Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Duurzaam wonen in Zuidhorn: wat zijn de mogelijkheden?

28 januari 2019    Zuidhorn-nieuws
Duurzaam wonen begint bij een goede isolatie
Gas

Duurzaamheid is dé trend van nu: steeds meer mensen hechten waarde aan de duurzaamheid van hun woning. Een energiezuinige woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Er wordt namelijk flink bespaard op de energierekening. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden van energiebesparende maatregelen.

Zorg voor een goede isolatie
Duurzaam wonen begint bij een goede isolatie. Als de woning niet goed geïsoleerd is, dan gaat er veel warmte verloren via het dak, de vloer en de muren. Bij een slecht geïsoleerd dak kan er wel ruim 30% van de warmte verloren gaan. Met een goede isolatie wordt dit warmteverlies tot een minimum beperkt. Online kunnen eigenaren van een woning uitzoeken wat zij nog aan de isolatie van hun huis kunnen verbeteren. Een goed geïsoleerde woning zorgt er wel voor dat de woning niet meer automatisch geventileerd wordt. Vergeet dus niet om de woning goed te ventileren. Dit kun je doen door regelmatig de ramen te openen. Zorg er daarnaast voor dat de ventilatieroosters (als deze aanwezig zijn) altijd geopend zijn. Hierdoor kan de vervuilde lucht weer naar buiten en kan er schone lucht naar binnen.

Aardgasvrij wonen
In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het aardgas af zijn. Het is dus noodzakelijk dat er een duurzaam verwarmingssysteem in de woningen komt. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de woning aardgasvrij te verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of met een pelletkachel. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (aarde, grondwater of buitenlucht) om vervolgens de woning én het tapwater te verwarmen. Je kunt een warmtepomp zien als een duurzame cv-ketel. Een pelletkachel is een kachel waarin pellets verbrand worden. Met de aanschaf van een warmtepomp, gaat de elektriciteitsrekening wel omhoog omdat deze installatie stroom gebruikt. Kies bij voorkeur voor een groene energieleverancier of zonnepanelen om in deze energiebehoefte te voorzien. Je kunt energie vergelijken om uit te zoeken welke groene aanbieder het beste bij jouw wensen past.

Koken zonder aardgas
De meest duurzame manier om te koken is koken op inductie. Dit houdt in dat je elektrisch kookt op een inductieplaat. Dit is ook een stuk veiliger dan koken op gas. Wil jij overstappen op inductie? Er is een burgerinitiatief in Groningen opgestaan die koken op inductie wil stimuleren. Onder de naam #inductie050 willen zij gezamenlijk een eerste stap zetten om van het gas los te gaan.

Subsidies en financieringsregelingen
De overheid, maar ook de provincie Groningen, stimuleert duurzaam wonen. Daardoor zijn er aantrekkelijke financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbaar gesteld. Zo is het mogelijk om de btw die er over de aanschaf van zonnepanelen betaald wordt terug te vragen. Daarnaast krijg je tot 2021 subsidie bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze subsidie vraag je aan bij RVO. Tot slot kan men ook een beroep doen op de Energiebespaarlening. Dit is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende maatregelen te kunnen financieren.

Bron: Pricewise

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Bruggen zuidhorn starkenborgh

Westerkwartier wil warmte uit het Van Starkenborghkanaal

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Het onderzoek is een vervolg op de Transitievisie Warmte
Lees verder →
Groente-pixabay

Proef Baby Groente Tas van start in Marum

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
meeste kinderen en volwassenen eten te weinig groente
Lees verder →
Zunobristadskanaal

Zunobri moet terug naar de tekentafel

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Sport
9-23 tegen, de scheids fluit af en de 60 minuten zijn overleefd. Een wedstrijd om jezelf achter de oren te krabben
Lees verder →
Kom evenement 2022 (1)

Bicycle Band Crescendo steelt show Kom in Zuidhorn evenement

02 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Ondanks buien ontmoeten, genieten en verbazen
Lees verder →
Wethouder woningbouw hans haze en directeur vastgoedontwikkeling dura vermeer bouw hengelo marieke mentink-1

240 nieuwe woningen in wijk De Oostergast Zuidhorn

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
op korte termijn een informatiebijeenkomst
Lees verder →
Woonzorgappartementen zonnehuis

Uitbreiding woonzorgappartementen Zonnehuis Oostergast

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
De vraag naar woonzorgappartementen in Zuidhorn is gegroeid.
Lees verder →