Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Bijzondere expositie bij galerie Ruigewaert; Power of Women

21 maart 2013    Zuidhorn-nieuws
Afrekenen met misverstand dat professionele kunstenaars doorgaans man zijn en vrouwelijke kunstenaars meestal acteren in de hobbymatige sfeer.
Agendaruigewaertmaart

Van oudsher is het kunstenaarschapaltijd een mannelijke aangelegenheid geweest. Dat is sinds de emancipatie van vrouwen in de 60er jaren gelukkig doorbroken. Maar toch wordt er nog steeds gesproken over kunstenaar en de vrouwelijke kunstenaar. Het woord kunstenaar verwijst naar iemand van het mannelijk geslacht, maar er wordt niet of weinig over kunstenares gesproken, wat taalkundig toch de tegenhanger is van het woord kunstenaar. Wordt dit vak, uitgeoefend door een man, als meer volwaardig bestempeld dan wanneer het door een vrouw wordt gedaan? Dat zou betekenen dat het beeldend kunstenaarschap uitgeoefend door een vrouw al gauw in een hobby matige sfeer terecht komt. We moeten toegeven dat de hoeveelheid aangeboden schildercursussen en – workshops daar toe wel aan bijdragen. Maar er is echt een verschil tussen een cursusje volgen of een Academische opleiding afmaken. Aan de talrijke Academies voor Beeldende Kunst die Nederland rijk is, studeren vrouwen net zo goed als mannen! En dan mogen we de autodidacten (d.w.z. kennis verkrijgen door zelfstudie) ook niet vergeten. Dat is niet alleen voor mannen weggelegd; ook vrouwen kunnen veel doorzettingsvermogen tonen en heel vastberaden zijn.

Galerie Ruigewaert wil daarom met deze expositie aandacht vragen voor alle vrouwen die het beeldend kunstenaarschap uitoefenen en laten zien dat ze net zoveel, zo niet meer power hebben dan mannen. Vrouwen zijn nl. veelzijdiger en hebben zodoende meer onderwerpen voor het maken van een kunstwerk tot hun beschikking. Eén voorbeeld hiervan : het komt tegenwoordig zelden meer voor dat mannelijke kunstenaars stillevens met bloemen schilderen. Vroeger in de 17e & 18e eeuw gebeurde dit wel, maar toen waren er praktisch alleen maar mannelijke kunstenaars. Zij schilderden niet alleen portretten en landschappen, maar ook (genre) stukken en bloemstillevens om het interieur te verfraaien, waarvoor de vrouw vaak dan weer de inrichting bepaalde. Het lijkt erop dat met de komst van meer vrouwelijke beeldende kunstenaars er een verschuiving is opgetreden in de te schilderen onderwerpen. Het schilderen van bijvoorbeeld bloemstillevens en huisdieren is een steeds meer vrouwelijke aangelegenheid geworden.

In deze expositie dus 11 vrouwelijke kunstenaars die door de galerie met zorg zijn geselecteerd. Zij vertegenwoordigen met hun werk alle vrouwelijke beeldende kunstenaars die in ons kleine land professioneel werkzaam zijn. De galerie heeft getracht te zoeken naar diversiteit, vrouwelijkheid, verrijking en sfeerimpressies. Alle vrouwen hebben een eigen stijl, gebruiken verschillende technieken en hebben absoluut ieder hun eigen penseelvoering. Ze hebben bijna allemaal al jaren professioneel hun vak uitgeoefend en weten hoe het is om in de wereld van beeldend kunstenaarschap zich staande te moeten houden tussen hun mannelijke evenknie.
De vrouwelijke kunstenaars in deze expositie zijn : Annemarie de Groot, Annemiek Vos, Aukje Niemeijer, Brunet Riegstra, Ellen Geerts, Eliza Timersma, Geke Hoogstins, Hiske Wiersma, Juane Xue, Margreet Boonstra en Oesje Zegel.

De expositie wordt 24 maart a.s. om 15.30 uur geopend door mevr Anne Christine Dreue. Zij is 3 jaar geleden verkozen tot zakenvrouw van het Noorden 2010. Na 10 jaar op een booreiland te hebben gezeten, tussen de mannen, startte zij met zeven leerlingen en drie ingehuurde lesvliegtuigen de ‘Dutch Flight Academy’ in Eelde. Dat bedrijf heeft nu ongeveer 40 medewerkers en meer dan honderd leerlingen.
Op zaterdag 23 maart a.s. bieden wij u de mogelijkheid tot voorbezichtiging van 12.00 - 18.00 uur.

Met plezier nodigen wij u uit deze expositie in onze galerie te komen bezoeken.
Henk Menger & Tjitske Regnery

OPENINGSTIJDEN :
IEDERE ZATERDAG & ZONDAG VAN 12.00 – 18.00 UUR & OP AFSPRAAK

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Besparen

Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien start nieuwe campagne

26 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
“Skip die peuken, pak je pegels”
Lees verder →
Trekking 2020 bestuurlid margriet

Drie kunstwerken verloot bij etalageroute Zuidhorn

25 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Werken van Anneke Hoes, Matty de Vries en Fenneke Bonsema
Lees verder →
Sint boot

Sinterklaas in het Westerkwartier. Hoe dan?

25 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Maar hij komt sowieso!
Lees verder →
Nachtvdnacht

Nacht van de Nacht gaat live in 2020

23 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Livestream Nacht van de Nacht programma via Facebook en Youtube
Lees verder →
Buurtschap

Start verkoop woningen Buurtschap de Gast tijdens open dag

23 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 24 oktober van 10.00 tot 17.00 uur
Lees verder →
Sintmaarten2020

Zakenkring Zuidhorn blaast Sint Maarten af

22 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
“Onmogelijk de grote hoeveelheid bezoekers te sturen”
Lees verder →