Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Hamsterborg, den ham

Wandeltocht “Langs kerk en pad”

2022-07-09T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2022 zaterdag 9 juli 2022
Lokatie: Westerkwartier
Rubriek: Excursie

Eenmalige wandeltocht over historische kerkepaden rond Den Ham en Fransum. De routes van dit unieke evenement brengen de deelnemers langs de historische kerkenpaden door de weilanden van het nationaal landschap Middag-Humsterland. 

  •  

Deze wandeltocht ‘Langs Kerk en Pad’ wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Vereniging Plaatselijk Nut Den Ham - Fransum, die is opgericht in 1871. Omdat er van oorsprong flink wat kerkenpaden rondom Den Ham en Fransum liggen, kunnen er drie verschillende routes worden uitgezet met lengtes van ongeveer 3, 6 en 9 kilometer. De deelnemers hebben op de 9 juli de keuze om één, twee of zelfs alle drie de routes te lopen.

 

Langs Kerk en Pad wordt georganiseerd in het kader van 150 jaar Plaatselijk Nut Den Ham – Fransum en de vereniging heeft alle landeigenaren bereid gevonden hun percelen voor één dag open te stellen voor deze bijzondere belevenis. De toen vaak met stenen verharde paden werden tot zo’n vijftig jaar geleden gebruikt om te voet snel bij de kerk te kunnen komen, naar school te gaan en voor boodschappen in het dorp. Enkele oudere inwoners van Den Ham kunnen zich dat nog wel herinneren. Tegenwoordig zijn de paden bijna niet meer in het landschap terug te vinden. Met behulp van historische kaarten en tijdelijke wandelbruggen over sloten zullen de wandelaars op 9 juli de oude routes kunnen (her-)beleven. De tocht wordt georganiseerd in samenwerking met de Wandelstichting Aduard en de KNWB. Honden zijn helaas niet toegestaan.

 

Het Nationaal landschap Middag-Humsterland is één van de oudste cultuurlandschappen van Europa, waarbij Fransum midden in Middag ligt en Den Ham op de grens van Middag en Humsterland. De wandeltocht Langs Kerk en Pad biedt de gelegenheid de natuur en cultuur van dit unieke landschap op een bijzondere wijze beter te leren kennen. Informatieflyers per route zullen de wandelaars wijzen op bijzondere, historische en interessante details in het landschap. Bent u er ook bij op 9 juli?

 

Inschrijven voor de wandeltocht kan via https://www.wandel.nl/evenementen/langskerkenpad/

Meer agenda vandaag... Plaats zelf evenement...