Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Werkgroep roemenie

Stichting Werkgroep Roemenie PKN Zuidhorn

Contactpersoon:
E. Schimmel
De Bongerd 73
9801 AR Zuidhorn
Tel.: 0594 503813
www.stichtingwerkgroeproemeniepknzuidhorn.nl​
» Email

  • Werkgroep roemenie

Deze stichting verleent al jaren financiële en materiële steun aan een ontwikkelingsproject in het noordoosten van Roemenië. Dit project is oorspronkelijk opgezet door de diaconie van de kerken in de Altmark (Duitsland) en de ‘Stichting Werkgroep Oost Europa’ werkt hier al jaren aan mee. Dit doen we door het inzamelen van goederen en door het financieel ondersteunen van projecten. Deze goederen zijn met name kleding en schoeisel, maar ook andere nuttige spullen zoals dekens en verpleegmaterialen. Vanuit Zuidhorn wordt 2x per jaar, met een kleine vrachtwagen, deze goederen naar Duitsland gebracht. Vandaar wordt het vervoer geregeld naar Roemenië. U kunt hier aan bijdragen door goederen in te leveren tussen 18.00 en 18.30 uur op het terrein van bouwbedrijf Huizinga, Brilweg 11 te Zuidhorn, elke derde dinsdag van de maand (uitgezonderd juli en augustus).

Een ander project waar wij langere tijd mee bezig zijn is het Hout en Brood Project. Hierbij garanderen wij € 2000,- per jaar over te maken naar ons hulpgebied. Dit geld wordt besteed aan de allerarmsten. Het betreft ruim 30 gezinnen die 2 keer per week,het hele jaar door, van brood worden voorzien. Ongeveer 140 huishoudens krijgen in het najaar hout voor verwarming en koken. Het laatste grote project dat de stichting heeft ondersteund was het opknappen van een verpleeghuis in Mihailenie. Voor de renovatie was het een tehuis waar ca. twintig ouderen woonden, onder erbarmelijke omstandigheden. Nu is het een plek waar ouderen, zelfs voor onze begrippen, verzorgd hun oude dag kunnen doorbrengen.

Momenteel wordt ondersteuning gegeven aan het opknappen van verschillende huizen. De huizen waar het om gaat zijn vanuit Nederlands perspectief gezien geen huizen meer te noemen. De muren bestaan uit houten vlechtwerk ingesmeerd met leem, waarvan de leemlaag gedeeltelijk verdwenen is. De huizen die  nu hersteld worden zorgen voor een veilig onderkomen tijdens de koude winters. Dit kan met relatief lage kosten, zo’n €1000 tot  € 2000,- per huis.
Voor meer informatie of giften zie website: www.stichtingwerkgroeproemeniepknzuidhorn.nl