Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Minko Jansma

Minko-jansma

Van meubelmaker en automonteur naar postbesteller en raadslid

Minko Jansma (1950) is een geboren en getogen in Zuidhorn er. Hij is getrouwd met Hannie, een echte Drent. Ze leerden elkaar kennen in de Gouden Leeuw in Zuidlaren en trouwden in 1974.

Op de vraag, “wat heb je gedaan Minko” zegt hij: “heb je even?” en vertelt dan over zijn carrière als meubelmaker. Kort maar krachtig! Bij zijn eerste werkgever werd hij als pispaaltje gebruikt dus hij vertrok daar al na een half jaar. Daar had hij geen zin in.

Hij kwam als automonteur bij Drenth in Zuidhorn terecht waar hij ook na zijn diensttijd weer aan het werk kon, en later als chauffeur bij Transsport bedrijf Drenth voor van Gend & Loos

Toch wilde hij wat anders en solliciteerde naar een baan bij de post en kreeg daar een route als besteller/pakketbezorger. Hij heeft tot aan zijn pensioen bij de post gewerkt. Hierdoor kende hij veel mensen en hoorde ook veel dingen. Dat kwam hem als raadslid, een nevenfunctie die hij vanaf 1997 bijna 17 jaar had, erg goed van pas.
Mensen spraken hem vaak aan over (kleine) problemen met bijvoorbeeld de gemeente. Als hij dan op zijn vrije maandagmorgen door het gemeentehuis liep om dat aan te kaarten zagen de ambtenaren hem al aankomen.

Een echte volksvertegenwoordiger destijds noemt hij zichzelf en nog steeds schroomt hij niet om verhaal te halen bij de gemeente als dat nodig is. In 2014 nam hij afscheid van de raad van Zuidhorn.

Vandaag de dag is hij nog actief als voorzitter van de begrafenisvereniging en als vrijwilliger bij vv Zuidhorn.

Donderdag ochtend is Minko op de voetbalclub te vinden bij de klusploeg. Ze knappen diverse klussen op en plegen onderhoud. Het samen aanpakken zit Minko in het bloed. Alleen ben je niks zo zegt hij, je moet het samen doen.
In 1989 werd Minko lid van verdienste en in 1993 werd hem het erelidmaatschap van vv Zuidhorn toegekend.

Ook kreeg hij een lintje opgespeld door toenmalig Burgemeester van Zuidhorn Fennema. Hij kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

» Lees hier meer verhalen over Zuidhorners of draag iemand voor!