Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier steunt de campagne ´Orange the World´

24 november 2020    Zuidhorn-nieuws
Internationale dag tegen Geweld tegen vrouwen
Grootegast met logo orange the world

De gemeente Westerkwartier zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar weer aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf woensdag 25 november het gemeentehuis in Grootegast oranje en wordt het logo van Orange the world geprojecteerd op de gevel van het gemeentehuis. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Statement
Het college hoefde niet lang te denken over het meedoen aan deze campagne. Wethouder Bert Nederveen: “Ongelofelijk en niet acceptabel dat zoveel vrouwen en meisjes te maken krijgen met geweld. Daar moet een einde aan komen, wereldwijd, in Nederland en ook in de gemeente Westerkwartier” .  

Internationale dag tegen Geweld tegen vrouwen
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Toename geweld tegen vrouwen wereldwijd tijdens coronacrisis
Zoals vaker bij crisis en rampen blijkt dat ook nu wereldwijd meisjes en vrouwen het zwaarst getroffen worden. De strenge inperkingsmaatregelen die wereldwijd gelden leiden ertoe dat veel vrouwen en meisjes zijn blootgesteld aan seksueel- en partner geweld.

Orange the world
Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Op de social media toont de gemeente Westerkwartier ook een oranje Bert Swartbrug. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land! Inmiddels hebben al meer dan 150 gemeenten en 5 provincies aangegeven mee te doen.

Thema: laagdrempelig melden voor iedere vrouw
Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd". Met de campagne willen ze helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken, en zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze kunnen melden. Voor geweld achter de voordeur hebben we in Nederland uiteraard 0800-2000. Voor andere vormen van geweld zoals cybergeweld of seksuele intimidatie op de werkvloer, de sportclub of in het uitgaansleven is het echter heel lastig om de juiste plek te vinden. Daarnaast wordt 0800-2000 ook door veel slachtoffers niet gevonden. Om die reden is er een website http://www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd waarop het netwerk aan meldpunten in Nederland te vinden is. 

  • Wethouder bert nederveen westerkwartier
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Elly pastoor

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →
Hans-en-wilgis hoorcentrum

Tienjarig bestaan van Hoorcentrum Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Met een unieke hoorbelevingswandeling door Zuidhorn.
Lees verder →
Irma van beek-ombudsvrouw

Meldpunt discriminatie Westerkwartier van start

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
 

Informatie-avond Humanitas Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
De avond is bedoeld voor mensen die meer willen weten over Humanitas of die zich als vrijwilliger willen inzetten voor andere mensen in de buurt of dorp.
Lees verder →
Woldzoom

Pluim van de PvdA voor Aebe de Jong

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Lees verder →
Oude-riet-bovenloop-voor-toukomst

Uitkijkpuntenroute Oude Riet een stap dichter bij

22 september 2021    Zuidhorn-nieuws
€ 25.000 beschikbaar gesteld door regio Groningen Assen (RGA)
Lees verder →