Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Autoverzekering in het Zuiden duurder dan het Noorden

20 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Autoschade

Iedereen die autorijdt heeft er mee te maken: een autoverzekering. Deze is verplicht voor iedereen die een auto of eventueel een ander voertuig in zijn of haar bezit heeft. De meest basale vorm van een autoverzekering vergoedt de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan het voertuig van iemand anders. Ben je daarnaast nog extra verzekerd, dan kan in sommige gevallen ook de schade aan je eigen auto door de verzekering vergoed worden. 

Wat is een autoverzekering?
Een autoverzekering die wettelijk verplicht is zorgt ervoor dat jij je aansprakelijkheid kan naleven. Je maakt schade aan de auto van iemand anders en de verzekering kan dit voor jou betalen. Lang niet iedereen heeft immers het geld om uit eigen zak te betalen voor allerlei reparaties. 

Laat je je extra verzekeren, dan valt ook vaak je eigen auto hieronder. Zo kan je je bijvoorbeeld verzekeren tegen diefstal of brand. Verder zijn er verzekeringen die zelfs een reparatie voor schade door eigen schuld vergoeden. 
 

De kosten van een autoverzekering
De kosten van een autoverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard is een verzekering voor alleen schade aan iemand anders zijn voertuig goedkoper dan een verzekering die ook schade aan jouw eigen auto dekt. 

Verder speelt de waarde van jouw auto mee. Hoe meer jouw auto waard is, hoe hoger de premie. Daarnaast is jouw woonplaats van belang. Woon je op een plek waar veel autodiefstal plaatsvindt of waar er vaak schade ontstaat, dan betaal je meer voor jouw verzekering. Bij veel verzekeringen krijg je korting op de premie op door schadevrije jaren op te bouwen. 

Waar is een autoverzekering het duurst?
Uit onderzoek blijkt dat mensen in Noord-Holland de duurste autoverzekering hebben van Nederland. Hier vonden relatief veel autodiefstallen plaats. Inwoners van Friesland hebben de goedkoopste autoverzekering van Nederland, gevolgd door Groningen, Drenthe, Overijssel. Dit blijken veilige provincies te zijn waar het verkeer over het algemeen rustiger rijdt. 

Hetzelfde onderzoek laat zien dat autoverzekeringen in grote steden duurder zijn dan in kleinere dorpen. Dit is logisch, want in grotere steden rijdt er meer verkeer en gebeuren er vaker ongelukken. Ook is de kans op diefstal hier groter. De duurste steden qua autoverzekeringen zijn Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. 

Opvallend is dat de premie voor een autoverzekering gemiddeld juist goedkoper is geworden in de eerste helft van dit jaar. Dit heeft te maken met een afname in diefstal en autobranden in 2021. De berekeningen van de premies voor 2022 zijn daardoor gunstig uitgevallen. 

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

22 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →