Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Markt-zuidhorn-koosluiken

De Markt in Zuidhorn

Elke Vrijdag van 13.00 uur tot 17.30 uur op "het Rode Plein" bij het winkelcentrum met overdekte parkeergarage in Zuidhorn. 

  • Markt-zuidhorn-koosluiken
  • Markt-zuidhorn-ploeg
  • Markt-zuidhorn-posthumus
  • Markt-zuidhorn-slotengraaf
  • Markt-zuidhorn-vanderveen-kaas

De Markt in Zuidhorn

De Markt is de plaats voor onverwachte koopjes en onverwachte ontmoetingen. Het brengt gezelligheid en sfeer en is ook een plaats om te zien en gezien te worden. De communicatie is ongedwongen en de vrijblijvende sfeer tussen de koopman en de klant vaak verfrissend.

De verscheidenheid is een belangrijk aspect van de markt. Er is een ruim aanbod van verse producten; groente, kip, kaas en vis. Ook vele soorten bloemen kunt u er kopen. Daarnaast is er een kledingkraam ( met paskamer! ) en kunt u er terecht voor alle benodigdheden voor uw hobbies, kaarten en stofzuigerzakken.

Poeliersbedrijf Posthumus
Al ruim 30 jaar op de markt in Zuidhorn met een ruime sortering verse kip specialiteiten en eieren. Filets, vleugeltjes om te kluiven of een fijne maiskip. Er is volop keus. Er is bijvoorbeeld ook een hele kip in braadzak.
Gemak dient de mens! Nog makkelijker is de heerlijk geurende en natuurlijk heerlijk smakende kip van het spit.

Bloemenkraam Koos Luiken
Elk seizoen heeft zijn eigen aanbod van bloemen. Bij Koos luiken is er altijd een overdaad aan bloemen en boeketten waar u uw keus uit kunt maken.
Op zijn eigen manier stelt hij of een van zijn medewerkers een kleurrijk boeket voor u samen wat leuk is om weg te geven of wat uw kamer sfeervol maakt.

Jos Van der Veen Kaas Kollum
"De lekkerste kaas zeker (w)eten!"
Dat is de slogan van v/d Veen. En met 4 personen in de kraam verkopen zij dan ook de lekkerste kazen. Uit Kollum, Edam of Leiden. Als u aan de lijn bent kunt u toch een keuze maken uit smaakvolle light kazen. Magere light kaas is namelijk een specialiteit.Uit het zeer uitgebreide assortiment buitenlandse kazen kunt u een verrassend kaasplateau samenstellen wat u uw gasten na het diner kunt presenteren.
Om kaas als hoofdmaaltijd te nuttigen kunt u bij Jos alle ingredienten en materialen aanschaffen die nodig zijn voor een feestelijke kaasfondue.
 

Ploeg's Notenbar
De notenbar van de Familie Ploeg is al jarenlang wijd en zijd bekend.
De huidige generatie is reeds 31 jaar actief en heeft de zaak overgenomen van vader Ploeg. In de notenbar worden verse noten en zuidvruchten verkocht. Er is een grote sortering noten, en rozijnen en vruchten om te bakken. De geur van vers gebrande pinda’s komt je tegemoet. Het is een van de specialiteiten!
Ze worden in de eigen pindabranderij gebrand. Ook de eigengemaakte muesli is een reden om Ploeg’s Notenbar te bezoeken.

Johnny Slotengraaf  Specialist in fijne vleeswaren
Uw specialist in binnen- en buitenlandse vleeswaren, worst en paté's.                                                                                        
Het aanbod is bijzonder uitgebreid. In de kramen van Wilner liggen meer dan 100 verschillende producten, onderverdeeld in binnen- en buitenlandse vleeswaren, worst, salades en paté's. Een aanbod dat zich nog steeds verder uitbreid, want er wordt scherp naar de wensen van de klant geluisterd.
Vind aanbiedingen en recepten op www.familiewilner.nl

 

Geschiedenis


In Zuidhorn is de markt ongeveer 50 jaar geleden begonnen in de Molenstraat. Via het Marktplein en de Overtuinen heeft het nu zijn plek gevonden.

De geschiedenis van de markt en straathandel gaat terug naar een ver verleden. Het woord markt is afkomstig van het Latijnse MERCATUS wat als betekenis heeft, handel en markt. Deze benaming is in vele talen terug te vinden, in Holland en als markt, Frankrijk als marché en het Engelse market. Mede door het feit dat de Romeinse overheersers in Nederland gedurende 5 eeuwen hun heerschap hier hebben gehad en zij een plaats creëerden waar kopers en verkopers elkaar konden ontmoeten alwaar men handel dreef, het zogenoemde FORUM MERCATUM, is er vandaag de dag sprake van een georganiseerde gemeentelijke warenmarkt.

Heden ten dagen wordt het houden van een gemeentelijke markt ondergebracht bij het marktwezen en heeft men hier een vergunning voor nodig om aan de markt deel te nemen.

Marktkoopman is een beroep waar men niet zo maar inrolt. Het vak moet in je bloed zitten. Vele krijgen of leren dit van vader op zoon. Het is hard werken voor een redelijk inkomen, vroeg aanwezig zijn op de markt en de juiste handel kunnen aanbieden.

Tot ziens op de markt.