Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Middag humsterland, geen ruilverkaveling geweest, dus veel slingerwegen- en watertjes

Wandelen in het Westerkwartier

Beleef en geniet van de vele onontdekte landschappen van gemeente Groningen, Oldambt, Veendam en Noord-Groningen en het Westerkwartier door het nieuwe wandelnetwerk van ca. 2750 km.  De mooiste plekjes in het landschap zijn nu toegankelijk voor recreanten en toeristen. Via de 1128 knooppunten kun je zelf routes samenstellen en het landschap ontdekken. 

» Bekijk hier een paar drone filmpjes van wandelgebieden!

» Luister hier naar "wandel" podcasts van De Verbiending

  • Middag humsterland, geen ruilverkaveling geweest, dus veel slingerwegen- en watertjes
  • Wandelnetwerk
  • Blote voetenpad
  • Abel tasman pad
  • Garnwerd

Natuur beleven / Wandelen
Wandelen in natuurgebied het Westerkwartier betekent: even helemaal weg, de natuur in. Er zijn diverse wandelingen voor jong en oud. Bij de wandelroutes geven we aan waar het startpunt is. Vanaf daar kun je zelf de markering volgen. Deze routes zijn samengesteld uit het aanbod van Het Groninger Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Iwema Steenhuis - 3 km 
Wandeling door het coulissenlandschap van het Zuidelijk Westerkwartier. Steenhuizen dienden als toevluchtsoord voor de Groningse adel in onrustige tijden. Iwema Steenhuis uit 1400, is het enige overgebleven steenhuis in de provincie. Het Pad 15, Niebert.

Kale Jonkerpad - 13,6 km 
Deze wandeling voert langs een bijzonder natuurgebied, dat zich kenmerkt door zijn dotterbloemhooilanden. Laaggelegen stukken die erg nat zijn. Een bijzonder plantje dat je er tegenkomt is de kale jonker. Startlocatie: Kerk, Molenweg 90, Niebert. In de consistoriekamer van de kerk ligt een routebeschrijving klaar.

Coendersborg - 4,5 km 
Wandeling over de historische buitenplaats de Coendersborg en het prachtige landgoed. Oudeweg 15, Nuis.

Lettelberterpetten - 2,5 km 
Wandel rond het moerasbos en ontdek de structuur van het landschap met petgaten en legakkers waar het veen te drogen  werd gelegd. Parkeren bij Boerderij De Hooilanden, Lettelbert

Melle's Pad - 3 km
Wandeling over Melle's Pad. Kleinschalig landschap met moerasbos en petgaten. Tip: laarzen aan! Start: Doezumertocht (bij nr. 15), Doezum.

Leedaanzeggerspad - 12,6 km 
Een wandeling die in 1850 veel gelopen werd door zogenaamde 'leedaanzeggers.' Start: Lijkenhuisje achter kerk, Noordwijk.

Wandelroute Familiepad Trimunt - 1,4 km
Volg het familiepad, een wandelpad zonder obstakels door het Trimuntgebied, geschikt voor onder meer rollator, rolstoel, kinderwagens. Een van de picknickbanken onderweg is geschikt voor rolstoelen. Parkeren: P-plaats, Kloosterweg, Marum.atuur beleven / Wandelen

Wandelroute Marumerlage - 1,5 km 
Wandelroute langs de mooiste plekken van een opnieuw aangelegd beekdal. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. 's  Zomers is het voor weidevogels een broedplaats. De route loopt ook langs een vogelkijkhut. Parkeren: Transportweg 22 Marum.

Haarsterbos - 1,9 km
Het oudste bos van het Westerkwartier is gelegen op de oever van het Oude Diep. Het is een bos met eiken en berken. De oude eiken werden in het verleden omgehakt voor de bast. Het looizuur werd gebruikt voor de leerlooierij. de hond mag aangelijnd mee. Start: Verl. Wilpsterweg, Marum.

Witte Nonnenpad - 12 km 
Langs verschillende heidevelden in het bos naar de Jilt Dijksheide, een van de weinige heidevelden in de provincie Groningen en het laatste heideveld van het Westerkwartier. In het losloopgebied (let op de borden!) mogen de honden los. Parkeren: Kloosterweg 1 Marum

Trimunt Heideroute - 6 km 
Langs verschillende heidevelden in het bos naar de Jilt Dijksheide, een van de weinige heidevelden in de provincie Groningen en het laatste heideveld van het Westerkwartier. In het losloopgebied (let op de borden!) mogen de honden los. Parkeren: Kloosterweg 1 Marum

Jilt Dijksheide - 2,3 km 
Wandeling over het heidegebied. Honden niet toegestaan. Deze routesluit aan op de route Trimunt Start: Kolonieweg 20, Opende.

Blotevoetenhof Opende 
Verschillende wandelroutes starten vanaf deze locatie. Je vindt hier informatie over het gebied, inclusief routekaart. Bezoek de Theetuin voor koffie of thee met iets lekkers.  Peebos 1 Opende.

Het Blotevoetenpad - 3,4 km 
De naam zegt genoeg:schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder!

Wandelroute Pettenpad - 2,3 km 
Wandeling over het Pettenpad, door oud veenlandschap waar vroeg naar turf werd gegraven. Tip: laarzen aan!

Zandenpad - 5 km 
Wandeling door Doezumermieden en over de zandrug van de Peebos. Een mooie combinatie van natte zandruggen, laagveen  en zeeklei, langs de rivier de Lauwers. De route loopt richting de zandrug van de Peebos en deels door polder de Kaleweg.

Boswachterspad Doezumerstruun - 9,3 km 
Wandel langs de vroeger uitgegraven petgaten, over de voormalige legakkers, door het moerasbos en zie elk stadium van  verlanding tot leven komen. Kom in de zomer en zie de groene glazenmaker rond de petgaten vliegen. Tip: laarzen aan!

Abel Tasmanpad - 2,3 km
Een ontdekkingstocht door het landschap van de jeugd van de gelijknamige ontdekkingsreiziger. Het ligt in de Grootegastermolenpolder en is bijna 140 hectare groot. Start: Frans Visscherstraat  13, Lutjegast.  Hooge Reed - 3 km

Hooge Reed - 3 km
Wandelroute door het uiterste westen van het Zuidelijk Westerkwartier. Start: Bombay 16, Lutjegast.

Sebaldebuursterloopke - 3 km
Rondwandeling door het karakteristieke coulissenlandschap van het Zuidelijk Westerkwartier. Het Ommetje voert langs beeldbepalende landschapselementen als houtsingels, weilanden en petgaten. Parkeren: Dorpshuis t’ Spectrum, Kerkweg 5 Sebaldeburen.

Leekstermeer - 3,5 / 10 km
De route loopt langs de Leekstervaart (onverhard) en door het mooie bos van landgoed Nienoord en door een stukje wetland in natuurgebied de Onlanden. Start: Vakantiepark Cnossen Leekstermeer..in

Humsterland - 13,4 km 
Wandeling over het voormalige eiland Humsterland, ten zuiden van het Groninger wierdedorp Niehove. Onderweg wandel je langs uitgestrekte akkers en langs boerderijen die lang geleden op wierden werden gebouwd. Start: Niehove.

Middag-Humsterland - 16 km 
Wandelroute een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Bewoners van vóór onze jaartelling legden er woonheuvels aan: de wierden. Start: Allersmaborg Ezinge of Garnwerd of Feerwerd. landschapselementen als houtsingels, weilanden en petgaten

Wandelen met het Reitdiepveer - 21 km / 2 x 16 km
Door het Middag-Humsterland en het Hogeland. De ongeveer 15 minuten durende overtocht met het Reitdiepveer (fiets- en voetveer) is onderdeel van beide wandelingen. Start: Station Zuidhorn of station Winsum. Plattegrond op www.route.nl

Westerkwartier PLUSpad – 165 km, 9 trajecten
De wandelroute leidt u door het historisch belangrijke en goed geconserveerde landschap. Het Middag-Humsterland is één van onze Nationale landschappen en genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO Start: Station Grijpskerk

Pronkjewailpad - 250 km
April - Oktober via 55 dorpen en 150 posten
Pronkjewailpad App in combinatie met de Pronkjewail Stempelkaart. Hiermee ga je op stap en verzamel je in elk dorp waar je doorheen gaat minimaal 1 stempel. De Zuidroute gaat deels door het Westerkwartier. Startkaart via www.tochtomdenoord.nl

Vlakbij 
Lauwersmeer - 1,5 / 10 km 

Staatsbosbeheer heeft in het Nationaal Park elf wandelingen uitgezet. Negen daarvan zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Ze variëren in lengte. Deze aantrekkelijke routes brengen je op bijzondere plekken in het gebied. Start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest /toeristisch

 

Wandelknooppuntensysteem

Het wandelnetwerk is samen met wandelliefhebbers, dorpsbewoners, terreinbeherende organisaties en andere geïnteresseerden ontwikkeld. Knooppunten leiden recreanten, toeristen maar ook bewoners langs de mooiste plekjes in het landschap. Op meerdere locaties zijn boerenlandpaden opgenomen in het netwerk, waardoor wandelaars over prachtige, onverharde paden kunnen wandelen. 

Het wandelnetwerk is opgebouwd uit knooppunten. Aan de hand van deze knooppunten is het mogelijk om een wandelroute te bedenken die zo lang of kort is als je zelf wil. 

Ieder knooppunt heeft een nummer. Bij het knooppunt kun je kiezen naar welk volgende knooppunt je doorloopt. Je volgt onderweg de blauw-rode bewegwijzering met witte pijl richting het volgende knooppunt. De bewegwijzering bestaat uit bordjes en stickers. Op de foto's rechts zie je een aantal voorbeelden. Het is handig om van te voren te bepalen via welke knooppuntnummers je wilt lopen. Je kunt onderweg een lijstje met knooppuntnummers meenemen zodat je precies weet waar je langs moet. Daarnaast kun je een routekaartje printen of het netwerk onderweg bekijken op je smartphone of tablet.

Naar de website van Wandel netwerk