Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Genomineerden Leefbaarheidsprijs Zuidhorn bekend

30 december 2014    Zuidhorn-nieuws
Dorpshuis Bartoleshûs, Stichting Buurthuiskamer Aduard en Stichting Koren- en Pelmolen Fortuna te Noordhorn

De jury van de Leefbaarheidsprijs heeft drie aanmeldingen (van de twintig) genomineerd voor de Leefbaarheidsprijs 2014. Dinsdagavond 6 januari 2015 wordt de winnaar van de Leefbaarheidsprijs bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Zuidhorn.

Nominaties
De onafhankelijke jury van de Leefbaarheidsprijs heeft uit een groot aantal inzendingen de volgende drie genomineerd (in alfabetische volgorde):

Dorpshuis Bartoleshûs
De jury heeft grote bewondering voor de activiteiten die voor jong en oud door de vrijwilligers van Vereniging het Bartoleshûs in Visvliet worden georganiseerd. Activiteiten die gehouden worden in het dorpshuis zijn bijvoorbeeld; een Hollandse avond, ouderengymnastiek, jeugdklaverjassen en darten. Het dorpshuis wordt volledig door vrijwilligers gedreven. Het is een multifunctioneel gebouw wat voor meerdere doeleinden geschikt is. Het dorpshuis is voornamelijk faciliterend aan overige verenigingen in het dorp, maar ook daarbuiten, die op reguliere basis gebruik maken van dit dorpshuis.

Stichting Buurthuiskamer Aduard
Stichting Buurthuiskamer Aduard is een ontmoetingsplaats voor en door ouderen en andere volwassenen die op deze plek kunnen samenkomen. Er wordt geprobeerd mensen uit hun isolement te halen door de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan verschillende activiteiten. Ongeveer 40 vrijwilligers zijn betrokken bij De Buurthuiskamer. De Buurthuiskamer Aduard is gevestigd in het voormalige Groene Kruisgebouw. Alle activiteiten worden ondersteund door vrijwilligers, zoals onder meer dagelijks koffie drinken, samen eten, zingen, het geven van cursussen, schilderen, het organiseren van uitstapjes en kindermiddagen. Het buurthuis heeft verbindingslijnen met andere verenigingen in het dorp onder meer MFC De Meeden en het ouderenplatform die activiteiten bieden voor verschillende leeftijdsgroepen van jong tot oud.

Stichting Koren- en Pelmolen Fortuna te Noordhorn
De Koren- en Pelmolen Fortuna in Noordhorn is niet alleen een mooi plaatje in het landschap. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. In 2014 zijn er twee groepen kinderen uit Tsjernobyl ontvangen, zijn er werkzaamheden verricht voor openstelling van de molen voor de wandeltocht Tocht om de Noord (september 2014) die langs de molen voerde. Verder is de molen (bijna) elke zaterdag van maart tot november open voor bezoek en zijn er extra activiteiten op Molendagen en bij de Open Monumentendag. Er wordt informatie gegeven aan bezoekers over de sociale functie van de molen, de werkzaamheden van de molenaar en de molen als ontmoetingsplaats.
De molencommissie zorgt ervoor dat het niet ‘alleen’ om het open houden van de molen gaat, maar dat de molen gebruikt wordt als nuttig en aantrekkelijk object in het dorp.

Leefbaarheidsprijs
In de gemeente Zuidhorn wordt al sinds 1998 de Leefbaarheidsprijs uitgereikt. De prijs, een oorkonde, € 500 en een vermelding op de ‘Wall of Fame’ in het gemeentehuis, wordt jaarlijks toegekend aan een vereniging of persoon die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente. Vanaf dit jaar krijgen ook de nummers 2 en 3 ieder een bedrag uitgereikt van € 250.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Winterfair zuidhorn (2)

Winterfair Zuidhorn: Gluhwein, Oliebollen, vuurkorven, kerstbomen en muziek

05 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Nieuwe traditie: Gezamenlijk ontsteken van de Kerstboom
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Wijzigingen openingstijden en afval feestdagen & Mantelzorgcafé Westerkwartier

05 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Westerkwartier Gemeentenieuws 5 december 2023
Lees verder →
Zunobri 2023 zaal

Zunobri plukt geen vruchten van nieuw aanvalsplan

04 december 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Kampioensplannen voorlopig in de ijskast
Lees verder →
Ruben, hanne en mathijs tafeltennis

Kampioenen bij tafeltennisvereniging Talero!

04 december 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
jeugdteam & seniorenteam
Lees verder →
Avishai cohen foto sam harfouche

Jazz te Gast 2024 met toppers Avishai Cohen en Tijn Wybenga

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Bekend gemaakt tijdens info avond
Lees verder →
Ftc robotwedstrijd

Pretty Smart Robotics haalt FTC robotwedstrijd naar Westerkwartier

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Eerste "thuiswedstrijd" voor Noordelijke teams
Lees verder →