Bauke Mollema wint etappe in Vuelta

12 september 2013    Zuidhorn-nieuws
slaat in de straten van Burgos op indrukwekkende wijze toe
Mollema2

Bauke Mollema heeft woensdag de 17e etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven, een rit over 189 kilometer van Calahorra naar Burgos. De wielrenner van Belkin reed op enkele honderden meters van de finish weg uit de voorste groep van zo'n 30 renners. Mollema hield vervolgens knap stand tot aan de finish, ook omdat een reactie van de andere coureurs uitbleef. De Italiaan Vincenzo Nibali behield de rode leiderstrui.

Het is voor de 26-jarige Zuidhorner zijn eerste overwinning in een grote ronde. Mollema eindigde dit jaar als zesde in de Ronde van Frankrijk. Hij hoopte in de Vuelta weer hoog te eindigen, maar raakte al snel ver achterop in het algemeen klassement. Mollema besloot zich vervolgens te richten op een ritzege. De Belkin-renner greep vorige week in de 13e etappe nog net naast dagsucces, maar sloeg woensdag in de straten van Burgos wel op indrukwekkende wijze toe.

Op zo'n 30 kilometer van de streep was het peloton door de harde wind in stukken gebroken. Mollema, die tijdens de Tour in de beruchte 'waaieretappe' ook al heel attent was, ging mee in het spoor van de favorieten voor de eindzege. Enkele kilometers voor de finish handhaafde hij zich ook op een venijnig klimmetje van voren. ,,Op 1 kilometer van de finish dacht ik: dit is mijn kans, deze moet ik nemen'', zei Mollema, de nummer 51 van het klassement. ,,Het tempo ging wat omlaag en ik kon aan de linkerkant wegspringen.''

Het leverde de Groninger zijn belangrijkste overwinning ooit op en tevens de eerste van Belkin dit jaar in één van de drie grote rondes. De Spanjaard Luis León Sanchez was in de Tour van vorig jaar de laatste die won namens de Nederlandse ploeg, die toen nog de naam van Rabobank droeg.

Achter Mollema sprintte de Noor Edvald Boasson Hagen naar de tweede plaats, Maximiliano Richeze uit Argentinië werd derde. De Zwitserse krachtpatser Fabian Cancellara, die zijn zinnen had gezet op de rit naar Burgos, eindigde als vijfde. In de top van het klassement veranderde niets. Met nog vier ritten te gaan, heeft Nibali 28 seconden voorsprong op de Amerikaan Chris Horner. Alejandro Valverde uit Spanje staat derde op 1.14.