Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Madrigaal 17

Madrigaalkoor Zuidhorn

Contact:
Renilde Duif
Tel.:0594- 504753

  • Madrigaal 17

Madrigaalkoor Zuidhorn

Sinds september 2001 is er in Zuidhorn een madrigaalkoor. Het koor bestaat momenteel uit 11 zangeressen en staat o.l.v. Renilde Duif uit Enumatil. Zondag 31 augustus 2003 hadden zij hun eerste optreden in het kerkje van boer Harkema. Tijdens dat optreden bleek dat het koor het publiek met madrigalen van Monteverdi, Palestrina en Marenzio behoorlijk wist te boeien.

Madrigalen zijn meerstemmige a capella koorstukken, die hun oorsprong vinden in de wereldlijke muziek van de zestiende eeuw. De Italiaanse canzone en het Franse chanson zijn voorlopers van het madrigaal. Ze gaan vaak over de natuur, over dieren en over menselijke perikelen waarin lief en leed vaak hartstochtelijk bezongen wordt. In de zestiende eeuw werden madrigalen niet alleen als afzonderlijke koorwerken uitgevoerd, maar eveneens aaneengeschakeld tot “madrigaalcomedie”, voorlopers van de opera en operette van later tijden. In die comedies (Concentrazione dramatica) maakte men ook gebruik van andere muzikale vormen zoals de caccia (jachtbeschrijvingen), battaglia (gevechtsliederen), mascherata (’n soort carnavalsliederen).

Bekende componisten van madrigaalcomedies zijn: Stiggio, Vecchi en Banchieri.
De zangers die meededen aan deze zangstukken “moesten jong zijn, verfijnd, goed gekleed, niet helemaal onwetend, niet stamelend in de spraak, noch hard en schel van stem maar lieflijk, hoffelijk zuiver en fraai”

Het MKZ zingt momenteel alleen driestemmige madrigalen. Enkele bekende componisten zijn Monteverdi, Frescobaldi, maar ook Poulenc en Britten.

Renilde Duif heeft mede door de oprichting van het MKZ haar come-back als koordirigente gemaakt in het noorden. Zij komt oorspronkelijk uit Brabant en woont nu al twaalf jaar in Enumatil; ze heeft behalve het MKZ ook een koor in Friesland. Tevens geeft zij ad hoc cursussen bij het Nederlands Pijpersgilde.
Zij genoot een dubbele conservatoriumopleiding (schoolmuziek en blokfluit) en was enkele jaren muziektherapeute bij de geestelijk gehandicapte mens. Met een eigen muziektheater, waarvoor zijzelf componeerde, trok zij door heel Nederland. Zij voegde er nog een opleiding piano-stemmer aan toe.
Met het MKZ wil zij met plezier verantwoord muziek maken en incidenteel in intieme kring wat naar buiten brengen.

De repetities zijn op woensdagavond (behalve de laatste van de maand) om 20.00 uur in het Cultureel Centrum aan de Jellemaweg.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met: Renilde Duif tel.:504753

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp