardine beenackers)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Richard kempthorne ontvangt de erepenning van ard van der tuuk

Eerste Abel Tasman Erepenning voor Richard Kempthorne

16 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester van Nieuw-Zeelandse zustergemeente Tasman District (2007 – 2019 )
Lees verder →
Mollema-lombardije-twitter

Bauke over Algarve: “kan niet wachten om weer te beginnen”

16 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
uitstekende winter gehad, zonder tegenslagen en problemen.
Lees verder →
Voorleeswedstrijd 2020 linoek

Linoek van Dongen wint regionale ronde voorleeswedstrijd

16 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
Ze zal binnenkort het Westerkwartier vertegenwoordigen in de halve finale
Lees verder →
Piezo (1)

Wetenschappelijke proeftuin Westerkwartier in gebruik genomen

14 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
Piëzo-proeftuin op station Zuidhorn
Lees verder →
Andre kuipers-barontheater (6)

Avond voor ondernemers en ZZP-ers uit de gemeente Westerkwartier

14 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
dinsdag 3 maart in het BaronTheater Opende
Lees verder →
Portaal foto jenne hoekstra

Werk veelzijdig kunstenaar Gert Sennema in top 100

14 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
'Portaal' van Gert Sennema in top 100 kunstwerken in de openbare ruimte
Lees verder →