Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Etalageroute Zuidhorn: Niet alleen in de etalages maar ook in de winkels!

23 september 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Maand lang kunst bekijken, loten kopen en met een kunstwerk naar huis
Etalageroute-2019 (11)

21 september gaf de wethouder van cultuur van de gemeente Westerkwartier, Hielke Westra, het startschot voor de route. Hij werd voor Fotozaak Rudie Wiersma welkom geheten door zijn oud-collega en voormalig wethouder van cultuur van Zuidhorn, Henk Bakker, voorzitter van de stichting Uit de Kunst.

Een gezelschap van kunstenaars, het stichtingsbestuur en belangstellenden liep de route. De aanwezige kunstenaars vertelden allen iets over hun werk en gingen daarover in gesprek. Er werd gesproken over technieken, achtergronden en eventuele boodschappen in of met hun werk.

De uitgangspunten van de route zijn meervoudig; Kunstenaars een podium geven en het publiek (onverwacht) in aanraking laten komen met kunst door winkels als atelier in te zetten. De route is extra aantrekkelijk gemaakt door de verkoop van loten. Voor € 5,00 kan men drie loten kopen. Daarmee kan een kunstwerk naar keuze gewonnen ter waarde van € 350,00.

De loten zijn te koop bij alle deelnemende winkeliers. Op het lot kunt u invullen van welke kunstenaars u een werk zou willen winnen! Er worden in ieder geval twee kunstwerken verloot. Een wordt aangeboden door de Stichting en de tweede door medeorganisator Zakenkring Zuidhorn. Als er meer loten worden verkocht kunnen er meer werken worden verloot.

Het einde van de route was bij wijnhandel Ghebels waar wethouder Hielke Westra enige woorden sprak. Onlangs is het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd. Het beleid is erop gericht dat alle vormen van kunst en cultuur bereikbaar zijn voor elke inwoner van de gemeente. Een route als deze past daar heel goed in. Onder het genot van een mooi glas wijn werd nog even nagepraat.

Het bestuur heeft weer zorgvuldig gekeken naar de matches tussen winkel en kunstenaar. Zo exposeert Jantiena de Vries in de Wereldwinkel, naast de expositie van haar leraar, Frans Hage, in eetwinkel de Groene Kever.

Er zijn meerdere nieuwe kunstenaars die meedoen aan deze route: Karen van Dooren, die in Dierenspeciaalzaak Wegman exposeert met haar dieren. Johan van der Dong (Rudie Wiersma), die bekend is van interactieve projecten en performances als ‘De Postbus van God’ en ‘De Lege Stoel’. Nicole Reurik (Joy Vrijetijdskleding) is keramiste, naast haar dagelijkse werk als treinmachinist, een bijzondere combinatie.

Andere nieuwe namen: Antoinette Burgler (Land Schoenmode en Elysee) en Claudia Boonstra (DA drogist). Daarnaast exposeert ook een aantal reeds bekende kunstenaars in diverse winkels, zoals Alette de Groot, Trijnie Wubbolt, Anneke Hoes, Anneke Ekhart, Hans van Wouwe en Marlies Bosch.

Expositie Wonder wollen wereld in Zuidhorn
Marianne Geboers heeft zich recent in Zuidhorn gevestigd. Zij heeft samen met Margot Brekelmans het leegstaande voormalige Blokkerpand ingericht. Beide kunstenaars zijn tijdens de zaterdagen in de winkel aanwezig zijn om geïnteresseerden over hun werk te vertellen. ( 28 september, 5 en 12 en 19 oktober van 13.00 tot 17.00 uur). Ook is het mogelijk om op afspraak te komen kijken.

Tijdens de Kom in Zuidhorn dag op 5 oktober zal de stichting op de markt een kraam bemannen, waar zowel kunstenaars als het bestuur aanwezig zullen zijn. Ook kunnen daar loten worden aangeschaft.

  • Etalageroute-2019 (1)
  • Etalageroute-2019 (2)
  • Etalageroute-2019 (3)
  • Etalageroute-2019 (4)
  • Etalageroute-2019 (5)
  • Etalageroute-2019 (6)
  • Etalageroute-2019 (7)
  • Etalageroute-2019 (8)
  • Etalageroute-2019 (9)
  • Etalageroute-2019 (10)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Oranjemarkt

Oranjemarkt Koningsdag Zuidhorn: programma

10 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Grootste Oranjemarkt in de regio 09.00-17.00 uur
Lees verder →
Fietshelm kinderen

Fietshelm met korting voor 1600 inwoners provincie Groningen

10 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Kortingsvoucher voor aanschaf goedgekeurde helm bij lokale fietsenzaak
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over taxateurs WOZ-waarde op pad, Tegelwippen & Thema-avond Sportakkoord

09 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 9 april 2024
Lees verder →
Zunobri veld 2024

Zunobri verliest met opgeheven hoofd

08 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Op naar Zuidhorn: Gemeente verlaat gemeentehuis Leek eind september

04 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Dienstverlening online en centraal in Zuidhorn
Lees verder →