Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Jaap Poort

Poort aernout steegstra

Naam                                  :  Jaap Poort
Geboren                              :  12-12-1944
Woonplaats                         :  Hoofdstraat 17 Zuidhorn
Gehuwd/kinderen                :  Gehuwd en drie kinderen
Werk                                    :  Voorheen onderhoudsmonteur gazonmaaiers
Passie/Hobby                      :  Oldtimers brommers/autos verzamelen & restaureren

Jaap Poort mogen wij interviewen op 12-02-2015. Een vriendelijke man die vol passie praat over zijn hobby: Oldtimer brommers en auto’s. Volgens eigen zeggen is die liefde hem met de paplepel ingegoten. In 1948 huurden zijn ouders eerst een fiets met hulpmotor en toen dat beviel kochten ze in 1950 2 bromfietsen. Jaap mocht achter op zitten en met zijn benen in de fietstassen werden ritjes afgelegd naar bv Appelscha en de Veluwe. Het was destijds een 6 daagse werkweek en men genoot in de vrije momenten van deze ritten.

Via familie ontmoet Jaap zijn vrouw in Bedum en ook zij werd bezocht met de brommer.

In 1980 begon zijn verzameldrift met de aankoop van een tandem met hulpmotoren van een paar studenten voor 150 gulden. Via via en de krant zoals de gezinsbode kwam hij aan verschillende adresjes.

Om ervaringen te kunnen delen en brommers rijdende te houden had hij in 1985 al de Noordelijke hulpmotorvereniging opgezet.

Na 20 jaar woon,- en werkachtig te zijn geweest in Groningen als onderhoudsmonteur keert het gezin in 1987 terug naar de ouderlijke woning van Jaap aan de Hoofdstraat 17 in Zuidhorn  (voorheen smederij en flisowinkel ).  

Terug in Zuidhorn was er meer ruimte voor zijn verzameling en organiseerde hij met zijn vrouw shows in gepaste kledij. Er volgden ook shows in Grootegast en Groningen.

Met zijn vriend werden brommervakanties gehouden waar hij smakelijk over kan vertellen. Op een keer hadden ze van een winkel een soort aanhanger gekregen die ze achter de brommer bevestigden. De aanhanger werd volgepakt en ze gingen op reis. Na enkele kilometers lagen de wielen al plat. Bleek het een showkar te zijn die geen grotere afstand had afgelegd dan vanuit de winkel naar de stoep en ’s avonds weer terug naar binnen.

Ook nu nog gaat hij er met zijn vriend op uit. Niet meer zoals vroeger op de brommer maar met de auto en caravan met daarin de brommers. Aangekomen op de bestemming wordt er getoerd met de klassiekers.

Zijn bijzondere verzameling trok regelmatig de aandacht van de pers en hij gaf veel interviews voor de krant. Iin 2010 kwam tv Noord kwam langs met het programma Dam op. » Bekijk hier die uitzending

Momenteel heeft Jaap vele  brommers waaronder Solexjes, Puchs en Kreidlers in zijn schuurruimte staan en Oldtimer auto’s. Op  afspraak kunnen die worden bekeken. De materialen houdt hij het liefst in de oude staat.  Mocht er in de omgeving een grotere ruimte zijn waarbij zijn verzameling meer tot uiting zou kunnen komen dan staat Jaap hier open voor. Dankzij zijn verhalen en de geur van de schuurruimte waan je je zo terug in een tijd van vroeger. We hopen dat je nog lang mag genieten van deze zeer bijzondere hobby. Succes

 

» Lees hier meer verhalen over Zuidhorners of draag iemand voor!

 

Portret is gemaakt door Aernout Steegstra.