Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier groot genoeg voor netwerk grote plattelandsgemeenten

29 maart 2019    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
dezelfde ambities en uitdagingen en deze onder de aandacht brengen van de landelijke en Europese politiek
Bert nederveen-2019

De gemeente Westerkwartier sluit aan bij het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten, de zogenoemde P10-gemeenten. De twintig grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband brengen zij deze onder de aandacht van de landelijke en Europese politiek.  De gemeente Westerkwartier draagt wethouder Bert Nederveen voor als lid van het Algemeen Bestuur.

Wethouder Bert Nederveen: “De gemeente Westerkwartier is qua oppervlakte één van de grootste gemeenten in Nederland. Daarom zoeken we samenwerking met de P10-gemeenten. De doelstellingen van de P10 sluiten aan bij de doelstellingen en ambities zoals wij die verwoord hebben in ons Coalitieakkoord 2019-2022. Deelnemen in dit netwerk kan een grote bijdrage leveren aan de uitwerking hiervan en zien we als een grote meerwaarde in de positionering van onze gemeente Westerkwartier zowel regionaal als landelijk.”

Kenmerken
De P10-gemeenten kenmerken zich door een groot grondoppervlakte en het ontbreken van een stedelijke kern. Deze kenmerken zorgen ervoor dat deze gemeenten veelal dezelfde maatschappelijke opgaven hebben om ervoor te zorgen dat de leefbaarheid en vitaliteit op peil blijven. Door samen te werken is het delen van kennis gemakkelijker en hebben de gemeenten de massa die nodig is om hun gezamenlijke belangen te behartigen. Samen willen de P10-gemeenten de randvoorwaarden scheppen, die ervoor zorgen dat de betrokken gemeenten ook in de toekomst aantrekkelijk blijven. Tegelijkertijd willen ze met hun ruimte bijdragen aan de opgaven die heel Nederland heeft op het gebied van klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie.

Onderwerpen
De P10 maakt zich meer sterk voor de volgende onderwerpen: demografische ontwikkelingen, relatie plattelandsgemeenten en Gemeentefonds, recreatie en toerisme, functieveranderingen op het platteland, nieuwe economische kansen in de buitengebieden, veiligheid in het landelijk gebied (aanrijtijden), leefbaarheid in de kernen (voorzieningen, zorg, onderwijs), natuur- en waterbeheer en duurzaamheid.

Deelnemers P10-gemeenten
Op dit moment bestaat P10 uit de volgende gemeenten: Het Hogeland, Twenterand, De Fryske Marren, Horst aan de Maas, Midden-Drenthe, Medemblik, Hof van Twente, Peel en Maas, Goeree-Overflakkee, Hollands Kroon, Berkelland, Westerveld, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Schouwen-Duiveland, Hulst, Opsterland, Ooststellingwerf, Sluis en Bronckhorst. De gemeente Westerkwartier sluit hier nu bij aan.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Natuurvlees (1)

Eerste vlees van de Natuurvleescoöperatie Westerkwartier heerlijk!

24 januari 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
extra verdienmodel boeren, meer en beter rekening gehouden met dier en natuur, geld blijft grotendeels in de regio en minder CO2-uitstoot
Lees verder →
Politie-

Politiewerk vanuit Zuidhorn tijdens verbouwing bureau Leek

24 januari 2020    Zuidhorn-nieuws
Huidige bureau Zuidhorn gaat op termijn verdwijnen
Lees verder →
Vrachtwagen

CDA – Westerkwartier vraagt aandacht i.v.m. de wachttijden bij de brug in Gaarkeuken.

24 januari 2020    Zuidhorn-nieuws
Oproep om de enquête voor 10 februari in te vullen
Lees verder →
Waterpark

Waterpark vanuit de lucht

24 januari 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
Stephan Oosterbaan maakt video over de Waterpark
Lees verder →
2xtreme a

Showkorps “D.I.N.D.U.A.-Oldekerk” laat zien wat zij in huis heeft

24 januari 2020    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Jaarlijkse showavond in Sportcentrum Eekeburen
Lees verder →
Olav isak  reigersberg eigen foto

Zilver op NK taekwondo voor Aduarder Olav Reigersberg

23 januari 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
drie punten te kort om de titel naar zich toe te trekken.
Lees verder →