De Belastingdienst zal bij het beoordelen van de aangiftes bekijken of de aftrek volgens de regels is, aldus kerkrentmeester K.J. de Haan van de Gereformeerde Kerk in Zuidhorn, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland.
Zijn creatieve oplossing om meer geld in de kerkelijke la te krijgen, kwam begin vorig jaar in het nieuws. Het idee is de uren die kerkleden vrijwillig besteden aan de kerk, via een uurvergoeding aan te duiden als een gift, zodat het mogelijk is ze af te trekken van de belasting. De belastingteruggave die het gemeentelid vervolgens krijgt, schenkt hij weer aan de kerk. Daarmee wilde de gemeente een financieel tekort van zo’n twintigduizend euro voor een deel dichten.
De afspraak had De Haan gemaakt met de regionale belastinginspectie. Toen de landelijke Belastingdienst er lucht van kreeg, was lang onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn. De kerkrentmeester heeft nu gehoord dat de regeling van tafel is. ,,Ze willen vooraf geen ja of nee zeggen.’’
De aftrek van het vrijwilligerswerk is in 2006 voor het eerst toegepast. Definitief uitsluitsel is er nog niet omdat een aantal gemeenteleden controle van hun giftenaftrek heeft gekregen, aldus De Haan. ,,Het blijft dus nog even afwachten.’’
Informatie
Als zijn plan zou slagen, wilde De Haan ook andere kerkelijke gemeenten inlichten over de mogelijkheid. Inmiddels hebben zo’n twintig gemeenten informatie ingewonnen bij Zuidhorn. De regeling is haalbaar, denkt Wilbert van Vliet, fiscaal adviseur van adviesbureau Price Waterhouse Coopers en actief voor de protestantse Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer. ,,Kerken moeten alleen opletten dat het systeem goed in elkaar zit. Gemeenteleden moeten vrijwillig afzien van de vergoeding voor hun werkzaamheden. Die regeling moet duidelijk zijn. Er kan ook geen sprake zijn van een verplichting, de aftrek vervolgens af te dragen aan de kerk.’’
Van Vliet heeft vorig jaar al aandacht besteed aan de aftrek van vrijwilligerswerk in het informatieblad Kerkbeheer van de vereniging van protestantse kerkrentmeesters en zal binnenkort met een vervolg komen. ,,Het systeem kan voor veel kerken financieel aantrekkelijk zijn. Maar het moet wel zorgvuldig zijn ingevoerd om de vrijwilligheid te waarborgen.’’
Giften
Giften zijn via de aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar van de belasting. Kerkrentmeester K.J. de Haan uit Zuidhorn bedacht in het verlengde daarvan, dat ook vrijwilligerswerk voor de kerk eigenlijk een gift is.
Om vast te stellen hoeveel één uur vrijwilligerswerk waard is, maakt de kerk gebruik van de vrijwilligersregeling van de Belastingdienst.
Organisaties en kerken kunnen hun vrijwilligers een kleine, belastingvrije vergoeding geven van 4,50 euro per uur, met een maximum van 1500 euro per jaar. Met die regeling in de hand stelde De Haan een uur vrijwilligerswerk gelijk aan vier euro. Hij maakte een declaratieregeling, compleet met formulieren.
Kerkelijke vrijwilligers vullen daarop hun uren in en iemand van de kerkenraad kijkt dat na en zet zijn handtekening eronder. Daarmee wil de kerkenraad willekeur en mogelijk misbruik voorkomen.
De bedoeling is dat kerkleden met deze formulieren in hun belastingaangifte een bedrag bij de aftrekpost giften toevoegen en zo hun belastbaar inkomen verlagen.
Het geld dat deze kerkleden terugkrijgen van de Belastingdienst, maken ze vervolgens vrijwillig weer over aan de kerk.
Bron: Nederlands Dagblad