Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier investeert in geluk met de nieuwe Cultuurvisie

17 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Wethouder Hielke Westra: “ Een overheid bemoeit zich niet met de inhoud van de kunst, is mijn stellige overtuiging. Een overheid faciliteert de kunst hooguit.
Etalageroute-2020 (1)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft de Cultuurvisie ´Ienvesteren ien geluk´ en het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld. De plannen zijn ontwikkeld om culturele initiatieven met elkaar te verbinden, van elkaar te leren en het aanbod te verbreden en te versterken. Binnenkort ligt de cultuurvisie ook ter instemming voor aan de gemeenteraad.

Wethouder Hielke Westra: “ Een overheid bemoeit zich niet met de inhoud van de kunst, is mijn stellige overtuiging. Een overheid faciliteert de kunst hooguit. De cultuurvisie van de gemeente Westerkwartier gaat er dan vooral ook over op welke manier de gemeente kunst en cultuur wil faciliteren. Daarnaast vindt de gemeente Westerkwartier dat kunst en cultuur meer ingezet kan worden in ons eigen werk, zowel in het sociaal domein als in het fysieke domein. Immers, kunst en cultuur wekt de creativiteit in ons op maar verbindt ons ook. En of het nu om het thema eenzaamheid, de energietransitie of de omgevingsvisie gaat, creativiteit en verbinding is daarbij nodig”.

Rijke culturele leefomgeving
De gemeente Westerkwartier is een gemeente met veel betrokken, energieke en initiatiefrijke amateurs, professionals en culturele organisaties. Zij maken met elkaar een prachtig palet aan culturele mogelijkheden. De gemeente is trots op deze rijke culturele leefomgeving en het zelf organiserend vermogen van haar inwoners.

Ienvesteren ien geluk
De cultuurvisie heeft als doel inwoners en toeristen nog meer te kunnen laten genieten van de kunst en cultuur in het mooie Westerkwartier. Deze visie is ontwikkeld door de gemeente samen met diverse maatschappelijke- en culturele partners, waaronder het culturele platform PLACK Westerkwartier. In de Cultuurvisie 2021-2028 staat beschreven aan welke doelen de gemeente en de culturele organisaties de komende acht jaar gaan werken.

Uitvoeringsplan
In de bijlage ‘Uitvoeringsplan 2021’ staat beschreven op welke manier dit jaar inhoud gegeven wordt aan de doelen van de cultuurvisie. Zo wordt er voor de gemeente Westerkwartier een cultuurcoach aangesteld. De cultuurcoach gaat zich voornamelijk bezighouden met het verbinden van mensen en organisaties die actief zijn op het gebied van cultuur en het verder (door)ontwikkelen van het culturele aanbod. Door hiermee bezig te gaan, krijgt cultuur de kans door te groeien tot in de haarvaten van onze samenleving.

Minimuseum
Een tweede activiteit die in 2021 wordt opgepakt, is het ‘versterken’ van de Westerkwartierse musea. Een van de acties is het beschikbaar stellen van een minimuseum voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze actie wordt in de loop van het jaar uitgezet. Bij elk bezoek aan een Westerkwartiers museum, verzamelen zij een voorwerp dat in hun eigen minimuseum past. Hoe meer musea zij bezoeken, hoe voller hun eigen museum wordt. Het doel is tweeledig, de kinderen kunnen kennismaken met het culturele erfgoed en de musea krijgen extra ondersteuning doordat er meer bezoekers komen. Zeker nu de musea hun deuren maandenlang hebben moeten sluiten in verband met de pandemie, is het nodig de musea zoveel mogelijk te ondersteunen.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Elly pastoor

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →
Hans-en-wilgis hoorcentrum

Tienjarig bestaan van Hoorcentrum Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Met een unieke hoorbelevingswandeling door Zuidhorn.
Lees verder →
Irma van beek-ombudsvrouw

Meldpunt discriminatie Westerkwartier van start

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
 

Informatie-avond Humanitas Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
De avond is bedoeld voor mensen die meer willen weten over Humanitas of die zich als vrijwilliger willen inzetten voor andere mensen in de buurt of dorp.
Lees verder →
Woldzoom

Pluim van de PvdA voor Aebe de Jong

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Lees verder →
Oude-riet-bovenloop-voor-toukomst

Uitkijkpuntenroute Oude Riet een stap dichter bij

22 september 2021    Zuidhorn-nieuws
€ 25.000 beschikbaar gesteld door regio Groningen Assen (RGA)
Lees verder →