Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Gemeente enthousiast over energiehandelsplatform Grootegast

21 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Bé Schollema: " hoge verwachtingen van dit plan en denken dat het straks ook interessant is voor andere dorpen in het Westerkwartier"
Wethouder be schollema

Twaalf ondernemers uit Grootegast willen een energiehandelsplatform opzetten om duurzame energie afkomstig uit zonnepanelen onderling te gaan verhandelen. Gemeente Westerkwartier verstrekt de ondernemersvereniging Ondernemend Grootegast hiervoor subsidie. Dat besloot het college van B&W van de gemeente Westerkwartier op dinsdag 20 december.

Energiehandelsplatform 
Ondernemersvereniging Grootegast werkt momenteel al met een groep ondernemers aan een collectief project om zonnepanelen op eigen bedrijfsdaken te plaatsen. In het gepresenteerde plan gaan de ondernemers nog een stap verder: deelnemers die duurzame stroom willen kopen of verkopen worden straks ondergebracht in een energiehandelsplatform van het bedrijf All In Power. Voorzitter Weit Hamersma: “Door het anders te organiseren, kan er voordeliger energie worden verhandeld dan via traditionele leveranciers.” Ondernemersvereniging Grootegast verwijst naar bedrijventerrein Majoppeveld in Roosendaal waar deze formule op dit moment al werkt.

Proef verder opschalen 
De gemeente Westerkwartier is enthousiast over het Grootegaster plan. Ook andere gebouweigenaren met eigen zonnepanelen, waaronder MFA Grootegast, hebben inmiddels interesse getoond. Wethouder duurzaamheid Bé Schollema: “Dit idee past bij onze aanpak om op een praktische manier met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan, te pionieren en nieuwe, lokale verdienmodellen te creëren. Wij hebben hoge verwachtingen van dit plan en denken dat het straks ook interessant is voor andere dorpen in het Westerkwartier en voor andere groepen (agrarische) ondernemers.”

Meer zonnedaken in het Westerkwartier  
De gemeente Westerkwartier wil in het kader van het Duurzaamheidsbeleid 2020-2025 alle grotere daken die technisch geschikt zijn in 2030 hebben benut voor zonnepanelen (in totaal 101 GWh). Daar is een versnellingsaanpak voor beschikbaar en een subsidieregeling in het leven geroepen. Samen met tal van partijen waaronder agrariërs, bedrijven en energiecoöperaties werkt de gemeente de komende jaren de plannen verder uit. Kijk voor meer informatie op: westerkwartier.nl/duurzaam-ondernemen

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kunstkoppen

Stem mee op welke van de vijf plekken de betonkoppen moeten komen

29 september 2023    Zuidhorn-nieuws
"heeft even geduurd.............................
Lees verder →
Drugs wiet

Burgemeester sluit ruimte in bedrijfspand in Leek:Drugs

28 september 2023    Zuidhorn-nieuws
aan de Auwemalaan in Leek
Lees verder →
Fietsvrijwilliger

Fietsen met de Duofiets: Samen erop uit

28 september 2023    Zuidhorn-nieuws
De duofietsen, de rolstoeltransportfiets van het Zonnehuis kunt u in overleg gebruiken
Lees verder →
Internet glasvezel

Hoe krijg je goedkoper internet in Zuidhorn?

27 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Pannenkoekenfeest (2)

Pannenkoekenfeest & Kindertheater bij de Rank

27 september 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
nazomerse activiteit voor alle basisschoolkinderen
Lees verder →