Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier groot genoeg voor netwerk grote plattelandsgemeenten

29 maart 2019    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
dezelfde ambities en uitdagingen en deze onder de aandacht brengen van de landelijke en Europese politiek
Bert nederveen-2019

De gemeente Westerkwartier sluit aan bij het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten, de zogenoemde P10-gemeenten. De twintig grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband brengen zij deze onder de aandacht van de landelijke en Europese politiek.  De gemeente Westerkwartier draagt wethouder Bert Nederveen voor als lid van het Algemeen Bestuur.

Wethouder Bert Nederveen: “De gemeente Westerkwartier is qua oppervlakte één van de grootste gemeenten in Nederland. Daarom zoeken we samenwerking met de P10-gemeenten. De doelstellingen van de P10 sluiten aan bij de doelstellingen en ambities zoals wij die verwoord hebben in ons Coalitieakkoord 2019-2022. Deelnemen in dit netwerk kan een grote bijdrage leveren aan de uitwerking hiervan en zien we als een grote meerwaarde in de positionering van onze gemeente Westerkwartier zowel regionaal als landelijk.”

Kenmerken
De P10-gemeenten kenmerken zich door een groot grondoppervlakte en het ontbreken van een stedelijke kern. Deze kenmerken zorgen ervoor dat deze gemeenten veelal dezelfde maatschappelijke opgaven hebben om ervoor te zorgen dat de leefbaarheid en vitaliteit op peil blijven. Door samen te werken is het delen van kennis gemakkelijker en hebben de gemeenten de massa die nodig is om hun gezamenlijke belangen te behartigen. Samen willen de P10-gemeenten de randvoorwaarden scheppen, die ervoor zorgen dat de betrokken gemeenten ook in de toekomst aantrekkelijk blijven. Tegelijkertijd willen ze met hun ruimte bijdragen aan de opgaven die heel Nederland heeft op het gebied van klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie.

Onderwerpen
De P10 maakt zich meer sterk voor de volgende onderwerpen: demografische ontwikkelingen, relatie plattelandsgemeenten en Gemeentefonds, recreatie en toerisme, functieveranderingen op het platteland, nieuwe economische kansen in de buitengebieden, veiligheid in het landelijk gebied (aanrijtijden), leefbaarheid in de kernen (voorzieningen, zorg, onderwijs), natuur- en waterbeheer en duurzaamheid.

Deelnemers P10-gemeenten
Op dit moment bestaat P10 uit de volgende gemeenten: Het Hogeland, Twenterand, De Fryske Marren, Horst aan de Maas, Midden-Drenthe, Medemblik, Hof van Twente, Peel en Maas, Goeree-Overflakkee, Hollands Kroon, Berkelland, Westerveld, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Schouwen-Duiveland, Hulst, Opsterland, Ooststellingwerf, Sluis en Bronckhorst. De gemeente Westerkwartier sluit hier nu bij aan.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Wonderwollenwereld

Expositie Wonder wollen wereld in Zuidhorn

14 september 2019    Zuidhorn-nieuws
Werk van Marjan Geboers en Margot Brekelmans
Lees verder →
Scooterongeluk

Scooter botst op auto

15 september 2019    Zuidhorn-nieuws
op kruising van de Emmalaan en de Beatrixlaan
Lees verder →
Wandelen

Abel Tasman Struuntocht start in Zuidhorn

13 september 2019    Zuidhorn-nieuws
Vier door het Westerkwartier op zaterdag 14 september
Lees verder →
Techniek

Samenwerking keuzevakken Terra Oldekerk en rsg de Borgen

13 september 2019    Zuidhorn-nieuws
Hierdoor vergroot je het aanbod in je onderwijs en sta je samen sterk in de regio
Lees verder →
Somdz 2 steunpilaar 2019-001

Oorkondes Steunpilaar 2019 voor voormalig bestuur Open Monumentendag

13 september 2019    Zuidhorn-nieuws
Jarenlange inzet van Stichting Open Monumentendag beloond
Lees verder →
Tonko ufkes

Schrijver Tonko Ufkes wint de Freudenthalpreis

13 september 2019    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →