Op 20 mei 2025 koos het college van burgemeester en wethouders van gemeente Westerkwartier voor een dependance op Hooiweg 1 bij gemeentehuis Zuidhorn. Naast het renoveren van gemeentehuis Zuidhorn wil de gemeente op Hooiweg 1, de plek van het oude politiebureau, een geheel nieuw kantoorgebouw realiseren. Dit voorstel wordt 18 juni ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.
Wethouder Bert Nederveen: ‘Ik ben blij dat we deze keuze kunnen maken. Binnen de gegeven mogelijkheden is dit de beste optie. Hopelijk kunnen we snel aan de slag met de uitvoering om goede huisvesting voor onze medewerkers te realiseren.’
Het wordt een pand met vier verdiepingen, waarvan één ondergronds.Het pand waarin nu SKSG is gehuisvest wordt wel aangekocht en op termijn gesloopt voor parkeerruimte of als het dan aan de orde is voor een extra gebouw voor medewerkers. In 2030 zal volgens Nederveen de gemeentelijke huisvesting op orde zijn.
Toekomstbestendige huisvesting voor gemeentelijke medewerkers
In 2022 besloot de gemeenteraad de gemeentelijke huisvesting van 15 gebouwen terug te brengen naar 8 gebouwen. Ook werd besloten om te zorgen voor een goede centrale huisvesting voor alle kantoormedewerkers, wat toekomstbestendig is. Huisvesting dat uitnodigt om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Het huidige gemeentehuis in Zuidhorn is nu te klein om met alle kantoormedewerkers van de gemeente in te werken. Om toch passende huisvesting mogelijk te maken is gekozen voor het renoveren van het huidige gemeentehuis en één nieuw bijgebouw te realiseren op loopafstand. Het oude politiebureau op Hooiweg 1 is op dit moment al tijdelijk in gebruik door de gemeente.
Duurzame gebouwen – BENG
De renovatie van het bestaande gemeentehuis richt zich op verbeterde werkplekken en verduurzaming. Gemeentehuis Zuidhorn wordt na renovatie volledig gasloos en BENG (Bijna Energieneutraal) gemaakt. Op Hooiweg 1 is het plan om compacte nieuwbouw te realiseren met en lange levensduur, ook volledig gasloos en bijna energieneutraal.
Voorkeur voor geleidelijke bouwactiviteiten
Het college vindt het belangrijk dat de gemeente ook tijdens bouwactiviteiten goed bereikbaar en dicht bij haar inwoners blijft. Daarom is het plan om eerst het bijgebouw op Hooiweg 1 te realiseren en daarna het gemeentehuis te verbouwen. Na het besluit van de gemeenteraad op 18 juni kan de gemeente aan de slag met een ‘Programma van Eisen’, wat uitgewerkt wordt in een ontwerp. Na het maken van het ontwerp, zullen de bouw- en renovatiewerkzaamheden ongeveer drie jaar duren.
Stap voor stap van 15 gebouwen terug naar 8 gebouwen
Door de herindeling in 2019 en een nieuwe manier van werken heeft de gemeente minder gebouwen nodig. Daarnaast is een aantal gebouwen oud en in slechte onderhoudsstaat, deze gebouwen gaat de gemeente verduurzamen of verkopen. Op termijn worden de gemeentehuizen in Grootegast en Marum verkocht. Gemeentehuis Leek werd al verkocht. Op het terrein aan de Tolberterstraat in Leek komt een nieuwe duurzame woonwijk, met de naam Klein Nienoord. Daarnaast worden de gemeentelijke gebouwen aan de Feithsweg 4 in Tolbert (Novatec), Kruisweg 42 in Marum (gemeentewerf) en Tolberterstraat 70 in Leek (gemeentewerf) vervangen door nieuwbouw. Op het bedrijventerrein Leeksterveld in Leek wordt op dit moment een nieuw gezamenlijk energieneutraal pand gebouwd voor sociaal ontwikkelbedrijf Novatec en team Buitendienst van de gemeente.