Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Tineke Kingma

Tineke kingma as

Het verhaal achter brengt Johan en mij (Ester) deze keer  op 27 November 2014 naar de Julianalaan  in Zuidhorn waar we in gesprek gaan met Tineke Kingma.

We worden gastvrij ontvangen en krijgen een kijkje in de prachtig verbouwde bungalow die ze met haar vriend 'Dirk Pieter' mag bewonen, de vertrekken worden getoond en ook toont Tineke een prachtig album van het gehele verbouwingsproces wat daar aan vooraf ging.

Onder het genot van een kopje thee praten we verder.

Tineke Kingma is geboren als middelste dochter van Andries Kingma en Minke Kingma-Rutgers (wel bekend van Best Western Hotel Restaurant in Aduard)

Tineke’s leven bestond tot haar negentiende jaar uit een veelbelovende carrière in de paardensport met feestjes, vriendinnen en vriendjes.

Tineke volgt HAVO onderwijs gevolgd door Mbo (opleiding voor detailhandel en ondernemer-manager) daarna besloot Tineke nog door te gaan voor de opleiding Hbo facility management, maar na een maand kwam aan die toekomst helaas abrupt een einde door een val van een paard.

19 jaar was ze toen ze viel en door de val in coma raakte. Ze kwam er weer uit  maar met  een hersenbeschadiging. Een lange periode in het Zonnehuis en Beatrixoord wisselden elkaar af, gevolgd door een jaar dagtherapie in Beatrixoord.

Na dit erge voorval wordt bij Tineke halverwege 2009 eind 2010  ook de diagnose MS vastgesteld met allerlei vervelende bijwerkingen, ook moest ze daardoor gebruik maken van een rolstoel, momenteel lukt het lopen haar gelukkig wel weer..

Tineke Kingma is erg positief ingesteld en gaat van de dingen uit die ze wel kan doen en niet die ze niet kan doen. In 2011 schrijft ze daarover een boek: ‘Alles uit de kast, gevallen maar niet gebroken’ ( nog te verkrijgen voor €12,50 bij boekhandel en bij Best Western Hotel Restaurant Aduard).

Met dit boek wil Tineke vertellen over haar leven voor na de val en hoopt ze ook dat mensen die op wat voor manier dan ook een tegenslag hebben moeten doormaken kracht kunnen vinden in haar verhaal . motivatie en inspiratie kunnen opdoen uit haar verhaal en niet bij de pakken gaan neerzitten. Het leven na een tegenslag kan zeker nog heel mooi en waardevol zijn, zolang je de mogelijkheden maar wilt zien en kunt vinden.

Ze geeft daarover Powerpoint presentaties en lezingen en probeert ze ook met name jong volwassenen te bereiken. Na de positieve reacties die hierop volgen  zet ze de stichting www.samensterkerverder.nl op. Een website voor en door lotgenoten, deze site is op 3 april 2013 spectaculair live gegaan onder cabareteske leiding van Arno Van der Heyden.

Verder doet ze in het dagelijks leven samen met Carla Jansen de hele organisatie van de Pensionstal de Osseweide bij de boerderij van haar ouders aan de Friesestraatweg, samen met Jorte Hofsta maakt ze jonge pony's en paarden klaar en schrijft ze regelmatig » columns op de website welkominzuidhorn.nl

Wilt u iemand voordragen om in deze rubriek geportretteerd te worden? Stuur dan een »mail naar Ester

 

Tekening is gemaakt door Aernout Steegstra

  • Tineke kingma 2014
  • Tineke kingma 2014-2
  • Tineke kingma 2014 boek

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp