Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Energierekening in 2020: wat staat inwoners uit Zuidhorn te wachten

21 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
Goed nieuws: deze belastingen gaan volgend jaar met gemiddeld € 70 omlaag. Wat verandert er nog meer?

De energierekening is de laatste jaren steeds hoger geworden. Dat heeft deels te maken met de stijgingen van de belastingen op de energierekening. Goed nieuws: deze belastingen gaan volgend jaar met gemiddeld € 70 omlaag. Wat verandert er nog meer?

Gas duurder, stroom goedkoper
Net zoals voorgaande jaren zal de belasting op gas flink verhoogd worden en wordt de belasting om stroom juist verlaagd. De belasting op gas met zal vanaf 2020 met 3,99 cent per m3 stijgen. Daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog tot 10 cent per m3 in 2026. De energiebelasting op elektriciteit zal daarentegen met 0,09 cent per kWh dalen, tot 5 cent per kWh in 2026. Door deze veranderingen is het nog interessanter om via een energie vergelijk te kijken of men misschien bij een andere energieleverancier goedkoper uit is. Met bovenstaande maatregelen wil het kabinet huishoudens stimuleren om sneller van het gas af te gaan en te investeren in het verduurzamen van de woning. In 2050 moeten namelijk alle Nederlandse huishoudens van het aardgas af zijn.

Investeren in energiebesparende maatregelen steeds interessanter
Zoals hierboven beschreven wil de overheid dat huiseigenaren gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Dit is uiteindelijk niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee. Zo zal de energierekening flink omlaag gaan. Allereerst is het belangrijk om de woning goed te isoleren. Dat kan door middel van dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of HR++ glas. Door de woning goed te isoleren hoeft er een stuk minder energie verbruikt te worden. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten en wordt de energierekening ook een stuk lager. Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er worden nagedacht over een manier om de woning op een duurzame manier te verwarmen. Denk hierbij aan een warmtepomp of combineer de HR-ketel met een zonneboiler of hybride warmtepomp. Er zal op deze manier wel meer elektriciteit verbruikt worden. Het is daarom extra belangrijk om een energieleverancier te kiezen die voordelige stroom levert. Via een energie vergelijk-website kunnen mensen controleren welke energieleverancier het goedkoopste is.

Subsidies beschikbaar om woning te verduurzamen
Ook inwoners van Zuidhorn die niet genoeg spaargeld achter de hand hebben, kunnen hun woning verduurzamen. Zo kunnen woningeigenaren weer een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze subsidie kan men aanvragen als zij van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen. Als je dat doet, dan kun je ook subsidie krijgen voor een aantal andere energiebesparende maatregelen, zoals een isolerende buitendeur, energiezuinig ventilatiesysteem of een slimme thermostaat. Het is de bedoeling dat deze subsidie wordt aangevraagd nadat de maatregelen zijn uitgevoerd. VvE's komen ook in aanmerking voor deze subsidie. Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor eigenaren die hun woning op een duurzame manier willen verwarmen met behulp van een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel. Deze subsidie wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) genoemd. De SEEH en ISDE vraagt men aan via de website van het RVO.

Bron: Pricewise

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Stieneke van der graaf- nieuwenhuis

Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) bezoekt Collectief Groningen West

06 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
​Meer natuurlijke variatie in een aantrekkelijk agrarisch landschap, hier staat Collectief Groningen West voor
Lees verder →
Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Onderdeel uit van dit uitvoeringsprogramma Retailvisie
Lees verder →
Lindenborg

Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Jongeren willen contact, activiteiten en onderwijs
Lees verder →
Schoenmaker pieter de ruiter (1)

Schoenmakerij tussen bakker en slager Zuidhorn

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Schoenmakerij - Orthopedische schoen herstellen - Fournituren – Sleutels - Stomerij
Lees verder →
App

Westerkwartier toe aan nieuwe App

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Website ook te gebruiken op smartphone
Lees verder →
Computer oudere belasting hulp

Hulp bij belastingaangifte in bibliotheek kan doorgaan op afspraak

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Geen inloopspreekuren maar op afspraak
Lees verder →